Tapicskolás a sárban, tócsában – ez minden gyerek egyik kedvenc elfoglaltsága. Hiába a szülői figyelmeztetés, amint a csöppség megpillant egy szimpatikus pocsolyát, azonnal arra veszi az irányt. Mindez nem probléma, ha az apró lábacskákat minőségi és kényelmes gyerek gumicsizma óvja a nedvességtől és a hidegtől. Lássuk, mire kell figyelned a tökéletes lábbeli kiválasztásakor!

mintás gyerek gumicsizmák
Kép forrása: ccc.eu

Hogyan válassz gyerek gumicsizmát? 

Bár csábító lehet a gumicsizma vásárlását minél gyorsabban elintézni, ne felejtsd el, hogy a lábbeli szerepet játszik az egészséges mozgásfejlődésben. A következő szempontokat gondold át:

  • Biztosan kényelmes a gumicsizma?
  • Valóban vízálló a kiszemelt modell, és minőségi alapanyagokból készült?
  • Könnyű lesz tisztítani?
  • Szükség van bélésre?
  • Mekkora a megfelelő méret? 
  • Érdemes-e drága, márkás gumicsizmát választani? 

Mitől függ hogy kényelmes-e a gyerek gumicsizma? 

A kényelem kritikus kérdés a gyerek gumicsizmák esetében. Totyogó korban ugyanis egyenesen baleset veszélyes, ha a gyermek lábfeje csúszkál a csizmában, de nagyobb gyermekek számára is zavaró, ha a lábbeli dörzsöli a vádlit vagy nehéz benne mozogni. Nézzük, hogy mit kell megvizsgálni a vásárlás előtt! 

  • Elég rugalmas-e a gumicsizma szára? A túl merev anyag ugyanis nem csak a szabad mozgást akadályozza, de fájdalmas sérüléseket is okozhat;
  • Valóban gumiból készült-e a csizma? Sok lábbelit merev műanyagból készítenek, ami nem túl kényelmes viselet
  • Mennyire vastag, párnázott a gumicsizma talpa? Rengeteg modell talpa szinte lehelet vékony, ami problémát jelenthet, ha a csöppség egy kavicsra vagy kődarabra ugrik. Ugyanakkor arra érdemes figyelni, hogy a túl vastag talp miatt túl nehéz lehet a lábbeli. 

Biztos, hogy vízálló és strapabíró a választott modell?

Bár elsőre logikusnak tűnhet, hogy a világ összes gumicsizmája vízálló, a gyakorlatban ez sajnos nem így van. A gyengébb minőségű anyagból készült gyerek gumicsizmák megrepedhetnek vagy elszakadhatnak, és a hideg víz máris eléri a lurkó lábfejét. Ne feledd, hogy a tócsákban éles kődarabok rejtőzhetnek! 

Előnyt jelent továbbá, ha a csizma teteje összehúzható – persze csak akkor, ha a toldás vízhatlan anyagból készült. 

vastag talpú gyerek gumicsizma
Kép forrása: ccc.eu

Minden gyerek gumicsizmát könnyű tisztítani?

El kell, hogy keserítsünk, de a válasz nem egyértelműen igen. Ha a gumicsizmán textilből készült betétek találhatók, akkor igencsak meggyűlhet a bajod a tisztítással. 

Kell-e bélés a gumicsizmába? 

Bár tény és való, hogy a textilből készült bélés kényelmesebbé teszi a lábbelit, de ha a belső részbe valahogyan víz és szennyeződés kerül, akkor sokkal nehezebb lesz a csizmát kiszárítani és tisztítani. Különösen aktív gyerekeknél néha jobb választás, ha a szokásos utcai zoknira egy második pár vastagabb zoknit, például sízoknit húzol, ami védi a lábfejet a hidegtől, de bármikor cserélhető és tisztítható. 

Ne feledkezz meg a gyermek ízléséről! 

Kiejezetten bosszantó, ha a fenti szempontok alapján kiválasztottad a szerinted tökéletes modellt – csakhogy a gyermeked nem hajlandó viselni. Érdemes ezért az ő ízlése szerint választani, lehetőleg valamilyen színes, mintás vagy éppen mesehőssel díszített darabot. Hidd el, hogy a sok szín és minta garantáltan elnyeri a kicsi szívét, ráadásul feldobja a szürke, esős napot is! 

Mekkora méretet válassz? 

Még mindig tartja magát az elképzelés, hogy gumicsizmából érdemes egy számmal nagyobb méretet választani. Valójában a legtöbb esetben elegendő a hagyományos utcai cipőkkel megegyező méretű gyerek gumicsizmát vásárolni, még akkor is, ha vastag zoknit húzol bele. Természetesen a puding próbája az evés – ezért a végleges döntés előtt mindig próbáld fel a gyermekre a lábbelit és hagyd, hogy egy kicsit szaladgáljon benne.

márkás gyerek gumicsizma
Kép forrása: ccc.eu

Érdemes megvenni a márkás, drága gyerek gumicsizmát? 

Valószínűleg már tapasztaltad, hogy a gyermek lábának növekedésével évente akár 3-4 alkalommal is le kell cserélned a cipőket. Emiatt mi nem javasoljuk, hogy a legdrágább, legmárkásabb csizmát válaszd – törekedj inkább arra, hogy megbízható, cipők gyártására szakosodott kereskedőt válassz. 

A mi kedvencünk a CCC cipőáruház, ahol minőségi alapanyagokból készült, és szuper ár-érték aránnyal rendelkező gyerek gumicsizmákat találhatsz, széles választékban. Extra előny, hogy nem csak személyesen, de a webáruházból, otthonod kényelméből is válogathatsz, kockázat nélkül. Ugyanis, ha a kiválasztott termék mégsem tetszik, akkor ingyenesen visszaküldheted a futárral, amire ha klubtag vagy, tagsági szinttől függően akár 30-60 nap is a rendelkezésedre áll. 

Válasszátok ki a tökéletes gumicsizmát és kezdődhet a móka!