Zöldes széklet, sárgás széklet, fehér darabos, folyós – egy gyakorló anyukát gyakran érhetik meglepetések a baba pelusában. Mi az, ami normálisnak mondható, és mikor kell megijedned? A bejegyzésben áttekintjük, hogy mi befolyásolja a baba székletének színét, állagát, szagát és a kakilás gyakoriságát. Szó lesz arról, hogy milyen az anyatejes baba széklete, a tápszeres babáé, és mire számíthatsz a hozzátáplálás megkezdése után. Végül tisztázzuk azt is, hogy mi az ami normális és mikor fordulj orvoshoz.

[toc]

Baba széklet: a legfontosabb jellemzők

A baba széklete a fejlődés során változik, hiszen függ az emésztőrendszer érettségétől, az adott tápláléktól, de olyan külső tényezők, mint az utazás is befolyásolják. Lássuk, mik a baba székletének legfontosabb jellemzői! 

A baba székletének a színe

A széklet színéért elsősorban a máj által kiválasztott epe felelős, de szerepet játszanak az emésztetlen rostok, elpusztult baktériumok, valamint fehérjék, zsírok, víz és só. Anyatejes babáknál éppen ezért előfordulhat, hogy naponta változik a széklet színe, annak megfelelően, hogy az anyuka mit evett. Tápszeres babáknál nincs változás, hiszen minden nap ugyanazt kapják. 

A baba széklet állaga

A normális baba széklet puha, anyatejes babáknál krémszerű, pépes, esetleg picit nyákos, tápszeres babáknál inkább pudingra emlékeztet. Ha a széklet vizessé válik, és beszívódik a pelusba az hasmenést, a keményebb hosszúkás, vagy nyúlbogyóra hasonlító széklet pedig székrekedést jelezhet. Ezekről később lesz szó. 

A baba székletének a szaga

A baba székletének az erőssége annál erősebb, minél több ideig volt a bélrendszerben. Az anyatejes babák székletének a szaga általában nem zavaró, a tápszereseké picit erősebb. Ha a széklet hirtelen savanyú, bűzös szagúvá válik, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Hozzátápláláskor természetesen megváltozik a baba széklete: szaga, színe és állaga a felnőttekéhez hasonlít majd

A baba széklet gyakorisága

Az anyatejes baba széklet gyakorisága nagyon változó lehet: akár a napi 4-5 alkalomtól a heti 1 alkalom is normális. Természetesen mindaddig, amíg a baba közérzete láthatóan jó. Ha úgy veszed észre, hogy a babának fáj a hasa, sír és a pocakjához húzza  alábát, akkor az hasfájásra utal. Ilyenkor érdemes babamasszázst vagy tornát alkalmazni. Ha a tünetek nem múlnak, vagy a baba jól érzi magát, de már több, mint egy hete nem volt széklete, forduljatok orvoshoz! 

Mit jelent a baba széklet színe? A zöldes széklet lehet spenóttól is!

Mikor normális a baba széklete? 

Az újszülött széklet: mekónium

Az újszülött széklet egy fekete, vagy sötétzöldes szurokszerű anyag. Rendkívül ragadós, alig jön le a csecsemő bőréről. Azokból a salakanyagokból áll, amelyek a méhben történő emésztés során gyűltek össze. Nagyon fiatal csecsemő zöld széklete azt jelenti, hogy az anyatej fogyasztásának hatására a mekónium fokozatosan kiürül, így zöldessé majd később mustársárga színűvé válik. 

Az anyatejes baba széklete 

Az anyatejes széklet mustársárga színű, és mindenképpen puha, picit folyós, de krémes nyálkás állagú. Színét jelentősen befolyásolhatja, hogy mit eszik az anyuka: ennek megfelelően cékla evésénél pirosas, spenót vagy sóska fogyasztása után zöldes széklet is kialakulhat. Terhát mielőtt megijednél, mindenképpen gondold át, mit fogyasztottál. Ha az egyébként normális székletben fehér darabkákat találsz, az emésztetlen anyatej lehet. A baba emésztőrendszere ilyenkor még nem dolgozik tökéletesen, de bajt nem jelez. 

Anyatejes baba – zöldes széklet: mit jelent? 

Nagyon ijesztő látvány, és sokszor igen kellemetlen szagú az anyatejes baba zöld széklete. Az esetek túlnyomó részében pedig csak arról van szó, hogy a baba csak a szomjoltó előtejet szívja ki a mellből, a tápanyagban gazdagabb, zsíros tejet már nem. Ezért szoptatásnál oda kell figyelni, hogy csak akkor tegyük át a babát a másik cicire, ha az egyikből elfogyott a tej. Ha a probléma ezután is tartósan fennáll, akkor érdemes orvoshoz fordulni. 

Az anyatejes baba nem kakil

Ahogy fent is említettük, előfordulhat, hogy a baba szinte utolsó cseppig hasznosítja az anyatejet. Így előfordulhat, hogy akár 5-7 napig nincsen széklete. Mikor fordulj orvoshoz? 

 • Ha a baba közérzete láthatóan rossz, lábát a hasához húzza és sír
 • Ha több, mint 1 hete nem volt széklete
Az anyatejes baba széklete mustársárga, állaga krémes

A tápszeres baba széklete 

A tápszeres baba széklete keményebb állagú, inkább pudingszerű, de semmiképpen sem teljesen kemény. A tápszerre szoktatás első heteiben előfordulhat, hogy a csecsemő széklet fehér darabokkal érkezik. Ez, az anyatejes babákhoz hasonlóan az emésztőrendszer fejletlenségét jelzi, de nem jelez problémát. Tápszeres baba zöld széklete lehet speciális tápszer adásától is.

A baba széklete a hozzátáplálás megkezdése után 

Természetesen nagy változás történik a székletben is, ha megkezded a hozzátáplálást. Az addig ritkán kakiló babák gyakran napi szinten kakilnak, és eleinte sokféle szín előfordulhat. Sütőtök, sárgarépa etetése után narancssárga, brsó etetése esetén a zöld széklet teljesen normális. De vannak olyan ételek is, amit a gyermek még nem képes megemészteni, például szőlő vagy paradicsomhéj. Az is teljesen normális, ha a darabosabb ételek emésztetlenül távoznak. Hosszú távon a széklet egyre barnásabb lesz és egyre szilárdabb. 

Mikor kóros a baba széklete? 

Ha az alábbi tüneteket tapasztalod, mindenképp hívd fel a gyermekorvost. Amennyiben vizsgálatra van szükség, sokszor kell mintát is venni a székletből, úgyhogy ilyen esetben erre is érdemes gondolni. 

Hasmenés

Ha a baba széklete annyira híg, hogy nem marad a pelenka felszínén, hanem beszívódik, hasmenésről beszélünk. Ha a probléma 24 óránál tovább fennáll, érdemes orvoshoz fordulni. A kiváltó okok különbözőek lehetnek: 

 • Fogzás esetén gyakran lesz hígabb a széklet
 • Fertőzés (bakteriális vagy vírusos) 
 • Valamilyen tápanyagra érzékenység 
 • Gyógyszer mellékhatása
 • Hozzátáplálás esetén túl sok gyümölcs 
A zöld széklet csecsemő esetén normális is lehet

Székrekedés babáknál

Ha a baba láthatóan erőlködik kakilás közben, arca vörösessé válik, akkor valószínűleg székrekedése van. Ennek biztos jele a bogyós vagy hosszúkás kemény széklet. Sajnos ez nagy fájdalommal járhat és akár vércsíkok is megjelenhetnek a nyálkahártya sérülése miatt. Mik lehetnek a kiváltó okok? 

 • Anyuka vasat szed, nem eszik rostban gazdag ételeket illetve néha a tejtermékek is okozhatnak ilyen tünetet
 • Édes cukros italok 
 • Váltás tápszerre – ilyenkor érdemes többféle tápszert is kipróbálni
 • Hozzátáplálásnál burgonya, alma, banán, rizs, sárgarépa
 • Alacsony folyadékbevitel

Mit lehet  tenni ellene? A pocakmasszázs természetes segítség, de akár szélcső, vagy kúp használata is javasolt lehet. Hozzátáplálás után pedig a szilva és körte segít lazítani a széklet állagán 

Habos széklet vagy zöld széklet 

Ahogy fentebb már említettük, a zöldes széklet bizonyos esetben normális lehet. A habos széklet anyatejes babáknál gyakoribb, a nagyobb mennyiségű gáz termelődése miatt lehet, szintén ártalmatlan jelenség. A következő esetekben azonban érdemes orvoshoz fordulni: 

 • Ételérzékenységet jelenthet, ha ekcémás bőr is jelentkezik
 • Gyógyszer szedésekor
 • Súlygyarapodás elmarad: laktóz, vagy tejfehérje felszívódási zavarra utalhat

Fehér színű széklet 

Azt jelenti, hogy a baba szervezete nem termel elegendő epét. Mivel ez májproblémára utalhat, ilyen esetben sürgősen keresd fel a gyermekorvost. Vigyél mintát is a baba székletéből! 

Fekete vagy vörös széklet

Bár az ilyen széklet hátterében általában ártalmatlan okok is állhatnak, nem árt tisztázni a jelenséget. Gyakori, hogy a mellbimbó berepedezése során szopizás közben kerül vér a baba szervezetébe, úgyhogy első körben érdemes a melledet ellenőrizni. Ha nem ez az ok, vagy a baba rosszul érzi magát, hívd az orvost! 

Véres széklet 

A friss vagy alvadt vér vagy a végbél, vagy valamilyen egyéb emésztőrendszeri problémára utal. Érdemes vele minél előbb orvoshoz fordulni, főleg, ha a gyermeknek fájdalmai is vannak. Ebben az esetben is szükséges mintát venni a baba székletéből! 

Kedves Olvasónk! Nemrég indítottuk Facebook oldalunkat. Még kevesen vagyunk, de a te követéseddel már eggyel többen lehetünk. Ha tetszett a bejegyzés, like-old az oldalunkat és tarts velünk! Köszönjük szépen!

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue