A babák mozgásfejlődése nagyon izgalmas folyamat, ezért a legtöbb szülőnél az egyik központi kérdés, hogy mikor ül a baba. A cikkben szó lesz arról, hogy hány hónaposan ül a baba, hogyan segítheted elő a fejlődését, és hogy hogyan ismerheted fel és támogathatod a helyes ülést. 

Fontos azonban tudni, hogy a stabil ülésnek több feltétele is van, és a baba biztonsága érdekében nem szabad siettetni az ülést!

[toc]

Hány hónaposan ül a baba? 

Hogy mikor ül a baba, az esetenként változó lehet. A mozgásfejlődés során az ülés általában a kúszás után, a mászás előtt, de néha mászás után kezd el kifejlődni. Ez azt jelenti, hogy az első próbálkozások valahol 6-9 hónapos kor között történnek. Stabil ülésre (erről később még lesz szó) a 10. hónap környékén számíthatsz. Ha a baba 10-11 hónapos korára még nem ül, a biztonság kedvéért érdemes szakemberrel konzultálni.

Milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy a baba ülni tudjon? 

A baba ültetését azért nem szabad idő előtt elkezdeni, mert bizonyos képességeknek, illetve az izomzatnak elég fejlettnek kell lennie, ahhoz, hogy a gerincoszlop ne terhelődjön. A következő dolgok szükségesek a stabil üléshez:

 • A nyak-, hát-, hasizmok fejlettsége
 • Bizonyos motorikus képességek fejlettsége
 • Egyensúlyérzék megfelelő fejlettsége
Mikor ül a baba? Mi kell hozzá?

Mit tehetsz azért, hogy segítsd a babád fejlődését? 

Hason fektetés

Ha a babád elmúlt 1 hónapos, teríts a szőnyegre egy takarót és fordítsd hasra. Feküdj le mellé, vagy egy játékkal keltsd fel az érdeklődését.

Milyen előnyei vannak a hasalásnak? 

 • Mivel tartania kell a fejét, szépen megerősödnek a nyak-, majd a hát felső és alsó izmai. 
 • A függőleges nézőpontba helyezéssel segítesz a környezet megismerésében is

Sok baba azonban nincs oda a hasonfekvésért. Mit tehetsz, hogy megszeresse? 

 • Fektesd a melkasodra, és nézzétek egymást
 • Fektetheted a lábszáradra és hintáztathatod, ezt garantáltan élvezni fogja
 • Az alkarodon hason fektetve is sétálhatsz vele

Az egyensúlyérzék fejlesztése

Az egyensúlyérzék fejlesztéséhez a következő videón látható gyakorlatot végezheted, már a kicsi 2 hónapos korától. Szükséged lesz egy felfújható fitlabdára, de ezt amúgy is érdemes beszerezni a babád (vagy akár saját magad) tornáztatásához. 

A baba hasizmának a fejlesztése

A hasizom fejlesztésének remek módja, ha a baba fölé egy tükröt helyezünk, hogy egy picit fel kelljen húzódzkodnia ahhoz, hogy lássa magát. 5 hónapos kora után te is segíthetsz neki azzal, ha hagyod, hogy az ujjaidba kapaszkodva húzza fel magát. 

Lehetséges-e a baba ültetése, mielőtt magától felülne?

Fontos, hogy ne erőltesd a baba ültetését, mert ezzel megterhelheted a gerincét, ráadásul felesleges balesetveszélynek is teszed ki, hiszen mivel még nem tudja magát megtartani, eldőlhet és megütheti magát. 

Bár a védőnő, gyermekorvos pár pillanatig tesztelheti az ülést, ez csak a gyermek fejlődésének vizsgálata miatt történik, te sose támaszd ki őt, s helyezd mesterségesen ülő helyzetbe.

Mit tegyél, ha a baba kéri, hogy ültesd fel? 

Gyakori jelenség, hogy a baba idejekorán szeretné, hogy húzd fel ülő helyzetbe, hiszen így jobban tud nézelődni. Ennek azonban próbálj ellenállni, mert az ilyen babák kevésbé mozgékonyak, kényelmesebbek. Próbálj meg más testhelyzetet felajánlani neki, és tereld el a figyelmét mesekönyvvel, közös játékkal, szeretgetéssel.

Hány hónapos korban ül a baba? Ez esetenként változó lehet

Mire kell figyelni, amikor ül a baba? 

Az ülés megtanulása általában úgy történik, hogy négykézláb helyzetből kiül oldalra, kezeivel kitámaszt majd ebből a pozícióból jut el ülő helyzetbe. Figyelj arra, hogy megfelelően alátámasztott, mégis puha környezetet biztosíts, hiszen előfordulhat, hogy még nem tudja magát kellőképpen megtartani. 

Milyen a stabil és helyes ülési pozíció? 

 • A babád képes középen tartani a fejét, a gerinccel egy vonalban
 • Dereka, háta nem görbe
 • Lábai lazák, nem spiccelnek
 • Képes önállóan tartani magát legalább 5 percig anélkül, hogy eldőlne

A stabil ülés elsajátításában a következő két gyakorlattal segíthetsz neki. A gyakorlatokat akkor is végezhetitek, ha már nagyjából megy az ülés, de még nem tökéletes. 

 • Ültesd a babádat kis zsámolyra, vagy vastagabb könyvre. Gondoskodj róla, hogy a talpa lábujjtól sarokig alá legyen támasztva. Hintáztasd finoman csipőfogással 30 másodpercig. 
 • Négykézláb helyzetből finoman húzd fel ülő helyzetbe, mindkét oldalra

De így is segíthetsz felülni a babának:

Bababiztonság ülő babáknál

 • Ha a babád már önállóan ül, engedd lejjebb a kiságy matracát, nehogy kiessen belőle
 • A könnyen elérhető tárgyakat pakold el, nehogy lerántsa őket

Mi a következő lépés a mozgásfejlődésben? 

Ha a baba már stabilan tud ülni, akkor hamarosan megtanulja forgatni a csípőjét, lassanként feláll és nemsokára elkezd majd járni.

Sok örömet kívánunk!

Kedves Olvasónk! Nemrég indítottuk Facebook oldalunkat. Még kevesen vagyunk, de a te követéseddel már eggyel többen lehetünk. Ha tetszett a bejegyzés, like-old az oldalunkat és tarts velünk! Köszönjük szépen! 🙂

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException