A skarlát régen az egyik legrettegettebb gyermekbetegség volt, de mára szerencsére már gyógyítható. Éppen ezért érdemes komolyan venni, mert megfelelő kezelés nélkül komoly szövődményei lehetnek! 

Lássuk, mik a skarlát tünetei, hogyan kezelik és mit kell róla tudni!

[toc]

Mi az és kire veszélyes a skarlát ?

A skarlát egy bakteriális fertőzés, a Streptococcus Pyogenes nevű baktérium bőrkiütést okozó törzse okozza. A járvány jellemzően hideg évszakban alakul ki, leggyakrabban a 3-10 év közti gyerekek kapják el. Érdemes tudni, hogy a skarlát többször is elkapható, immunitás csak felnőttkorra alakul ki.

Csecsemők közt nagyon ritka a megbetegedés, mert a baba az anyukától védettséget szerez. Mivel felnőttkorra általában több enyhébb típusú Streptococcus fertőzésen is átesünk, a skarlát felnőttkorban már nem veszélyes.

A skarlát tünetei kezelése megelőzése

Hogyan fertőz a skarlát?

A skarlát fertőzőképessége igen magas, mivel cseppfertőzéssel terjed. A gyermek általában a saját közösségében kapja el, bölcsiben, oviban, iskolában. A baktérium a torokba jutva kezd el szaporodni, de seben keresztül is bejuthat a szervezetbe. Ha a skarlátot kezelik, a gyermek már a második naptól nem fertőz. Kezeletlen esetben a fertőzésveszély csak 3 hét után szűnik meg.

A skarlát tünetei

A skarlát lappangási ideje 2-5 nap között van, átlagosan 3 nap. Az első tünetek a hirtelen fellépő torokfájás, nehéz nyelés, köhögés, hasi fájdalom, hányinger, esetleg hányás lehetnek. A skarlát eleinte nagyon magas lázzal jár, akár 39,6-40 fok közötti érték is előfordulhat! A gyermek nyirokcsomói az állkapocsszögletben megduzzadnak és fájdalmasak.

 • Málnanyelv: A gyermek nyelvét fehér lepedék borítja, a nyelv széle és hegye már ekkor élénkvörös. A fehéres lepedék később letisztul, és láthatóvá válik a duzzadt, szemcsés felülete 
 • Bőrkiütések: A betegség kialakulása után 3 napon belül a bőrön vörös, érdes tapíntású, szemcsés vörös kiütés keletkezik, amely hasonlít a napégéshez. Leggyakrabban a törzsön, majd a végtagokon terjed el, ritkább esetben csak a lágyékhajlat, hónalj-, könyök-, térdhajlat finom bőrén jelentkezik. A kiütés egy hét után lehámlik.
 • Lázrózsa az arcon a kiütés az arcon nem jön elő, helyette a betegsgre jellemző lázrózsa látható
 • Sárgás sápadtság a száj körül

A skarlát tünete a bőrkiütés

A skarlát kezelése, lefolyása

A skarlát könnyen felismerhető, diagnózisát a gyermekorvos állítja fel. A diagnózisnál figyelembe veszi, hogy van-e egyéb megbetegedés a gyermek környezetében, szükség esetén laboratóriumi vizsgálatot végez.

A skarlát kezelésének fontossága

A skarlát kezelése legtöbbször 10 napos penicillin kúrával történik, penicillin érzékenység esetén más antibiotikumot adnak. Ezen kívül tüneti kezelés, láz és fájdalomcsillapítás szükséges.

Fontos! A gyermeknek végig kell szedni az összes antibiotikumot, különben a betegség kiújulhat! 

Ha a skarlát kezelését korán elkezdik, a láz 1-2 nap alatt elmúlik, és a gyermek maradéktalanul gyógyul. Kezeletlen esetben az extrém magas láz akár 3-5 napig is tarthat! Régen a skarlát szövődményei, utóbetegségei miatt volt annyira veszélyes, ez megfelelő kezeléssel szinte teljesen megelőzhető.

A skarlát szövődményei 

A kezeletlen skarlát tüszős mandulagyulladást, tályogot, középfül gyulladást okozhat. Még veszélyesebb utóbetegsége lehet a veseelégtelenség és a reumás láz, amely megtámadja a bőrt, ízületet, sőt a szívet is. Emiatt súlyos lefolyású skarlátnál a betegség után pár héttel érdemes EKG-t csináltatni.

Tippek szülőknek

A skarlát megelőzése

A skarlát ellen nem létezik védőoltás, ezért csak a higiéniai szabályok megtanításával védhetjük meg gyermekünket. Tanítsuk meg a gyermeknek, hogy

 • Hogyan kell helyesen kezet mosni
 • Ne igyon, egyen mások után, és ne adja oda az evőeszközét
 • Takarja el a száját köhögésnél, tüsszögésnél

Ha a skarlát már kialakult 

 • Különítsük el a gyermeket!
 • Nagyon fontos a folyadékbevitel! A magas láz miatt különös figyelmet kell fordítani a folyadékpótlásra
 • Lázcsillapításra használhatunk paracetamol és ibuprofen tartalmú gyógyszereket 
 • Párásítsunk! A párás levegő kevésbé izgatja a torkot
 • Mossuk le tisztítószeres forró vízzel a gyermek játékait, poharait és edényeit, mert a baktérium ellenálló és sokáig megmarad a felületeken

Reméljük, hogy hasznos volt a cikkünk. Ha a téma érdekel, olvasd el a többi bejegyzésünket is!