Egy gyermek megszületésével a feje tetejére fordul az újdonsült szülők világa és az egész család életében egy új időszámítás indul el. Onnantól kezdve, hogy hazaindultok a kórházból a nemrég közétek csöppent picivel, megváltozik a mindennapok ritmusa és ő kerül a középpontba. Ám ilyenkor jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis miben érdemes hazavinni az újszülött gyermeket? Megmutatjuk, mit érdemes tudni mindezekkel kapcsolatban!

Természetesen az, hogy milyen ruházat kerül a babára, nagyban függ attól, milyen évszak van éppen és attól is, milyen az aznapi időjárás. A cél persze minden esetben az, hogy kényelmesen érezze magát, ne árthasson neki sem a szél, sem a napsütés, sem pedig a hó vagy az eső az „külső világgal” való első találkozásuk alkalmával. Lássuk, ezek fényében, hogy mit érdemes összekészíteni hazahozós szett gyanánt a számára!

Hazahozós szett, de milyen?

Az alapvető ruhadarabok egy ilyen szettben – függetlenül attól, hogy nyári vagy téli babáról van szó – a pamut body, valamint a rugdalózó. Az, hogy ezek hosszú-vagy rövid ujjúak, valamint béleltek-e vagy jól szellőzőek, természetesen az aktuális időjárás függvényei. Tipikus darab emellett a vékony pamutsapka is, hiszen a baba fejét mindenképpen óvni kell akkor is, ha tombol a hőség vagy épen mínuszok repkednek odakinn. A téli babáknak emellett egy bélelt, belül bolyhos kocsikabátot is ajánlott beszerezni. Ám egyáltalán nem mindegy, milyenek, mekkorák és miből készültek ezek a ruhadarabok! Fontos egyrészt, hogy minden egyes kis ruha minőségi anyagból készüljön, amely kényelmes viseletet biztosít a pici számára. Hiszen az újszülöttek bőre elképesztően érzékeny, így fontos, hogy csak természetes alapanyagból készült ruházatot adja rá, mint például a pamut. Így biztos lehetsz abban, hogy mindig megfelelő lesz a közérzete a babának és nem okoz bőrirritációt sem a ráadott ruházat. Emellett lényeges az is, hogy megtaláld az ideális méretet, hiszen az sem jó ha szorítja és az sem, ha túl nagy rá. A standard ruhaméret rendszerint 50-es az ekkora babák számára, de a koraszülöttek esetében előfordulhat az is, hogy a 44-es ruhácskák lesznek a megfelelőek rá. Mindezeken felül a döntésnél figyelembe kell venni azt is, hogy milyen igényei vannak egy ilyen picurnak, sőt, számít az is, hogy mennyit kell utazni míg haza nem értek. Hiszen egészen másképp kell felöltöztetni egy néhány perces autóúthoz, mint például egy hosszabb, tömegközlekedéssel megtett távhoz vagy éppen egy kisebb sétához, ha közel laktok a kórházhoz. 

Jó ha tudod, hogy ma már nem feltétlenül kell neked összeállítani a mindent, ugyanis számos édes, előre összekészített hazahozó szett létezik, amelyben mindent megtalálsz.

hazahozós szett kisbabáknak

Miért hasznosak az előre összeállított hazahozós szettek?

Nem kevés olyan dolog van, amire gondolni kell a szülés megelőző hetekben. Előre össze kell csomagolni a kórházi holmit, gondoskodni kell a baba és a mama igényeiről is egyaránt. Éppen ezért hatalmas segítség az, ha a hazahozós szett miatt nem kell aggódni, hanem egyben meg tudsz vásárolni mindent, amire a csöppségnek szüksége lesz majd. Vagyis számos szempontból előnyös, ha kislányod vagy kisfiad számára egyetlen szettben vásárolod meg azokat a ruhadarabokat, amelyben majd haza indultok vele a kórházból. Sőt, így amikor apuka értetek megy majd, nem kell keresgélnie, egyszerűen csak meg kell fognia a szettet és elindulni vele hozzátok. Biztosan semmi nem marad majd otthon a nagy izgalomban. 

Így van egy tétel, amit hamar kipipálhatsz a tennivalók listáján és biztos lehetsz afelől, hogy a baba hazaindulásához minden készen áll.