Az éjszaka csöndjében gyermeked  ijesztő kiabálására ébredsz. Mivel vigasztalásod nem segít, tanácstalanul állsz a jelenség előtt. Ez bizony a pavor nocturnus nevű alvásszavar lehet, ami elsőre ijesztő, de valódi veszélyt nem jelent. De mi is az a pavor nocturnus? Hogy néz ki egy ilyen roham, és mitől más mint egy egyszerű rémálom? Tehetsz bármit ellene és szükség van-e orvosi segítségre? Cikkünkből minden kiderül! 

A pavor alvászavar jelentkezésekor nem kell megnyugtatni a kicsit

Mi az a pavor nocturnus?

A pavor nocturnus egy gyermekkorban tapasztalható alvászavar. Még ma sem ismert, hogy pontosan mi váltja ki a gyerekből ezt a külső szemlélőnek, azaz a szülőnek ijesztő jelenséget. Általában 6 éves kor alatt jelentkezik, mert olyankor még nem fejeződött be az alvási folyamatok fejlődése. 

A pavor roham az elalvást követő 3-4. órában következhet be. Ez az a szakasz, amikor még nem álmodunk. A gyerek ilyenkor felriad és kétségbeesetten kiabál, reszket és nincs magánál. Majd kb. 10-15 perc után, mintha mi sem történt volna, újra nyugodtan folytatja alvását.

A pavor nocturnus legtöbbször akkor jelentkezik, amikor a mélyalvásból a felszínes alvási szakaszba ér a kicsi. Azaz valójában az alvás–ébrenlét zavaráról beszélünk. A gyermek nem ébred fel, de az alvás állapotból mégis kikerül. A pavor hasonló az alvajáráshoz, de ebben az esetben az érintett nem kel fel, nem mászkál.

A pavor roham lefolyása

A szülő számára rendkívül ijesztő egy pavor roham végignézése. A kisebb gyerekeknél (2-3 éves) hisztiszerű, sikoltozó, szülőt hivogató riadásról van szó. A nagyobbak (5-6 éves) az ágyban felülnek és érthetetlenül, zavarosan beszélnek. Sokszor merev tekintettel, teljesen öntudatlanul vergődnek. Mindeközben a szülő tehetetlenül nézi, hogy a gyerek szenved.

De mik is pontosan a tünetek?

· szapora pulzus
· izzadás
· kapkodó légzés
· tág pupilla
· kiabálás
· sírás
· pánikszerű reakciók

A pavor roham általában az éjszaka első részében jelentkezik. A gyerek láthatóan nincs tudatában a történteknek. Nem lehet megnyugtatni. A simogató kezeket, ölelő karokat durván ellöki. Ez azonban nem tudatos, hanem egy ösztönszerű reakció, amitől nem kell megijedni. Ne izgulj, másnap semmire sem emlékszik majd.

Mi az oka a pavor rohamnak?

A pavor roham okai a mai napig nem pontosan tisztázottak. Mint már volt szó róla, ez egy alvászavar, idegrendszeri fejlődési probléma. A legtöbb esetben egy bizonyos kor után a gyerek kinövi. Azonban ezeken túl az őt körülvevő környezet is hatással lehet a pavorra, feltehetően több oka is lehet a rohamoknak. Lássuk, mik lehetnek ezek?

· túl sok élmény érte a gyereket a nap folyamán
· túl fáradt
· keveset aludt
· szokatlan, esetleg ijesztő hatások (pl. tv) érik

Honnan tudhatod, hogy pavor rohamról van szó és nem rémálomról?

A pavor roham és a rémálom között viszonylag könnyű különbséget tenni. A pavor esetében a felriadás az éjszaka első részében történik, ilyenkor még nem álmodik a kicsi. A gyerek akár nyitott, akár csukott szemmel sír, elutasít ösztönösen minden vigasztalást. 

Ezzel szemben a rémálom az éjszaka második felében, az álmodás szakaszában jelentkezik. A felriadó gyerek kifejezetten igényli a babusgatást, megnyugtatást. Kommunikál a szülővel, akár el is meséli az álmát. Másnap is visszatérhet az átélt szörnyűségekre. Ilyenkor a szülő joggal érzi, hogy segíteni tud csemetéjének. Nem úgy, mint amikor pavor roham szemtanúja.

Mit tehetsz pavor roham esetén?

Egy pavor roham alkalmával semmiképpen ne ébreszd fel a gyereket. Ne erőltesd a segítséget, mert a kicsi ilyenkor ösztönösen még inkább ellenáll. Ehelyett hagyd, hogy szép lassan elcsituljon a roham. De maradj mellette, nehogy véletlenül kárt tegyen magában. Másnap ne kérdezgesd a rohamról, úgysem emlékszik semmire. Riadt magatartással, félelemmel inkább csak rossz érzéseket keltesz benne.

Mikor van szükség orvosi segítségre?

A gyerekeknél, akik pavor nocturnusban szenvednek, előbb-utóbb, de jellemzően 6 éves koruk körül elmúlnak a rohamok. Ám van néhány eset, amikor nem árt orvoshoz fordulni segítségért:

· egy éjszaka többször is jelentkezik a pavor roham
· már elmúlt hat éves a gyerek és nem csitulnak a problémák
· nem az éjszaka első felében riad fel
· folyamatosan minden éjjel megismétlődik
· napközben emiatt fáradt, nyűgös, láthatóan megviseli az éjszakai felriadás

Hasznos segítség lehet akár magadnak, akár a szakembernek, ha naplót vezetszaz éjszakai felriadásokról. Írd le pontosan melyik nap, mikor, hányszor történtek meg a rohamok. Azt is érdemes feljegyezni, hogy milyen események voltak aznap, mit evett, mennyit aludt a kicsi. Ezek az információk rávilágíthatnak egy-egy napirendi eltérésre, melyek akár a roham előidézéséhez is vezethetnek. E feljegyzések által kiküszöbölhetők, módosíthatók az életviteli hibák.

A pavor rohamból nem kell felkelteni a gyereket

Tippek a pavor nocturnus megelőzéséhez

A gyerekek mintegy 8-10 százaléka szenved pavor rohamoktól az éjszaka folyamán. Sajnos, valódi ellenszert még nem találtak a szakemberek. Ám szülőként sokat segíthetsz a tünetek enyhítésében, vagy abban hogy ne erősítsd fel még jobban az alvászavar problémát.

Mire érdemes odafigyelni?

· Ne engedd tévézni! Látszólag ugyan jól elvan a képernyő előtt, de annak negatív hatásai akár éjjel jelentkezhetnek.
· Tv helyett mondj vagy olvassmesét. Jobban ellazítja őt, és elősegíti a bensőséges kapcsolat kialakulását is, valamint javítja a képzelőerőt és a kreativitást is fejleszti
· Időben fektesd le! Nem az alvás előtt kell labdázni, hancúrozni. Ne végezzetek olyan tevékenységet, ami felpörgeti, nyugtalanná teszi őt.
· Teremts megnyugtató környezetet szobájában, az ágya körül. Szellőztesd ki a szobát és legyen csönd körülötte!

Az is nagyon fontos, hogy nyugodtan, türelemmel fordulj hozzá. Az idegeskedés aggodalom hatással van rá. Ne feledd, a gyerek minden rezdülésedet érzi, megérzi. 

Összefoglalva tehát a fentieket, a pavor nocturnus bár ijesztő, de valódi aggodalomra ritkán ad okot. Megelőzésében és enyhítésében segíthet a naplózás, és az életviteli szokások megváltoztatása. A legfontosabb, hogy a gyermeknek ne mutasd az aggodalmad. Kitartást kivánunk, hiszen ez is csak egy időszak, és túl lesztek rajta!