Anyaként biztosan nem újdonság, hogy a totyogó kisgyerek végtelen mennyiségű energiával rendelkeznek. Ami nem csoda, hiszen annyi felfedeznivaló van a világban! Az állandó rohangálás közben azonban nagyon fontos, hogy a kicsi által viselt cipő megfelelő tartást és stabilitást nyújtson, miközben a mozgásszabadság is megmarad. Egy jól kiválasztott gyerek sportcipő támogatja a mozgásfejlődést, megfelelő védelmet nyújt és kényelmes. De hogyan válaszd ki a megfelelőt? Összegyűjtöttünk pár hasznos tippet.

A gyerek sportcipőnek a kicsik fejlődő lábfejéhez kell igazodnia
Kép forrása: https://ccc.eu/hu/

Miért annyira fontos, hogy a totyogók lábfejére tervezett gyerek sportcipőt válassz? 

A kisgyerekek folyamatosan növekedésben és fejlődésben vannak. Folyamatosan fejlődik az izomzatuk, változik a csontozatuk, erősödnek az ínszalagok és ekkor alakulnak ki az egészséges tartás, mozgás alapjai is. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen gyerek sportcipőt választasz: a kicsik lába nem csúszkálhat a lábbeliben, a mozgásnak megfelelően szabadnak kell lennie, ugyanakkor fontos a fejlődő ízületek védelme is. 

Gyakori hiba, hogy a felnőttek a saját cipőikhez megszólalásig hasonlító modellt választanak. Ami alapvetően nem lenne probléma, ha az eléggé stabil, megfelelően tart és flexibilis. Sok esetben azonban nem feltétlenül ez a helyzet. Lássuk, mire kell figyelni a sportcipő kiválasztásánál! 

Milyen a totyogók lábfejének megfelelő gyerek sportcipő?

Mielőtt megvásárolnád a sportcipőt, vedd a kezedbe és vizsgáld meg a következő 5 szempont szerint! 

  • A sportcipő talpa: a minőségi sportcipő talpa gumiból készül, így jól tapad a talajhoz, nem kell félned attól, hogy a kicsi elcsúszik. Ugyanakkor fontos, hogy kellően hajlékony, rugalmas legyen ahhoz, hogy ne akadályozza a mozgásszabadságot. Extra előnyt jelent, ha a talp két oldalt plusz merevítéssel van ellátva, ami elősegíti a jobb tartást
  • Ergonomikus talpbetét és párnázottság: ebben a korban nagyon fontos, hogy a talpbetét megfelelően csillapítsa az ütéseket, és alátámassza a harántboltozatot
  • Minőségi varrás: érdemes a sportcipő varrásait közelebbről megvizsgálni, hogy biztos legyél abban, hogy a varrások nem fogják felsérteni az apró lábfejek puha bőrét
  • Minőségi anyag: lényeges, hogy az anyag jól szellőzzön, illetve képes legyen elvezetni az izzadtságot. A legszerencsésebb a természetes anyagokból készült felsőrész, de ma már sok, kifejezetten sportoláshoz tervezett szintetikus anyag is létezik, amely kiváló szellőzéssel bír
  • A sportcipő súlya szintén kritikus szempont: a túl nehéz lábbeli ugyanis extra terhelést jelent a kicsi számára

Ha a sportcipőt nem általános viseletre vásárolod, hanem kifejezetten sportoláshoz, akkor érdemes több, kifejezetten az adott sportágakhoz kifejlesztett modellt választani. Ugyanis míg például kosárlabdázáshoz egy magasabb szárú, a bokát is tartó textil felsőrésszel készült, kikönnyített cipő a megfelelő, focizáshoz egy bőrből vagy strapabíró szintetikus felsőrésszel rendelkező cipő a jó választás.

a gyerek sportcipőt mindig a viselés célja alapján válaszd ki
Kép forrása: https://ccc.eu/hu/

A gyerek sportcipő mérete

A kisgyermekek esetén nem könnyű kiválasztani a megfelelő méretet. Csábító sokkal nagyobb modellt venni, hogy legyen hova nőni a lábfejnek, de a túl nagy méretű cipő instabilabbá teszi a mozgást és nem tart megfelelően. 

A megfelelő méret kiválasztásához a legjobb, ha a cipőboltban kifejezetten erre a célra kifejlesztett mérőeszközt veszed igénybe, de ha online szeretnél rendelni, otthon is viszonylag pontosan vehetsz méretet:

  • Kérd meg a csöppséget, hogy a lábát helyezze egy papírlapra és jelöld be, hogy hol ér véget a sarok, és a leghosszabb lábujj. Figyelem! A leghosszabb lábujj sokszor nem a nagylábujj! 
  • Mérd le a köztük lévő távolságot!
  • Ezután adj hozzá körülbelül egy centimétert, és vesd össze a mérettáblázattal!

A kapott méretnél maximum fél mérettel nagyobbat szabad választani, így még van hova nőnie a lábfejnek.

Milyen gyakran kell ellenőrizni, hogy jó-e még a gyerek sportcipő a kicsi lábára?

Ebben az időszakban  a gyermek lábfeje negyedévente akár egy méretet is nőhet, ezért három havonta feltétlenül ellenőrizni kell, hogy nem nőtte-e ki a cipőt.

A gyerek sportcipő mérete kritikus fontosságú
Kép forrása: https://ccc.eu/hu/

Érdemes-e drága márkát választani?

Mivel a gyerekek lába gyorsan nő, nem feltétlenül kell a legdrágább, márkás modellt megvenned. Ugyanakkor nem szabad abba a hibába sem esni, hogy olcsó, rossz minőségű terméket választasz.

A legjobb megoldás, ha kifejezetten cipők gyártására szakosodott cipőszaküzletek kínálatát nézed végig, akik minőségi alapanyagokból, gondos tervezéssel gyártanak cipőket. Mi nagyon szeretjük a CCC cipőáruházat, ahol óriási a választék és szuper ár-érték arányú, jó minőségű cipők között válogathatsz. Plusz pont, hogy kockázatmentesen vásárolhatsz online is, hiszen, ha nem lett jó a méret, akkor bármelyik üzletbe visszaviheted a terméket. Érdemes a klubtagságot is igénybe venni, ugyanis klubtagsági szinttől függően rengeteg kedvezményt kaphatsz, és így a szállítás is ingyenes. 

Reméljük, hasznosnak találtad az útmutatónkat. Sok örömöt és önfeledt játékot kívánunk a lurkónak!

Képek forrása: freepik.com és ccc.eu (saját szerk, forrás megjelölésével)

[Támogatott tartalom]