A nyár beköszöntével nincs is kellemesebb viselet, mint egy kényelmes nyári szandál. És ez nem csak nálunk, felnőtteknél van így, hanem a gyerekeknél is – már egész kicsi kortól. A gyermek szandál tehát kötelező darab, főleg ha a picur sokat játszik a szabad levegőn. Azonban gyakran nem könnyű kiválasztani azt a tökéletes modellt, ami még a kicsinek is tetszik, és elég könnyű elveszni a szandálok óriási választékában. Hogy segítsünk a vásárlásban, cikkünkben összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amire érdemes figyelni. 

Nem mindegy, hogy a gyermek szandál milyen anyagból készül

Bár a gyermekek lába viszonylag gyorsan nő, biztosan tapasztaltad már, hogy elképesztően rövid idő alatt képes lestrapálni a jobb napokat látott lábbelijét. Éppen ezért az elsődleges szempont, hogy a szandál készüljön minőségi, strapabíró anyagokból. Így már nem lehet akadály a közös családi kirándulás sem. Lássuk mire kell figyelni! 

A felsőrész anyaga lehet textil, bőr, vagy műbőr. Melyiknek mi az előnye és a hátránya? 

 • Textil felsőrész: könnyed viselet, a lábfej jól lélegzik benne. Ezernyi mintában és színben elérhető. Ugyanakkor kis vadócoknak lehet, hogy kevés lesz a tartása.
 • Műbőr/szintetikus felsőrész: előnye kedvező ára, ugyanakkor könnyebben beleizzad a lábfej
 • Bőr felsőrész: Erős tartást biztosít, a láb remekül lélegzik benne. Ára azonban magasabb. 

A talp lehetőleg legyen jó minőségű gumitalp, ami megakadályozza, hogy a gyermek könnyen elcsússzon benne. 

Kép forrása: ccc.eu

Rendkívül fontos, hogy a szandál tökéletesen illeszkedjen a gyermek lábfejére

A gyermekek igazi örökmozgók, ezért esetükben különösen fontos a tökéletes illeszkedés. 

 • Add rá a kicsire a szandált, hagyd, hogy sétáljon egy kicsit benne és figyeld a mozgását! 
 • Nézd meg, hogy az új szandál nem akadályozza-e a szabad mozgásban, nem csúszkál-e benne a lába, nem dörzsöli-e a kis lábfejét! 
 • Ha a szandál túl szoros, az fájdalmas vízhólyagok kialakulásához vezet, ha pedig túl bő, akkor balesetveszélyes is lehet. 

Extra előny, ha az összes pánt állítható

Nem kötelező, de mindenképp előnyös, ha a szandál pántjai állíthatóak. Így a vásárlás után pár nappal szükség esetén még jobban a lábfejhez alakítható az új lábbeli, illetve egy bizonyos szintig lekövethető a láb növekedése is. 

Kép forrása: ccc.eu

Zárt vagy nyitott orrú gyermek szandált válassz? 

2 éves korig a gyermekek mozgása még kevésbé stabil, éppen ezért az esetükben jó választás a zárt orrú szandál, amely nagyobb stabilitást és védelmet biztosít. A zárt orrú szandál szintén jó választás a természetimádó, kalandor lurkóknak 2 éves kor felett is, hiszen terepen jól jön az extra védelem. A nyitott szandál előnye, hogy jobban szellőzik és kevésbé melegít a forró nyári napokon.

Kép forrása: ccc.eu

Kislánynak vagy kisfiúnak szeretnél szandált vásárolni? 

Talán nem meglepetés, hogy más szempontok kerülnek előtérbe, ha kislánynak, vagy kisfiúnak vásárolsz szandált. 

 • Ha kislányod van, akkor általában az elsődleges szempont, hogy mi az ifjúhölgy kedvenc színe. Ma már szuper vidám, mindenféle mintával díszített gyermek szandálokat vásárolhatsz szinte bármilyen színben.
 • Ha kisfiad van, akkor a szabad mozgás és a tartós, ellenálló felépítés a legfontosabb – bár a kisfiúk is rajonganak a kedvenc mesehősük iránt, szóval előny az ilyen minta. 
Kép forrása: ccc.eu

Megbízható kereskedőtől vásárolj lábbelit!

Bár vonzó lehet az olcsóbb, nem kifejezetten cipők kereskedésére szakosodott üzletekben venni a gyermek lábbelijét, mi mégsem ajánljuk ezt az opciót.

A gyermek szandáloknál különösen fontos ugyanis a biztonság, és a megfelelő talpkiképzés, ami a gyermek lábfejének egészséges növekedését szolgálja. Természetesen nem kell vagyonokat költened egy márkás lábbelire, inkább olyan kereskedőre gondolunk, mint a CCC cipőáruház

Mi különösen szeretjük a CCC-t mivel a termékek kedvező áron elérhetőek, mégis minőségiek. Rendelhetsz online, klubtagként pedig tagsági szinttől függően  30, 60 vagy 120 napig is visszaküldheted a cipőt, ha mégsem lett jó. Ráadásul a visszaküldés futárral ingyenes, de bármelyik üzletbe is visszaviheted a cserélni kívánt terméket. 

Hogyan válassz méretet – segítség nem csak online vásárláshoz 

Örök dilemma, hogy a gyorsan növekvő gyermek lábra hogyan válassz olyan lábbelit, ami még kényelmes, ugyanakkor van egy kis tér a növekedésnek. A következő pár tipp jól jöhet nem csak a méret kiválasztásánál, de online vásárlásnál is. 

A lábfej hosszának lemérése

 • Első lépésként tegyél egy papírlapot a padlóra egészen a falhoz. 
 • Gyermeked lépjen a papírra, sarka pedig érjen a falhoz. 
 • Tegyél egy könyvet a lábujjakhoz, és jelöld be azt a pontot a papíron, ahol a leghosszabb lábujjacska a könyvhöz ér! 
 • Mérd le a papírlap szélétől a leghosszabb lábujjig a lábfejj hosszát! 

A méret kiválasztása

 • 2 éves korig extra stabilitásra van szükség, ezért csupán 1 cm-t adj a talp hosszához  – ez lesz majd a lábbelin feltüntetett talphosszúság értéke.
 • 2 éves kor felett zárt orrú szandáloknál 1-1,5 cm-t adhatsz a gyermek talpának hosszához, nyitott orró szandáloknál elegendő a plusz 1 cm

Reméljük, cikkünk segített a tökéletes gyermek szandál kiválasztásában! Szuper nyarat kívánunk! 

(Támogatott tartalom)