A cipőboltokban ma már óriási választék van a cukibbnál cukibb gyerek cipőkből, azonban nem feltétlenül a legaranyosabb lábbeli a legjobb választás. Sokkal fontosabb ugyanis, hogy az új cipő tökéletesen illeszkedjen a gyerek lábára és megfelelő tartást biztosítson. Ezzel minimalizálhatod a balesetek (például elcsúszás) esélyét, és biztosíthatod a lábfej egészséges fejlődését. Cikkünkből megtudhatod, hogy mik azok a szempontok, ami alapján érdemes választanod.

Miért annyira fontos, hogy megfelelő gyerek cipőt válassz?

A gyermekek lába folyamatos növekedésben van. Ahhoz viszont, hogy a lábfej fejlődése egészséges legyen, nagyon fontos, hogy a kicsi jól illeszkedő gyerekcipőt viseljen. Milyen problémákat okozhat, ha a lábbeli nem tökéletes?

  • Rövid távon vízhólyagok, bőrkeményedés, vagy benőtt körmök alakulhatnak ki, ráadásul a kényelmetlen cipő viselése fájdalommal is járhat
  • Hosszú távon eldeformálódhat a lábfej
  • Sőt, akár járási- vagy tartásproblémák is kialakulhatnak

Mindenképp érdemes tehát megfelelő figyelmet szentelni a témának vásárláskor. 

Hogyan válaszd ki a megfelelő gyerek cipő méretet? 

Az első lépés a méret kiválasztása. Ehhez mindenképpen mérd le a gyermek lábfejét! 

  • Először is tegyél egy papírlapot a földre, amit illessz a falhoz!
  • A gyermek lépjen rá a papírlapra, a sarka szintén a falhoz legyen illesztve. A testsúlyát terhelje a lemérni kívánt lábfejre.
  • A papírlapon jelöld be, hogy hol végződik a leghosszabb lábujj. 

A sarok és a jelölés közti távolság lesz a kiindulópont a méretezésnél. Ehhez adj 1-1,5 cm-t – ilyen hosszúnak kell majd lennie a cipőben található talpbetétnek ahhoz, hogy a lábujjak szabadon tudjanak mozogni.

Ha megvan a megfelelő hosszúság, jöhet a próba! 

Amikor a picur felpróbálja a cipőt, ellenőrizd a lábujjakat! Fontos, hogy a lábujjak ne nyomódjanak össze, és tudja szabadon mozgatni őket a cipőben. Ne feledd, legalább 1-, de inkább 1,5 cm helynek kell lennie a leghosszabb lábujj és a cipő orra között!

Ugyanakkor figyelj arra is, hogy a cipő ne legyen túlságosan nagy. Gyakori hiba sajnos, hogy a szülők túl nagy cipőt választanak, mondván, hogy úgyis belenő a gyermek. Sajnos a túl nagy cipő nem képes eléggé tartani a lábat, ami a nagy szaladgálások közepette komoly balesetveszélyt is jelenthet. 

Extra tipp: a különböző márkák különböző méretezéssel dolgoznak, ezért ne vásárolj csak a méretezés alapján gyerek cipőt! Érdemes a cipő centiméterben megadott értékét figyelembe venni.

A gyerek cipő anyaga legyen szellőző

A gyerek cipő anyaga

Szintén fontos tényező, hogy a megvásárolni kívánt cipő tartós, minőségi anyagokból készüljön. 

A felsőrész anyaga

Kevesen tudják, hogy a gyermekek lába hajlamosabb az izzadásra. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy a lábbeli jól szellőző, légáteresztő anyagból készüljön. A legjobb választás a vászon, a bőr és az úgynevezett mesh anyag. Szintetikus anyagból készült cipőt csak akkor válassz, ha a gyermeked lábfeje nem hajlamos az izzadásra! 

Talp

Mivel a gyermekek sokkal aktívabbak, mint a felnőttek, ezért az elsődleges szempont, hogy a talp ne csússzon. A legjobb választás a jó minőségi gumitalp. Figyelj arra is, hogy a talp ne legyen túl hajlékony – a legtöbb gyereknek a kissé merevebb talp biztonságosabb mozgást tesz lehetővé

Talpbetét

A talpbetét esetén első számú tulajdonság a jó nedvszívó képesség. Ezen kívül figyelembe kell venni a lábboltozatot is. Alapvetően nincs szükség nagyon puha, párnázott talpbetétre, kivéve akkor, ha a lábboltozat az átlagnál magasabb. 

Megbízható kereskedőtől vegyél gyerek cipőt

Megbízható kereskedőtől vásárolj gyerek cipőt! 

Ma már rengeteg üzletben találkozhatsz kedvező árú, tetszetős külsejű gyerek cipővel. De ne felejtsd el, hogy ezek az üzletek nem szaküzletek, és egyáltalán nem biztos, hogy valóban a gyermek lábfejének egészséges fejlődése volt a szempont a cipők gyártásánál. Sokkal felelősebb döntés kifejezetten cipők gyártására szakosodott kereskedőt választani. 

Nekünk az egyik kedvencünk a CCC cipőáruház, mivel kedvező áron, minőségi termékeket kínálnak. Extra előny, hogy akár online is rendelhetsz kockázatmentesen cipőt, klubtagként pedig – tagsági szinttől függően – akár 30, 60 vagy 120 napig is visszaküldheted a nem megfelelő modellt. A futárral történő visszaküldés ingyenes, de ha kényelmesebb, bármelyik üzletben kicserélik a terméket. 

Rendszeresen ellenőrizd, hogy jó-e még a gyermekre a cipő! 

A gyermekek lába 3-4 havonta akár fél számot is képes nőni, ezért mindig ellenőrizd, hogy nem nőtte-e ki a lábbelit. Bár anyagilag megterhelő lehet ennyi időnként újabb darabot választani, de ne feledd: a gyermek egészsége a tét! 

Reméljük, hogy a cikkünk segített a tökéletes modell kiválasztásánál és a gyermeked örömmel viseli majd az új kedvenc cipőjét! 

(Támogatott tartalom)