A gyerekágy a gyerekszoba talán legfontosabb bútordarabja, amelynek kellőképpen strapabírónak kell lennie: a gyerekek ugyanis előszeretettel ugrálnak, játszanak rajta. Azon kívül, hogy az ágykeret megfelelően masszív, szintén lényeges, hogy hosszú távon kiszolgálja majd a gyermek igényeit. Éppen ezért érdemes különös gondot fordítanod a gyerekágy kiválasztására. Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen szempontokat kell számításba venned, hogy ki tudd választani a tökéletes modellt. 

Milyen szempontok alapján válassz gyerekágyat?

Ma már a gyerekágyak rendkívül széles választéka elérhető, így nagyon fontos, hogy le tudd szűkíteni, hogy melyik termékek jöhetnek szóba. Lakberendezők és alvásszakértők is egyetértenek abban, hogy megfelelő mennyiségű információt kell begyűjtened, és fel kell mérned a saját és a gyermeked igényeit is. 

Lássuk mik a legfontosabb kérdések a gyerekágy kiválasztásánál!

 • Milyen típusú gyerekágyra van szükséged? 
 • Hány éves a gyermek és milyen magas? 
 • Mekkora a gyerekszoba mérete? 
 • Egy vagy két lurkó számára keresel megoldást?
 • Szükséged van-e extra tárolóhelyre a játékok, könyvek elpakolásához?
 • Milyen minták, mesefigurák vagy játékok tetszenek legjobban a csöppségnek?
Töb szempontot figyelembe kell benni a gyerekágy kiválasztásánál
Kép forrása: emag.hu

A gyerekágyak típusai

Ha átgondoltad a fenti kérdéseket, érdemes megismerkedned a gyerekágyak típusaival, illetve átgondolni, melyiknek milyen előnye lehet a számotokra:

 • Kiságyak vagy bölcsők – ezek az apró ágyak csecsemők és kisgyermekek számára alkalmasak. Gyakran eltávolítható véglapokkal és oldalakkal rendelkeznek, így akár a saját ágyatok mellé, vagy a kanapéhoz is csatlakoztathatók, és kényelmessé teszik a csöppség kiemelését, mozgatását.
 • Kabinágyak: A kabinágyak tárolódobozzal ellátott ágyak, amelyek extra tárhelyet kínálnak könyvek, ruhák és játékok tárolásá. Kisméretű szobákba remek választást jelentenek, ugyanakkor érdemes figyelembe venned, hogy ezek az ágykeretek magasak, ezért inkább nagyobb gyerekek számára jelentenek ideális megoldást. 5 éves és annál idősebb gyerekeknek ugyanakkor hosszú időre szuper megoldásként szolgálnak.
 • Emeletes ágyak: Az emeletes ágyakat nem kell bemutatni – sokan szerettünk volna egyet, és valószínű, hogy a te gyermeked is szeretne ilyen gyerekágyat (feltéve, hogy a felső emeletes ágyat kapja!) Kettő vagy több gyerek számára ez az ideális választás, hiszen az ilyen ágyak nem csak kényelmesek, de több évet is kibírnak. 
 • Tetőtéri ágyak: Egyetlen gyermek esetén kiváló alternatíva: az ágy a bútor tetején található, az alsó része pedig játszó- vagy olvasósarok, de akár egy kis kuckó is berendezhető itt – mikor mire van szükség. Rendkívül praktikus, a gyermekek imádják. 
 • Különleges ágyak: A legtöbbször hajók, autók, kastélyok után készített ágykeretek rendkívül népszerűek a gyerekek körében, hiszen itt szabadjára engedhetik a fantáziájukat. Ma már készen is megvehetők ezek a különleges modellek, például az Auto S-Car gyerekágy matraccal a hazai internetes áruházakban kedvező áron beszerezhető és olyan, mintha egy igazi autóban aludna a használója. Az autók szerelmeseinek tökéletes választás lehet. De természetesen arra is van lehetőség, hogy rendelésre készítsenek ilyen ágyat – így bármi megvalósítható, amiről a gyermeked álmodhat! 

Ne feledkezz meg a megfelelő matracról a gyerekágy kiválasztásánál!

Ahogy a felnőtteknél is, a gyerekeknél is lényeges, hogy a matrac megfelelő legyen. A minőségi matrac kényelmes, és megfelelő alátámasztást biztosít. Ezen kívül még figyelned kell a matrac méretére, hiszen csak így állhat megfelelő mozgástér rendelkezésre a gyermek számára. 

Javasolt matrac méretek:

 • Csecsemők (0-1 éves korig) 60 cm x 120 cm
 • Kisgyermekek (1-3 éves korig) 70 cm x 120 cm
 • Óvodások (3-5 éves korig) 75 cm x 140 cm
 • Általános iskolások (5-8 évesek) 90 cm x 200 cm
 • Tinédzserek/tinik (8-12 éves korig) 120 cm x 200 cm
 • Tizenévesek (12-18 éves korig) 140 cm x 200 cm

Az ágykeret kiválasztásánál adj hozzá kb. 3-4 cm-t a matrac méretéhez, és így megkapod a gyerekágy keretének hozzávetőleges méretét! 

A gyerekágy kiválasztásánál fontos a biztonság

Mennyire biztonságos a gyerekágy?

Mielőtt kiválasztod a megfelelő modellt, mindenképpen ellenőrizd a következőket: 

 • A technikai paraméterek között nézd meg, hogy az ágyrács kibírja-e a gyermek súlyát. 
 • Mennyire aktív a gyermeked? Elég masszív az ágy szerkezete, hogy kibírja a véletlenszerű, nem tervezett és aránytalan támadásokat, amelyeket gyermeked kitalál? 
 • Vannak-e látható kiemelkedések vagy éles szélek az ágyon, amelyek biztonsági kockázatot jelentenek? 

Extra tipp: Ha a fentiek alapján eldöntötted, hogy milyen ágykeret lenne a legmegfelelőbb, gondoskodj a megfelelő biztonságról is. Kisebb gyerekek számára jól jöhet az extra korlát, hogy ne tudjanak leesni az ágyról. Azoknak pedig, akik karatéznak álmukban, a falra szerelhető szivacspanel segíthet a balesetek elkerülésében.

További tippek az online vásárláshoz

Ahogy a fentiekben említettük, először is fogalmazd meg az alapvető igényeket és szükségleteket – akár rokonok vagy ismerősök bevonásával, akiknek van már tapasztalatuk a gyerekágyak kiválasztásában. 

Extra előny, hogy a hazai internetes boltokban számos lehetőség áll rendelkezésedre a megfelelő termék kiválasztásához. A szűrők segítségével ki tudod választani a fontos paramétereket, a vásárlói értékelésekből és visszajelzésekből pedig megtudhatod, hogy másoknak mi volt a tapasztalata az adott termékről. Ráadásul mindezt az otthonod kényelméből, így még több időd marad a picurra! Sok örömet kívánunk a gyerekágy kiválasztásához! 

Támogatott tartalom!