A szobatisztaságra nevelés, a bilire szoktatás, és hogy mikor hagyjuk el a pelenkát – mind-mind nehéz kérdések egy szülő számára. Cikkünkben körbejárjuk, hogy mit jelent a szobatisztaság, mikortól várható el, és milyen jelek utalnak arra, hogy szobatiszta a gyermek. Összeszedtünk pár hasznos tippet is arra vonatkozóan, hogy mivel segítheted elő a szobatisztaság kialakulását, illetve mit ne tegyél a folyamat közben. Kitartás, nem olyan  bonyolult ez, mint gondolnád 🙂

szobatisztaságra nevelés

Mit jelent a szobatisztaság, mikor mondható, hogy szobatiszta a gyermek?

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy soha ne erőltesd a szobatisztaságot. Két éves kor körül megpróbálhatod elhagyni a pelenkát. Ebben a korban már bizonyos időközönként ráültetheted a bilire, figyelve a kicsi pisilési/kakilási szokásait. Ha sikerrel jártok a bilin, nagy öröm, de ez még nem jelent szobatisztaságot. 

Mindig dicsérd meg a kicsit, de nem kell kitörő örömmel fogadni a sikert. A gyermeknek ugyanis kell tanulnia, hogy ez egy természetes cselekedet. Ugyanakkor soha ne legyél türelmetlen vele, és ha nem sikerül produkálnia, nem szabad ezért megszidni. 

Szobatisztaságról akkor beszélhetünk, ha már időben jelzi gyermeked, hogy bilire van szüksége. Valamint akkor, ha már teljesen (nappal is és éjszaka is) elhagyható a pelus.

A szobatisztaság mikortól várható el?

Az igazi szobatisztaságra meg kell mind mentálisan, fiziológiailag, mind idegrendszerileg érnie a gyereknek. Értelemszerűen tudnia kell jeleznie, ha bilire van szüksége. Kb. másfél-két évesen jut el oda, hogy szabályozni tudja záróizmait. 

Az, hogy teljesen elhagyja a pelenkát és már sem éjjel, sem nappal ne legyen szükséges, kb. 3 éves korban következik be. 

Fontos tudnod, hogy az idegrendszeri fejlődés fokozatos, és természetesen gyerektől is függ. Tehát ne ess kétségbe, minden gyerek más és más, így eltérő időben érik el ezt az érettségi fokot. Soha ne hasonlítgasd a saját gyerekedet máséhoz!

Milyen jelek utalnak arra, hogy a gyermeked készen áll a szobatisztaságra?

Amikor a következőket tapasztalod, érdemes szóba hoznod a szobatisztaságot:

 • érdeklődni kezd a bili iránt
 • követ a WC-re és figyeli a történéseket
 • jelzi – még ha későn is -, hogy pisilni/kakilni kell
 • zavarja, ha tele a pelenka, ezt valamilyen módon jelzi is
 • sokszor száraz marad a pelenka, tehát szabályozni tudja már az ürítést

Minden esetben türelemmel válaszolj a kérdéseire és hagyd, hogy kialakuljon a természetes érdeklődése!

A bilire szoktatás történjen játékos módon

Szobatisztaságra nevelés: hogyan vágj bele?

Lássuk, hogy mik a szobatisztaságra nevelés első lépései!

 • Együtt válasszatok neki tetsző bilit. Legyen stabil, kényelmes, vidám színű. Játékosan elmagyarázhatod használatát, akár egy macival eljátszva.
 • Tegyétek olyan helyre (fürdőszoba, gyerekszoba, nappali), ahol észreveszi, látja. De ne legyen fő helyen! A későbbiekben biztosan nem szeretné kiemelt helyen végezni kisebb-nagyobb dolgát. Ez azért egy intim dolog a számára is, ezért érdemes ilyen körülményeket teremteni

Mivel segítheted a szobatisztaság kialakulását?

Szerencsés vagy, ha nyárra esik a szobatisztaságra nevelés időszaka. Egy kis bugyiban, vagy akár meztelenül nem gond, ha baleset történik. Nézzük, mit lehet tenni annak érdekében, hogy segítsd a szobatisztaságot!

 • Fürdetés előtt lehet próbálkozni, ekkor idő is van rá
 • Próbáld bizonyos időközönként bilire szoktatni, így egy rutin alakulhat ki
 • Mesékkel is illusztrálhatod a szobatisztaságot, szerencsére sok ilyen témájú könyvet találsz a mesekönyvek között
 • Nagyobb testvér, vagy akár egy háziállat (akinek alom kell, vagy sétáltatás) is jó példa lehet a szobatisztaság kérdésében.

Mit ne tegyél a szobatisztaságra nevelés közben?

Teljesen természetes, ha nagyon szeretnéd, hogy a kicsi minél előbb szobatiszta legyen. Sajnos azonban a mai napig van pár olyan gyakorlat, amivel nemhogy segítenél, de inkább ártasz a folyamatnak. Mire kell figyelni?

 • Soha ne legyél türelmetlen! Ne szidd meg, ha nem sikerül produkálnia! Ez kudarcélményhez vezet, és ez nagyon visszaveti őt a fejlődésben. A szobatisztaság elérésében pedig különösen. 
 • Ne erőltesd idő előtt a bilire szoktatást! Eljön mindennek az ideje, majd ő jelzi neked, mikor. 
 • Előfordul, hogy már szobatisztaként becsúszik egy pisi vagy kaki, talán mert belefeledkezett a játékba. Ne fogd fel ezt tragédiának! Ne szidd meg ezért!

Miért olyan ártalmas, ha megszidod a gyermeket?

A szobatisztaság és a szobatisztaságra nevelés egy hosszú folyamat. Nem egyik napról a másikra, varázsütésre hagyja el gyermeked a pelenkát. Ez egy önállósodási folyamat és nagy mérföldkő a gyerek életében. Éppen ezért nagyon ártalmas lehet, ha ebben a tanulási folyamatban bármilyen kudarc, szidás, megszégyenítés éri. Káros pszichológiai következményei lehetnek akár hosszú évekre vetítve is. A szobatisztaságra nevelés időszakában pedig a lehető legrosszabbat okozó magatartás.

Bilit vagy WC-t használjatok a szobatisztaságra nevelés közben?

Ez megint csak egyéni döntés. Van olyan gyerek, aki szeret a bilin ücsörögni. Ám van olyan is, aki figyeli és utánozza a család többi tagját és nagyobb bizalommal fordul a WC felé. Mindkettő jó döntés. Természetesen az utóbbihoz szűkítő és egy kis dobogó szükségeltetik. 

A legjobb, amit tehetsz, hogy mindkét lehetőséget felajánlod a csöppségnek, és hagyod, hogy úgy alakuljanak a dolgok, ahogy számára a legkényelmesebb.

További hasznos tanácsok a szobatisztaságra neveléshez

A szobatisztaságra szoktatás folyamatában – az előbb említetteken kívül -, még nagyon praktikus megoldás a bilire szoktató pelus. Ebben jobban érzi a gyerek a nedvességet meg azt is ha bekakilt, így könnyebben választja a bilit.

A bilire szoktató pelus sokat segít a szobatisztaság kialakulásában

De van még pár tényező, amit érdemes tudnod, most ezekről lesz szó.

Nappali és éjszakai szobatisztaság: mikor szokik le a gyermek teljesen a pelusról?

A nappali és az éjszakai szobatisztaság két külön folyamat. Van, hogy a gyermek szinte már stabilan szobatiszta nappal, mégis játék közben baleset történik. Vagy ő maga kéri vissza egy kis időre újra a pelust.

Az éjszakai szobatisztaság kicsit lassabban alakul ki, van, hogy több hónappal később a nappalihoz képest. Érdemes ez idő alatt vízhatlan lepedőt használnod.

Megoszlanak a vélemények, hogy normális-e ha 3 éves kortól még nem szobatiszta a gyerek. Ahogy már említettük, ez egy idegrendszeri fejlődési folyamat, ezért nem érdemes különösebben rástresszelni. Minden gyerek máskor éri el ezt az érettségi szintet, de előbb-utóbb eléri.

Ám ha valóban nagyon elhúzódik ez a folyamat, érdemes szakember véleményét megkérdezni. Ugyanis számos probléma (pszichés eredetű vagy egyéb, pl. ételallergia, vízfogyasztás, cukorbetegség, stb.) állhat a háttérben.

Normális-e ha a kicsi visszaesik és mit tegyél ilyenkor?

Teljesen normális, ha egyszer-egyszer baleset történik. Ennek sokféle oka lehet, nem kell mindjárt rémeket látni: a leggyakoribb ok ugyanis, hogy valamilyen váratlan esemény történik számára. Ilyenek lehetnek például a következők: 

 • kistestvér születik
 • bölcsibe megy
 • betegség
 • költözés, a megszokott hely elhagyása
 • rosszat álmodik
 • valamilyen negatív élmény éri (pl. veszekedést hall)

Teljesen normális, ha egyszer-egyszer baleset történik. Ennek sokféle oka lehet, nem kell mindjárt rémeket látni: a leggyakoribb ok ugyanis, hogy valamilyen váratlan esemény történik számára. Ilyenek lehetnek például a következők: 

 • kistestvér születik
 • bölcsibe megy
 • betegség
 • költözés, a megszokott hely elhagyása
 • rosszat álmodik
 • valamilyen negatív élmény éri (pl. veszekedést hall)

Legyél türelmes minden esetben, ez az időszak hamarosan elmúlik, és javulás következik be.

Hasznos tippek utazáshoz

A szobatisztaságra nevelési időszakban kicsit nehezebb kimozdulni a gyerekkel. Szerencsére vannak praktikus eszközök, amik megkönnyítik a dolgodat:

 • Mindenképpen több ruhával készülj! 
 • Hasznos az eldobható utazó bili és a WC ülőke védő. 
 • Mindig legyen nálad fertőtlenítő kendő és nedves popsitörlő. 
 • Mondanunk sem kell, hogy nagyon figyelj a higiéniára.

Összefoglalva a fentieket, a legfontosabb tehát, hogy a szobatisztaság nem erőltethető, hiszen egy idegrendszeri érési folyamatról van szó. Fontos, hogy mindig figyelj a gyermeked jelzéseire, és ne rémülj meg, ha egyszer-egyszer baleset történik. A szidás és erőltetés sajnos kontraproduktív lehet. Sok sikert és örömöt kívánunk!