Sajnos még mindig gyakori eset, hogy a leendő anyukák a barátok vagy a szülészorvos “jó” tanácsára inkább megválnak cicájuktól. Mélyen gyökerező hiedelem, hogy a macskatartás komoly veszélyt jelent a magzatra, és a születendő babára is. De nem kell megválnod a kedvencedtől! Pár szabály betartásával biztonságosan élhetsz tovább szőrös barátoddal! 

[toc]

Mire figyelj a várandósság alatt? 

Toxoplazmózis: egy veszélyes betegség, amit el kell kerülnöd!

A várandós macskagazdik legnagyobb félelme a toxolazmózis nevű parazita fertőzés. A betegség vetélést, halvaszületést, vagy komoly születési rendellenességeket okozhat. A macskák a fertőzést leggyakrabban madarak vagy rágcsálók elfogyasztásával kapják el, az emberre pedig a vizeletükkel, vagy ürülékükkel való érintkezés során terjedhet át. 

Mit tehetsz ellene? 

  • Legjobb, ha a cicádat a lakásban tartod
  • Ne barátkozz kóbor macskákkal! 
  • Mivel a macskák gyakran a kertet használják toalettnek, ezért ha kertészkedsz, viselj gumigesztyűt, majd moss alaposan kezet! 
  • Ne etesd a cicát nyers hússal!
  • Az almot gyakran, akár napi kétszer is takarítsd, mindig gumikesztyűben! Vagy ha lehetséges, kérj meg mást az alom tisztán tartására! 

Készítsd fel a cicádat a kisbabád érkezésére!

Bár elmagyarázni nem tudod mi történik, azért van egy pár dolog, amivel felkészítheted a cicát a kis jövevény érkezésére. Ezt a lépést nem szabad kihagyni, hiszen a macskák sokszor eléggé rosszul tűrik a változásokat, és sértődéssel, vagy agresszióval is reagálhatnak. 

Szoktatás kisbaba hangokhoz, illatokhoz

Keress olyan felvételeket, ahol kisbabák gügyögése, vagy sírása hallható. A terhesség hónapjaiban gyakran játszd le ezeket, hogy a cicád hozzászokhasson. 

Bár a kisbabád illatát még nem tudod megmutatni, de már előre használhatsz azokból a kozmetikumokból és ápolószerekből, amit a baba születése után alkalmazni fogsz. Kenj magadra pár cseppet, majd ezután következzen egy kis játék, etetés vagy símogatás! Így a cicádban biztosan kellemes tapasztalat társul majd az illatokhoz.

Tanítsd meg, hogy a bababútor nem az ő területe! 

Érdemes minél előbb elhelyezni a baba új bútorait, hogy a cicád körbejárhassa és megszagolgathassa őket. Miután ez megtörtént meg kell tanítani neki, hogy ezeket jobb ha elkerüli. Na de hogyan? 

Az idomítás titka, hogy valamilyen módon nemkívánatossá tesszük az elkerülendő területet. Erre egy lehetőség, hogy kartonpapírt vágunk a bútotrok tetejáre és kétoldalú ragasztóval fedjük be. A macskák ugyanis írtóznak a ragadós dolgoktól, és egy idő után a bútorok közelébe se mennek majd! 

A macskaalom kerüljön máshová!

Az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell tenned, hogy az alom ne abban a helyiségben legyen, ahol a kisbabát gondozni szeretnéd. Azonban ha túl messzire teszed rövid idő alatt, a cicád a megszokott helyre végezheti a dolgát. Ezért minden nap vidd egy kicsit arrébb az almot, mígnem a kívánt helyre kerül! 

Változások a cica gondozásában

Ha a kedveseddel eddig is közösen gondoztátok a cicát, akkor nem lesz gond a baba megszületése után sem. De ha eddig egyedül gondoztad, jobb ha mostantól a partnered is besegít az etetésben, játékban, hogy később ne élje meg elutasításnak a viselkedésedet!

És mivel a cica nem aludhat egy szobában az újszülöttel, még a születés előtt szoktasd át az új helyére. 

Mire figyelj a baba születése után? 

Szánj pár percet a cicádra, amikor hazaérsz a kórházból! 

Szőrös barátod valószínűleg nagyonis hiányolt, ezért hazaérkezése után szüksége van pár percre kettesben nyugodt körülmények közt. Mielőtt a párod, nagyszülők és a csecsemő belépnének a lakásba, menj előre és adj a kedvencednek 1-2 percet, hogy üdvözölhessen! 

Ismertesd meg a kisbaba illatát! 

Ha teheted, küldj előre egy baba illatú pelust, vagy takarót, hogy a cica hozzászokhasson a kicsi illatához. Hazaérkezés után pedig teríts ki egy takarót, hogy alaposan megvizsgálja. 

A cica és a baba nem aludhat egy helyiségben

A cicák imádnak meleg dolgok mellé gömbölyödni, de nagy bajt okozhatnak, ha a csecsemő mellé fekszenek. Eltakarhatják ugyanis a baba arcát, aki még nem képes elfordítani a fejét, és ezzel fulladást is okozhatnak. Ha nincs olyan ajtó amit bezárhatnál, készíts sátrat a bölcső fölé, ezzel megakadályozhatod, hogy a cica beugorjon! 

Ne hanyagold el teljesen a cicádat!

Bár a baba születése utáni időszakban nehéz időt szánni rá, nagyon fontos, hogy próbálj meg pár percet a cicával tölteni. Nem kell félóra játékidő, elég a 10 perc is, de még ez is sokkal több, mint a semmi! Ezzel elkerülheted a féltékenységet, és a cica frusztrációját.

Kerüld el a fertőzéseket! 

Sajnos a fent említett toxoplazmózis a baba születése után is veszélyes, de egyéb betegségeket is elkaphat a kicsi. Ha a cicát továbbra is bent tartod, a macskaalmot pedig csak gumikesztyűben cseréled, és figyelsz a rendszeres kézmosásra, akkor minimalizálhatod a fertőzések kockázatát! 

Reméljük, hogy segítetünk a bejegyzéssel és hozzájárultunk ahhoz, hogy boldog babás-cicás családdá váljatok! Sok boldogságot!