Éppen ezért lett felfordulás most sok szülő élete. A koronavírus ezen a területen is új kihívás elé állít. Se iskola, se óvoda, és a nagyszülőkre sem lehet a gyermeket bízni, hiszen az idősebbek veszélyeztetettebbek. És  nem elég, hogy a gyermek felügyeletét  mi oldjuk meg, még tanulni is kell velük.

MIt tehetünk mégis, hogy egy kis rendszert vigyünk a káoszba? Bejegyzésünkben összegyűjtöttünk pár tanácsot kisbabától iskoláskorig – nemcsak karantén idejére.

[toc]

Általános tanácsok, ha home-office-ban dolgozunk

A hosszú távú home-office egészen más, mint mikor heti 1-2 napot dolgozunk így. Könnyen előfordulhat, hogy megunjuk vagy elvész a motivációnk, ezért nagyon fontos a megfelelő rendszer kialakítása. 

 • Keljünk fel mindenképp időben 
 • Legyen egy csak a munkára berendezett rész a lakásban, ahol az agyunk át tud állni munka üzemmódba.
 • Nagyon fontos, hogy ne maradjunk pizsamában, és iktassunk be olyan rutinokat, amelyek elindítják a napunk, legyen ez egy kávé, vagy egy séta.

Ezek olyan tanácsok, amit bármikor be tudunk tartani,ha gyermekünk van, de az eltérő életkorú gyermekek esetében eltérő módon tudjuk megkönnyíteni az otthoni munkát. Lássuk, hogyan!

Hogyan dolgozzunk otthonról kisbabával?

Home office gyerekkel

Alváshiány, a baba állandó felügyelete – ezek a legfőbb nehezítő tényezők, ha babával dolgozunk otthonról. Van egy nagy előny azonban a kisgyermekes szülőkkel szemben. A babák egész sokat alszanak és jó esetben kiszámítható időpontban.

Éppen ezért használjuk ki a pihenőidőt! Legyen ez 20 perc vagy 40, ilyenkor fókuszáljunk a munkára. Segíthet, ha előre összeírjuk azokat a feladatokat, amiket ennyi idő alatt lehet végezni, így nem kell gondolkozni, mibe kezdjünk bele. 

Tipp: ha a baba a testünkhöz érhet, nyugodtabban és tovább alszik

Lássuk, mivel tudjuk még megkönnyíteni ezt az időszakot:

 • Használjunk babahordozót! A csecsemők nyugodtabbak a kenguruban, ráadásul mindkét kezünk szabad. Így tudunk telefonálni és állva dolgozni
 • Olyan alkalmazással dolgozzunk, ami több eszközön is működik! Bár nem a legkényelmesebb telefonról dolgozni, mégis jól jöhet, ha a baba elalszik rajtunk, 
 • Az olyan feladatoknál, ahol muszáj gép előtt ülni, segíthet, ha korán kelünk, és elintézzük, mielőtt a kicsi felébred
 • Használjuk ki a technológia kínálta lehetőségeket, például az okostelefonokban található diktáló funkciót!
 • Ütemezzük előre telefonhívásainkat! Próbáljuk meg egyeztetni partnerünkkel, mikor lenne egy órája vigyázni a kicsire, illetve beszéljünk ügyfeleinkkel, sokan nyitottak esti telefonhívásra.
 • Tartsunk szünetet! Sétáljuk körbe a háztömböt babakocsival, vagy ha tehetjük, menjünk ki az udvarra – a lényeg, hogy szellőztessük ki a fejünket. Ilyenkor 10 perces rövid feladatokat is elvégezhetünk a kertben vagy akár a garázsban, kerti tárolóban – elpakolhatunk és a körülöttünk lévő rend nyugtatólag hat.

Sokan úgy érzik, hogy a munkával elhanyagolják a babát. Engedjük el a bűntudatot! Attól, hogy dolgozunk baba mellett, még nem hanyagoljuk el. Sőt fontos, hogy elismerjük saját teljesítményünket!

Távmunka tippek kisgyermekhez

Tündéri hangocska, édesen naiv megállapítások a világról: ilyen a kis totyogónk ebben az időszakban. Bár már tudnak kommunikálni, nem egészen értik, hogy nem csak körülöttük forog a világ. Azt viszont pontosan tudják, hogy egy jó kis hisztivel mi mindent lehet elérni. Ugyan nem kerülhetjük el teljesen, hogy egy konferenciahívást félbeszakítson egy éneklő kisgyerek, van pár dolog, ami megkönnyítheti az életünket.

 • Szerencsére ebben a korban is van még pihenőidő. Használjuk ki! A fent említett pihenőidő feladatlista itt is segítségünkre lehet.
 • Használjunk kamerás bébiőrt! Ha olyan teendőnk van, amit másik helyiségben szeretnénk elintézni, míg a kicsi alszik, vigyük magunkkal az eszközt, hogy lássuk, nem ébredt-e fel. Egy találékony kétéves tud meglepetéseket okozni!
 • Legyünk lazábbak a tévézéssel! Ez egy olyan időszak, ahol egy rész egy gyerekmeséből nagy segítség lehet, ha valamire összpontosítanunk kell
 • Válasszunk olyan játékokat, amik lefoglalják a kicsit és fejlesztik a képességeit. Bár gyermekünket nem szabad szem elől téveszteni játék közben, rövidebb feladatokat elvégezhetünk, amíg játszik.
 • Próbáljunk meg rugalmasan reggel és este dolgozni. Ha a gyermek lefektetésének idejét kicsit előrébb hozzuk, este még sok feladatot megcsinálhatunk!
 • Kérjük partnerünk segítségét! Sokat levesz a vállunkról, ha felváltva vigyázunk az apróságra

Home Office és távtanulás iskolás gyermekünkkel

Bár a kisebbekkel sem egyszerű otthon, ezen a ponton bejön még egy nehezítő tényező. Mivel kiesett az iskola, többet kell tanulni a gyerekkel. Ráadásul el kell érni, hogy a kicsi ne nyári szünetként gondoljon erre az időszakra, hanem megértse, hogy az iskolai feladatokat ugyanúgy el kell végezni. 

A legfontosabb teendőnk tehát, hogy magyarázzuk el a gyermekeknek a helyzetet! El kell mondani, hogy lesz olyan, amikor dolgozni fogunk, és nekik egyedül kell tanulni vagy játszani. Nagyobb gyerekek esetében arról is legyen szó, hogy mi történik a világban. Ők is látják, hogy mi aggódunk, ezért meg kell beszélni a helyzetet, mert különben frusztrálttá válhatnak.

Hozzunk létre egy új napi rutint! Beszéljük meg, hogy mikor szeretnénk dedikáltan dolgozni, és olyankor nekik mit kell tenniük. Ismertessük pontosan a feladataikat, és hogy hogyan és mikor fogjuk őket ellenőrizni. A jutalmazásnak most kiemelt szerepe van! 

Home Office kisbabával

Fontos, hogy tudják, mikor lesz időnk rájuk. Ígérjük meg, hogyha teljesítik a feladataikat, akkor időben tudunk végezni és velük lenni. Ha végeztünk vagy szünetet tartunk, árasszuk el a gyereket a figyelmünkkel! A munkaidőnk egy részét tegyük át estére, amikor a gyermek már alszik: ilyenkor a nem időhöz kötött feladatokat végezhetjük.

Kiemelten fontos a mindennapos mozgás: a higiéniai szabályok betartásával menjünk le sétálni, sportolni a szabadba. A játékon és sétán kívül akár relaxálhatunk is közösen a gyerekekkel! A Youtube-on számos vezetett relaxációs gyakorlatot találunk, ami nekünk segít fókuszálni, a gyereket pedig megnyugtatja.

Állítsuk fel a határokat! Mivel a gyerek ekkor már felügyelet nélkül hagyható, fontos, hogy legyen egy elszeparált terület, ahol dolgozhatunk. Készítsünk egy “ne zavarj” táblát, amit akkor rakunk ki, ha valóban nagyon fontos, hogy ne zavarjon meg. 

Készüljünk fel arra az esetre is, ha a gyerekek unatkoznának, de nekünk még dolgoznunk kell. Íme pár ötlet:

 • Készítsünk nekik egy olyan dobozt, amiben mindenféle játékot, például kirakóst, színezőt, zsírkrétát, papírt stb. találnak. Így segíthetünk nekik, hogy lefoglalják magukat.
 • Készíthetünk nekik egy kis ötletlistát is, amiről tevékenységet választhatnak.  A listát rakjuk ki jól látható helyre, ahol kihúzhatják, amit már elvégeztek: A listára ilyesmit sorolhatunk fel: “hívd fel mamát FaceTime-on!”  “Rajzolj anyának valamit az íróasztalára” “Készíts videót apa régi telefonjával!”
 • Ha nem marad más lehetőség, ültessük le a képernyő elé: egy film vagy egy tabletes játék tökéletes időpont lehet, hogy egy konferenciahívást elintézzünk! Válasszunk nekik ismeretterjesztő vagy képességfejlesztő filmet, játékot, ezáltal hasznossá válik az így eltöltött idő is!
 • Megkérdezhetjük a gyermeket is, hogy mit tanácsolna más szülőknek hasonló helyzetben, sokszor a gyerekek olyan jó ötletekkel állhatnak elő, amire nem is gondoltunk volna!

És végül türelem és kitartás! Ez egy új szituáció, ami gyakorlással válik egyre könnyebbé, és biztosak lehetünk benne: egy kis gyakorlással élhető helyzetet tudunk teremteni!