Kevesen vannak, akik még nem hallották Marie Kondo nevét az elmúlt években. Nők (és férfiak) millió kezdték el követni gyakorlatias tanácsait, amivel forradalmasította a rendszerezés fogalmát. A konmari módszer lényege, hogy ha követed az általala kifejlesztett lépéseket és mentesíted az otthonodat mindeféle felesleges dologtól, akkor soha többé nem kell majd foglalkoznod a rendszerezéssel!

Ugyanakkor ez egyszerre egy nagyobb lélegzetű munka, és ha úgy érzed, nincs elegendő időd vagy még nem állsz készen az elvégzésére, az sem baj! A konmari módszer még így segíthet otthonod rendezettebbé tételében. Íme 5 tipp, amivel máris sokkal könnyebb lesz rendet tartanod.

Konmari tipp 1: Mindennek legyen meg a saját helye!

Marie Kondo napi munka utáni rutinja nagyon módszeres. Mindennek, az utolsó apróságig megvan a saját kijelölt helye. Bár ezt a mértékű részletességet nem könnyű utána csinálni, de máris rengeteget javíthatsz a helyzeten, ha zsúfoltabb helyiségeket rendszerezed. Nem kerülnek a helyükre az uzsonnás dobozok? A gyerekek össze-vissza elhagyják a holmijaikat? Cimkézd fel a lakást, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, mit hova kell tenniük!

Konmari tipp 3: szabadulj meg a papíroktól

Konmari tipp 2: Szemétbe a papírokkal!

Ismerős a kép, ahogy felbontod a számlákat és leveleket, majd olvasás után bedobálod őket a fiókba? Ne tedd! Nincs szükséged a több éves számlakivonataidra vagy a régen lejárt garanciajegyekre. Mivel a legtöbb irat már megtalálható online, ezért ne tartsd meg, csak a legfontosabbakat! Kondo szerint a papírjaink nagy része elfeledetten fekszik egy fiókban, nyomasztó, haszontalan holmiként, rengeteg értékes helyet elvéve.

Konmari tipp 3:Csak azokat a ruhákat tartsd meg, amelyek örömet okoznak!

Sokunk szekrényében elfelejtett ruhadarabok lógnak, néhányon még az árcímke is rajta van. A bejáratnál és a szekrényekben kopott cipőhalmok torlaszolják el az utat. Ha Nálad is hasonló a helyzet, akkor használd Marie Kondo módszerét! Kondo minden egyes darabot a kezébe vesz, és felteszi magának a kérdést: “Ez örömet okoz nekem?”Szerinte a választ azonnal tudni fogod és ha az nemleges: akkor a kezedben tartott darabnak mennie kell!

A szeretett ruhadarabok tárolásánál is segíthet Kondo módszere: az interneten rengeteg információt találhatsz a konmari hajtogatásról, amivel forradalmasítod a gardróbszekrényed elrendezését!

Konmari hajtogatás tippek

Konmari tipp 4: Ne érezd magad bűnösnek, ha kidobod a haszontalan ajándékokat!

Számunkra talán ez volt a legnehezebb: nagyon nehéz bűntudat nélkül megválni a haszontalan ajándékoktól, még akkor is, ha valójában sosem érezted magadénak őket. Kondo hozzáállása azonban nekünk is segített. Szerinte ugyanis egy ajándék valódi célja, hogy megkapd.

Az ajándékok zöme nem számítanak valódi használati tárgynak, hanem csupán a másik érzéseit hivatott közvetíteni. Nem kell hogy bűnösnek érezd magad, ha kidobod a nyaralásból kapott porfogó polcdíszt. Akitől kaptad, az biztosan nem akarta, hogy elpakolva a látótérből minden alkalommal rosszul érezd magad, amikor eszedbe jut.

Konmari módszer lényege a letisztultság

Konmari tipp 5: Le a tusfürdőd eredeti csomagolásával!

Marie Kondo úgy tartja, hogy a márkajelzéssel ellátott termékek felesleges zajt visznek az otthonunkba. Csak azzal, hogy leszámolunk a felesleges “zajt” keltő harsány feliratokkal és márkajelzésekkel, sokkal kényelmesebb és békésebb otthont varázsolhatunk. Mindenhol a márkák és reklámok elképesztő információ áradata vesz minket körül a beleegyezésünk nélkül: nincs szükség rájuk az otthonunkban is.

Manapság már fillérekért lehet szappantartókat, mosogatószer adagolókat kapni és mindössze pár perc áttöltögetni a dolgokat: így sokkal egységesebb és elegánsabb hatás érhető el.

Ne késlekedj, próbáld ki a neked tetsző tippeket minél előbb és élvezd otthonod nyugalmát!