Bárányhimlő – egy rendkívül gyakori betegség, ami szinte minden gyermek átesik. Bár elsőre veszélytelen gyermekbetegségnek tekinthetjük, mégsem árt, ha kicsit jobban megismerjük. Meddig fertőz a bárányhimlő, mik a tünetei, és mennyire veszélyes? A bejegyzésből mindent megtudhatsz, ami szükséges! 

[toc]

Mi is az a bárányhimlő? 

A bárányhimlő vírusos fertőzés, amelyet a herpesz vírus egyik törzse, a Varicella Zoster okoz. Rendkívül fertőző, cseppfertőzéssel terjed, tehát például levegőben szétszóródó nyálcseppekkel, vagy közvetlen érintéssel. A járvány jellemzően télen és tavasszal alakul ki, ha bekerül a gyerekközösségbe a fertőzés, a gyerekek pillanatok alatt elkapják egymástól. 

Bárányhimlő kezelése ecseteléssel

A bárányhimlő tünetei és lefolyása

A bárányhimlő kialakulása a 14-21 napos lappangási idő után történik. A betegség első tünetei lehetnek láz, enyhe rosszullét, hasfájás. Ezután alakulnak ki a jól ismert pattanásra emlékeztető, viszkető,  csepp alakú hólyagok, víztiszta folyadékkal telve. A hólyagocskák először az arcon, törzsön jelentkeznek, majd az egész testre átterjedhetnek. A bárányhimlő a szájüregben is okozhat hólyagokat, emiatt van a gyerekeknél az étvágytalanság. A hólyagocskák ezután barnás feketés pörcökkel gyógyulnak.

Meddig tart a bárányhimlő? 

A betegség lefolyása jellemzően 1-2 hét, ebből lázzal általában az első hét jár. A betegség alatt a testen a frisstől a pörcös hólyagig mindenféle állapotú megtalálható. A gyógyulást jelzi, hogy már nem keletkeznek újabb hólyagocskák. A szerzett immunitás egy életen át tart, kivéve, ha túl korán kapta el valaki a vírust.

Mikor fertőz a bárányhimlő? 

A bárányhimlő az első tünetek kialakulása előtt 1-2 nappal már fertőz, és ez a betegség végéig tart, a hólyagok bepörcösödéséig tart. Éppen ezért a bárányhimlős beteg ne menjen közösségbe!

Bárányhimlő tünetei láz kiütések

A bárányhimlő kezelése

A bárányhimlő kezelése tüneti kezelés, bár létezik ellene antivirális szer, ami a gyógyulást gyorsan elősegíti. Ezt a szert azonban csak ritkán, immunhiányos betegeknél vagy pár napos, tápszeres babáknál szokták alkalmazni. 

Íme pár tipp, hogy hogyan kezeljük a bárányhimlőt otthon: 

 • Ágynyugalom – főleg az első héten fontos
 • Adjunk pépes, nem savas vagy lúgos ételeket, amely a szájüregben levő hólyagokat nem irritálja
 • Ha szükséges, lehet adni lázcsillapítót. Fontos! Nem szabad Aspirin, Kalmopyrint,  vagy egyéb szalicilsav származékot adni, mert hozzájárul a Reye szindróma kialakulásához!
 • A viszketés ellen hintőporozzunk illetve a szódabikarbónás fürdetés is enyhítheti
 • A gyermek körmét vágjuk rövidre, és tartsuk tisztán a felülfertőződés elkerülése érdekében
 • Érdemes napi akár több alkalommal, szappanos vízzel zuhanyozni, ülőfürdő azonban nem ajánlott. A törülközővel ezután finoman itassuk fel a vizet

A bárányhimlő lehetséges szövődményei

A bárányhimlő általában magától gyógyul, de előfordulhat egészséges gyermek esetében is, hogy szövődmények alakulnak ki. Ebből a leggyakoribb a bőr gennyes felülfertőződése, lágyrász és bőrgyulladás, gyermekeknél ótvar.

Ritkán kialakulhat májgyulladás, tüdőgyulladás, illetve idegrendszeri gyulladás, illetve a fent említett Reye-szindróma.

Jó tudni! A vírus megtelepszik a gerinc melletti idegdúcokban, és felnőttkorban övsömört okozhat! Övsömör előfordulhat kisgyermekkorban akkor is, ha a bárányhimlőt magzat korban kapta el a gyermek. 

Kire veszélyes a bárányhimlő? 

A bárányhimlőt jellemzően a 3-10 év közti gyermekek kapják el,de legkésőbb 15 éves korig le szokott menni a betegség. Az ő esetükben ritka a szövődmény, a betegség enyhe lefolyású, és tüneti kezelés elegendő. Azonban a bárányhimlő lehet veszélyes betegség is, a következő esetekben: 

 • Egészséges felnőtteknél, akik gyermekkorukban nem kapták el, a bárányhimlő felnőttkorban súlyosabb lefolyású lehet
 • Immunhiányos, krónikus betegeknél
 • Várandós kismamákra és a magzatra a következő esetekben: 
  • A terhesség 1-3 hónapjában a magzat akár maradandó károsodást is szerezhet, hiszen ekkor alakulnak ki a szervei
  • Később egyre kevésbé veszélyes a terhesség előrehaladtával 
  • Fontos! Ha a szülés előtt 5 napon belül alakul ki a kismamánál a betegség, feltétlenül szükség van megfelelő ellátásra, mert úgynevezett progresszív varicella alakulhat ki a születés után, ami akár halálos is lehet!
 • Ha a csecsemő születés után kapja el, akkor veszélyesebb, ha nem anyatejjel táplált babáról van szó. (Sokszor előfordulhat, hogy idősebb testvére hazahozza a bárányhimlőt az óvodából, iskolából) 

Védőoltás bárányhimlő ellen

A bárányhimlő megelőzhető védőoltással, amellyel legyengített vírusokat juttatnak a szervezetbe. A védettséget 15-20 nap alatt lehet elérni, és be lehet adni a lappanási idő elején is, így van esély, hogy a betegség nem alakul ki. Felnőtteknek kétszer érdemes beadni az oltást, így nagyobb eséllyel alakul ki a védettség. Az oltás beadása különösen javasolt a veszélyeztetettek számára! 

Reméljük mindent megtudtál, amit a bárányhimlőről tudni szerettél volna! Ha érdekel a téma, oldalunkon a többi gyermekbetegségről is olvashatsz!