Ahogy beköszönt a hűvösebb időjárás, és egyre több a borongós, esős nap, előkerülnek a téli ruhák és cipők a szekrényből. Ilyenkor gyakran kiderül, hogy a gyerkőc bizony kinőtte a tavaly vásárolt kényelmes és meleg bakancsot. A tökéletes gyerek bakancs kiválasztása pedig nem egyszerű feladat, főleg, hogy az üzletekben ezernyi modellt találsz. De hogyan válaszd ki a megfelelőt? Hogy segítsünk megtalálni az igazit, összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot.

 A gyerek bakancs kiválasztása
Forrás: ccc.eu

Nem biztos, hogy a legszebb gyerek bakancs a legjobb!

A cipőboltok polcain ezernyi cukibbnál cukibb gyerek bakancs vár új gazdájára, és csábító lehet megvenni a legszebb modellt. Azonban mindig tartsd szem előtt, hogy az apró lábacskáknak megfelelő kényeleme és védelemre van szüksége, ezért mindenképpen olyan lábbelit válassz, ami valóban kiszolgálja majd az igényeiteket. 

De mik is ezek az igények? Első körben gondold át, hogy mire fogja használni a gyermek a bakancsot. Csak az oviból sétáltok majd haza, vagy az esős, havas napokon a játszóteret is tervezitek meglátogatni? Míg az első esetben elegendő lehet egy divatos bakancs, intenzívebb használat esetén mindenképpen robosztusabb, strapabíróbb modellt kell választani. Éppen ezért mindig tartsd észben, hogy a szépség csak másodrangú szempont! 

Mire kell figyelni a gyerek bakancs kiválasztásakor?

Ha átgondoltad, hogy hova fogja hordani a kicsi a bakancsot, akkor érdemes egy kicsit közelebbről megvizsgálni a kiszemelt lábbeliket. Lássuk, mire kell figyelni! 

Vízhatlan vagy vízálló? Nem mindegy!

Az ideális gyerek bakancs minimum vízhatlan, így nem lesz gond, ha esik az eső vagy jön egy kis hó. Azt azonban fontos tudnod, hogy a vízhatlan és vízálló nem ugyanazt jelenti. Egy vízhatlan cipő tökéletes a mindennapi sétákhoz akár rossz időben is, a pocsolyába ugrálással már nem bírkózik meg.

 A vízálló cipők sokkal szorosabb varrásokkal készülnek, speciális béléssel, és általában nem fűzősek, hiszen itt be tud jutni a nedvesség. Ha a gyermeked nagyon aktív, akkor inkább ez a jó választás. 

Megfelelő-e a gyerek bakancs anyaga?

Ha gyermeked lába izzadósabb, célszerű valamilyen lélegző anyagból, például bőrből készült bakancsot választani. A nedves lábakat ugyanis sokkal nehezebb melegen tartani, ráadásul hosszú távon kellemetlen szagok is keletkezhetnek. 

Milyen a bakancs talpa?

Az őszi, téli hónapokban gyakran előfordul, hogy csúszós, síkos a talaj. Ilyenkor nagyon lényeges, hogy a bakancs talpa állja a sarat – mégpedig szó szerint. Ebben az időszakban a legjobb döntés a mélyen barázdált, gumiból készült talp. Bár az ilyen modellek nem a legkecsesebbek, hidd el, hogy jót teszel vele: fő a biztonság! 

A szár magassága

A legtöbb gyerek bakancs minimum bokáig ér. Ez a magasság a mindennapi használatra megfelelő, viszont ha nagyon aktív a lurkó, akkor érdemes elgondolkozni ennél magasabb szárú modell vásárlásán. A minimum vádli közepéig érő szár ugyanis megakadályozza, hogy a nedvesség becsordogáljon a csizmába. 

A gyerek csizma legyen stabil és meleg

Milyen a gyerek bakancs bélése? 

A megfelelő bélés szintén nagyon fontos szempont a tökéletes lábbeli kiválasztásakor. Míg régebben a báránybőr bélés volt a legjobb választás, ma már rengeteg egyéb, modern szintetikus anyag is létezik, ami kellőképpen melegít és extra komfortot ad. Arra viszont mindenképpen figyelj, hogy a bélés elég puha legyen, plusz előny pedig, ha a kényes területeken (például a fázós lábujjaknál) megerősített bélés található.

Extra tipp: vastagabb bélésű bakancs vásárlásakor számolj azzal, hogy kevesebb hely marad a lábfejnek, ezért a méret kiválasztásakor ezt vedd figyelembe!

Megfelelően tart-e a csizma? 

Ahogy már említettük, a stabilitás rendkívül fontos – főleg a legkisebbek esetén, akik még nem tudnak olyan biztonságosan mozogni. Nagyon lényeges ezért, hogy a bakancs megfelelően tartsa a bokát és a lábfejet. 

Tetszik-e a bakancs a gyerkőcnek?

Bár ahogy már említettük, a külső megjelenés nem első számú szempont, mégis nagyon lényeges, hogy a kiszemelt lábbelit szívesen hordja a gyermek. Szerencsére ma már a lány bakancsok között milliónyi színes minta vagy éppen csillámos díszítés elérhető, fiúknál pedig vagány színek és a kedvenc mesefigurák válnak be a legjobban.

Milyen méretű gyerek csizmát válassz?

A gyerek bakancsok esetén gyakran előfordul, hogy a szokásosnál legalább egy mérettel nagyobb a jó választás. Bizonyos esetekben – gyártótól függően – akár két méretet is lehet ugrani. Ennek az az oka, hogy a bélés a szokásosnál jóval vastagabb, ráadásul a hidegebb napokon nem árt hőszigetelő talpbetétet tenni a cipőbe, és a vastag zokni sem árt. Megfelelő méret esetén a lábujjaknál még egy ujjnyi, a saroknál pedg fél centinyi helynek kell maradnia. 

Gyerek bakancsot csak szaküzletből válassz
Forrás: ccc.eu

Érdemes-e márkás, drága gyerek bakancsot választani? 

A fentiekből talán már rájöttél, hogy a fejlődő lábfejeknek minőségi, jól megtervezett gyerek csizmára van szükségük. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy kizárólag a méregdrága, márkás termékek között kell keresned! 

A legfontosabb, hogy a bakancs gyártója minőségi alapanyagokkal dolgozzon, illetve nagy tapasztalattal rendelkezzen a cipők gyártásában. Ezért érdemes a kifejezetten cipők gyártására és forgalmazására szakosodott üzleteket felkeresni. 

A mi kedvencünk a CCC cipőáruház, ahol nem csak óriási a választék a minőségi gyerek cipőkből, de nagyon jól működik a webáruház is, így online is kényelmesen lehet rendelni. Ráadásul, ha klubtag leszel, akkor sok esetben díjmentes házhozszállítás és óriási kedvezmények várnak – a klubtagsági szintnek megfelelően. 

Sok sikert és örömöt kívánunk a vásárláshoz! 

[Támogatott tartalom]