A gyerekek egyik fantasztikus tulajdonsága, hogy ha játékról van szó, sem a hideg, sem a hó nem jelenthet akadályt. Szülőként te már valószínűleg másképp látod a helyzetet, és szeretnéd a csöppséget a lehető legnagyobb biztonságban tudni a hideggel és csúszós talajjal szemben. Ehhez pedig mindenekelőtt szükségetek lesz egy jól megtervezett gyerek téli csizmára, amely kellőképpen melegíti az apró lábujjakat és stabilitást nyújt a jégen is. 

Ha éppen csizma vásárlás előtt álltok, akkor ez a cikk nektek szól! Összegyűjtöttük, mire kell figyelni a téli cipő megvásárlása előtt. 

A gyerek hótaposó kiválasztása

A téli gyerek csizma kiválasztása: ez a 5 legfontosabb szempont

A cipőboltok polcain szebbnél szebb gyerek hótaposókat és téli csizmákat találsz, ezért nem könnyű választani közülük. A külső azonban nem minden! Mielőtt a legcukibb modell mellett döntenél, érdemes mérlegelni az alábbi szempontokat.

#1 Elég meleg lesz a csizma? 

A hideg időben feltétlenül szükséges a vastag bélés, hiszen csak ez képes melegen tartani a lábat. A bélés lehet: 

  • Gyapjú, amelynek kiemelkedő a hőtartó képessége
  • Valamilyen szintetikus anyag, például poliészter – a szintetikus anyagok jól melegítenek és jobban elvezetik a nedvességet
  • Extra előny, ha a csizmában aluminium réteg is található, amely nagyszerű védelmet nyújt a hideg és a szél ellen

A gyerek hótaposók esetén szerencsés, ha a bélés kivehető, hiszen így könnyebb kiszárítani és tisztítani.

#2 Vízállóság

Lényeges tudnod, hogy a vízhatlan és vízálló kifejezés nem ugyanazt jelenti. A vízhatlan cipő jól ellenáll az esővel szemben, de egy önfeledt ugrálást a pocsolyában már nem biztos, hogy kibír. A vízálló gyerek csizmák általában extra szoros varrásokkal rendelkeznek, és vízálló membrán is gondoskodik a nedvesség elleni védelemről. 

Ha átlagos használatra, például oviba, suliba járáshoz keresel téli cipőt, akkor elegendő a vízhatlan csizma, de ha a gyermeked igazi kalandor, akkor inkább a vízálló hótaposó lesz a megfelelő választás. 

#3 Nem túl nehéz a gyerek csizma? 

A kisebb gyermekek izomzata még fejletlenebb, és a motoros képességek sem alakultak ki teljes mértékben. Éppen ezért fontos, hogy a lábbeli megfelelő mozgásszabadságot biztosítson, és ne akadályozza a kicsit a szaladgálásban. A gyerek hótaposó esetén természetesen fontos a robosztus, vastag talp, de nem szabad, hogy mindez túl nehéz legyen, mert főleg hóban és jégen megnehezíti a mozgást. 

Ha azt tapasztalod, hogy a kicsi a szokásosnál nehezebben jár vagy csoszog a cipőben, akkor könnyebb modellt kell választanod a számára. 

#4 Stabilitás és talpkialakítás

A stabilitás különösen fontos szempont, amikor gyerek csizmát vásárolsz. A talp készüljön jó minőségű gumiból, lehetőleg a téli viszonyoknak megfelélő mély barázdákkal. A felsőrész pedig úgy illeszkedjen a csöppség lábszárára, hogy tartsa a bokát, de ne szorítsa túlzottan a lábszárat. 

A gyerek csizmának stabilnak kell lennie

#5 Könnyű felvenni a gyerek hótaposót?

A cipő feladása egy aktív gyermekre néha olyan, mintha egy mérges polippal küzdenél, aki szabadulni akar egy halász hálójából. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy a lábbeli minél könnyebben felvehető legyen. A fűzős modellek inkább a nagyobb gyerekeknek valók, a kicsiknek praktikusabb tépőzárral vagy cipzárral záródó csizmát választani nagy nyílással, amelybe könnyű belebújtatni az izgő-mozgó lábacskákat. 

Hogyan válaszd ki a téli gyerek csizma méretét?

A megfelelő méret kiválasztása nagyon fontos, ugyanis ha túl szűk a lábbeli, akkor romlik a vérkeringés, és sokkal könnyebben elfagynak az apró lábujjak. A túl nagy csizma viszont nem stabil eléggé, és ha csúszkál benne a sarok, az vízhólyagok képződéséhez vezet. Mire kell figyelni a méret kiválasztásánál? 

  • Kérd meg a csöppséget, hogy álljon egy papírlapra, majd rajzold körbe a lábfejét!
  • A lábujjak és sarok közti leghosszabb vonalat mérd le!
  • Ezután nézd meg a mérettáblázatot, és a kapott eredményhez képest legalább 1,5-2 mérettel válassz nagyobb modellt! Erre azért van szükség, mert így marad hely a vastag zokninak, és a szezon végéig növekedő lábfejnek. 

A méret akkor megfelelő, ha elől legalább egy hüvelykujjnyi rész marad, de a sarok éppen csak egy kicsit mozog a cipőben. 

Fontos, hogy minőségi gyerek csizmát válassz!

Nem mindegy, hol vásárolsz gyerek hótaposót! 

Ma már rengeteg üzletben találni színes és mintás, extra aranyos gyerek csizmákat, ráadásul mindezt nagyon kedvező áron. De a fentiek alapján már biztosan látod hogy nem mindegy, milyen alapanyagokból gyártják a lábbelit és a gyerekek igényeihez szabott tervezés is nagyon lényeges. 

Emiatt érdemes inkább kifejezetten cipők gyártására szakosodott üzletet választani, ahol biztosan nagy tapasztalattal rendelkeznek gyerek csizmák készítésében is. Mi a CCC cipőáruházat szeretjük legjobban, ahol kiemelkedő ár-érték arányú, minőségi cipőket találhatsz. Ha pedig a karácsonyi rohanásban nincs időd ellátogatni az egyik áruházukba, rendelhetsz online is – kényelmesen az otthonodból. Klubtagként pedig gyakran ingyenes a házhozszállítás, és még szuper kedvezményeket is kaphatsz. 

Sok sikert kívánunk a csizma kiválasztásához!

Képek forrása: ccc.eu/hu

[Támogatott tartalom]