[toc]

Könnyen elkészíthető, olcsó és rendkívül sokoldalú. A só-liszt gyurma sokunk kedvence volt óvodában, kisiskolás korunkban. A gyurmázás nem csak élvezetes, de fantasztikusan jól fejleszti a gyerekek képességeit is. Ez a süthető gyurma házilag is bármikor elkészíthető, hiszen a hozzávalók minden kamrában fellelhetőek! 

Ebben a bejegyzésben megtalálod a só-liszt gyurma, vagy másnéven sógyurma receptjét és összegyűjtöttünk pár kreatív és látványos ötletet is, amitől garantáltan megjön a kedvetek!

A só-liszt gyurma receptje

  • 2 bögre liszt (a legolcsóbb is tökéletes)
  • 1 bögre (finom szeműt válassz!)
  • 0,5-1 bögre víz
  • Extra tipp: 1-2 evőkanál étolaj (ettől még könnyebben formázható a gyurma)

A lisztet összekeverjük a sóval, majd apránként hozzáöntjük a vizet és az olajat. Annyi víz kell hozzá, hogy egy jól formázható anyagot kapjunk. 

Az alapanyaghoz adhatunk természetes ételfestéket, vagy csillámport, de befesthető temperával, filctollal, és rengeteg módon díszíthető! Karácsonyfa dísz, húsvéti dekoráció, ajándék a nagyszülőknek, vagy akár játékszerek, ékszerek is készíthetőek belőle: a lehetőségek száma szinte végtelen. 

A só-liszt gyurma levegőn 1-2 nap alatt kiszárad, de nem árt rácsra, papírra tenni és forgatni. Ha gyors eredményt szeretnék 160 fokon sütőben is kisüthetjük, de folyamatosan figyeljük, mert megéghet! Amikor a műalkotás kiszáradt, kezdhetjük a díszítést!

Mire figyeljünk oda só-liszt gyurmázáskor? 

  • Bár a gyurma alapvetően ehető, azért beszéljük meg a gyerekekkel, hogy ne egyék meg, mert nagyobb mennyiségű fogyasztása hányást okozhat
  • Elő a köténnyel és gumikesztyűvel! Előbbi már a gyurma készítésekor hasznos lesz, utóbbi a festéskor jöhet jól
  • A gyurma gyorsan kiszárad, emiatt a maradékot rakjuk zárható zacskóba, hogy később is felhasználhassuk
Miért gyurmázzunk? Kutatások bizonyítják, hogy a gyurmázás rendkívül sok képességet fejleszt. Elősegíti a finommotoros képességek fejlődését, a koncentrációt és megfigyelőképességet. A gyermek ujjainak apró izmait is erősíti, ami majd segít az írástanulásnál. Ha csoportosan gyurmázunk, az olyan szociális képességek is javulnak mint az együttműködés, egymás segítése. Figyelemhiányos gyerekeknél szokták alkalmazni a terápia részeként. 

Karácsonyi dísz házilag 

Nemcsak karácsonyi dísz, de emlék is: ez a mikulásnak festett tenyérnyom nagyon jópofa dísz a fánkra, de a nagyszülők is odalesznek érte! 

A sóliszt gyurmán kívül tempera vagy akrilfesték, lakk és egy szalag kell hozzá, és már kész is az alkotás. 

Forrás: messylittlemonster.com

Húsvéti só-liszt gyurma dekoráció 

Forrás: thebestideasforkids.com

Ha már unalmas a hagyományos tojásfestés, közösen készíthetünk a gyerekekkel felakasztható húsvéti tojásokat.Szükségünk lesz egy tojás formájú süteményszaggatóra, ezen kívül pedig festékre, csillámos ragasztóra, lakkra és zsinórra. A tojások díszítésében pedig hagyjuk, hogy a lurkók szabadjára engedjék a fantáziájukat! 

Sógyurma játékok kislányoknak

Egy finom péksütit valaki? Só-liszt gyurmából a játékkonyhába is készíthetők ételek, amikkel a kislányod még sokáig játszhat. A só-liszt gyurmát kinyújtjuk, összetekerjük és kész is a croissant, hurkává gyúrva és összetekerve pedig a kakaós csiga 🙂 De készíthetünk különböző gyümölcsöket, tükörtojást, vagy pizzát, csak a gyurma kell és egy kis festék! 

Forrás: redtedart.com, pinterest.com Karen Howse

Ne feledkezzünk meg a fiúkról sem! 

A gyurmázás nem csak csajos játék, egy kis kreativitással egyszerű és látványos dolgokat tudunk csinálni fiúknak is. A koncepció itt is hasonló: bár maga a gyurmázás és festés is élvezetes elfoglaltság, de az elkészült művek később játékként is bevethetők. A képen látható kígyóhoz is a szokásos festék és lakk szükséges, meg természetesen a jól bevált só-liszt gyurma recept! 

Forrás: frugalfun4boys.com

Só-liszt gyurma írástanuláshoz? Miért ne? 

Ha az elsősünknek ellenérzése van a betűkkel szemben, formázzuk meg őket közösen gyurmából! Az elkészített betűk látványosak és a kellemes élmény segít megbarátkozni velük.

Forrás: Pinterest

+1 Ötlet: A szerkesztőség kedvence

Nem tehetünk róla, de elsőre beleszerettünk ezekbe az édes teknőcökbe! A teknősök páncélja kagylóból készült, amivel felhasználhatjuk a nyaralásról hazahozott kincseinket, de megvásárolhatjuk a szemecskékkel együtt a kreatív boltban is.. Játéknak, vidám dísznek, ajándéknak egyaránt felhasználhatóak!

Forrás: redtedart.com

Reméljük meghoztuk a kedvedet a közös gyurmázáshoz! Ha még több ötletet szeretnél, látogass el pinterest oldalunkra, ahol több tucat bejegyzést gyűjtöttünk össze!

Jó gyurmázást!