Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

A cikkből megtudhatod, mit is valójában a hátrahajló méh, mik lehetnek a kialakulásának az okai, milyen hatása van a szexre, teherbeesésre és terhességre és mik lehetnek a veszélyei. Végül pár teherbeesési tippet is megosztunk azoknak, akik szeretnek biztosra menni!

[toc]

Mi az a hátrahajló méh?

A hátrahajló méh nem betegség, hanem a méh elhelyezkedésének egy anatómiai változata, mely a nők 20-25%-át érinti. A méh egy körte alakú, üreges, izmos szerv, mely a méhnyakkal kapcsolódik a hüvelyhez.

A méh elhelyezkedése

A méhtest a nők nagy részénél a méhnyakhoz képest körülbelül 45%-kal előrehajlik, de ettől gyakran akadnak eltérések. Van, akinek jobban előredől a méhe, van, akinek szinte egyenes pozícióban helyezkedik el, illetve van, akinek hátradől.

Ez utóbbi pozíciót hívják hátrahajló méhnek, ilyenkor a méhnyak az elülső hüvelyfal felé mutat, a méh test pedig a végbél irányába hajlik.

Amennyiben a hátrahajló méh alkati sajátosság, és nem társul mellé valamilyen nőgyógyászati probléma, semmilyen negatív hatása nincs sem a terhességre, sem a teherbeesésre!

Hátrahajló méh képen

Hogyan ismerhető fel a hátrahajló méh?

A hátrahajló méh diagnózisa általában egy rutin kismedencei vizsgála, vagy ultrahang során derül ki. Gyakori probléma, hogy az orvosok szimplán közlik a diagnózist, magyarázat nélkül, vagy megijesztik a pácienst azzal, hogy nehezen eshet teherbe. Ez a nézet azonban elavult!

Okozhat-e a hátrahajló méh tüneteket?

A legtöbb nőnek, akinek hátrahajló méhe van, semmilyen erre utaló tünete nincsen. Ritkább esetben a következő tünetekről számolnak be: 

 • Fájdalom szexuális együttlét közben, melyet leggyakrabban akkor tapasztalnak, ha a nő van felül
 • Fájdalmasabb menstruáció 
 • Ritkán tampon felhelyezési nehézségek

A hátrahajló méh okai

A hátrahajló méh gyakran alkati, öröklött sajátosság. Ilyen esetekben a hátrahajló méh sem a teherbeesés, sem a terhesség során nem okoz semmilyen problémát. 

Ugyanakkor előfordul, hogy egyéb okok miatt változik meg a méh pozíciója. 

Ilyen okok lehetnek: 

 • Korábbi gyulladások következményeként hegszövet jött létre, mely összeforrhat más anatómiai képletekkel
 • Endometriosis: a ményálkahártya kóros elburjánzása, mely összenőve a medencében található anatómiai képletekkel a méhet egy hátrafelé hajló pozícióba húzza
 • Mióma: ez a jóindulatú, kötőszövetből és izomból álló sejtburjánzás eltolhatja a méhet hátsó pozícióba
 • Régebbi kismedencei műtét: szintén hegesedést okozhat
 • Korábbi terhesség(ek): Bizonyos esetekben a méhet tartó szalagok túlzottan megnyúlnak a terhesség alatt, és nem húzódnak eléggé össze. Emiatt a méh pozíciója megváltozhat.

Ha a fent ismertetett okoból a méh hegesedése következik be, és összenő a környező szövetekkel, letapadt méhről beszélünk. Sajnos ebben az esetben kisebb műtéttel korrekcióra van szükség.

A hátrahajló méh önmagában nem jelent hátrányt a teherbeesésnél

A hátrahajló méh és a teherbeesés

Önmagában a hátrahajló méh nem jelent gátló tényezőt a teherbeesésben! Régebben az orvosok azt gondolták, hogy mivel a spermiumoknak a méh elhelyezkedése miatt egy kicsit (1-2cm-rel) nagyobb utat kell megtennie, csökken az esélye a teherbeesésnek. A tudomány jelenlegi állása szerint ez az elképzelés téves!

Pár tipp, ha biztosra akarsz menni

Bár a jelenlegi tudományos álláspont szerint a retroflexio nem jelent hátrányt, következő tippekkel megnövelheted az esélyét a teherbeesésnek:

 • “Kutyapózban” a pénisz a lehető legközelebb van a méhszájhoz, így a segítesz a spermiumoknak, hogy rövidebb úton jussanak célba 
 • Együttlét után feküdj a hasadra félóráig – ezzel máris kiküszöbölted a méh pozíciójából adódó hátrányt
 • Együttlét után tegyél párnát a csípőd alá – a gravitáció  a segítségedre lesz 🙂

Ha még több teherbeesési tippet szeretnél megismerni, akkor olvasd el a 7+1 jó tanács amivel maximalizálható a teherbeesés esélye című cikkünket is!

Vannak esetek, amikor valóban nehezebb a teherbeesés

Vannak azonban olyan nőgyógyászati állapotok, melyekkel együtt valóban hátrányt jelent a hátrahajló méh: 

 • Medencei gyulladások
 • Mióma
 • Endometriosis

Ahogy már említettük, ezekben az esetekben sajnos műtéti korrekció szükséges.

A hátrahajló méh és a terhesség

Ha a hátrahajló méh alkati sajátosság és semmilyen más elváltozás nem  társul hozzá, akkor egyáltalán nem növeli meg a vetélés esélyét! 

A következő jelenségek azonban előfordulhatnak: 

 • A hátrahajló méh nagyobb nyomást gyakorolhat a húgyhólyagra a terhesség első trimeszterében, így előfordulhat a gyakoribb vizelési inger.
 • Néhányan háti fájdalomra panaszkodnak
 • A méh nehezebben látható hasi ultrahanggal, ezért néhány esetben hüvelyi ultrahang szükséges addig, míg a méh növekedése meg nem indul

A terhesség 10-12. hetében a méh helyzete általában előrefelé hajló állapotba rendeződik, emiatt a későbbiekben semmilyen hátrány nem származik az eredetileg hátrafelé hajló pozícióból. 

Nagyon ritkán előfordul, hogy ez nem történik meg, és a méhnyak a hasüreg alsó részébe rögzül. Ilyenkor összenyomhatja a húgycsövet, vizelési nehézséget okozva. Ilyenkor egy szimpla ujjvizsgálattal kimozdítható a helyzetéből, és a panaszok megszűnnek.

Retroflexio, azaz hátrahajló méh nem jelent hátrányt

Hátrahajló méh és a szex

A hátrahajló méh a legtöbb esetben nem okoz semmilyen problémát a szexuális életben. Ritkán előfordul azonban, hogy bizonyos pozíciók (legtöbbször ha a nő van felül), fájdalmasak lehetnek. Ilyenkor érdemes pozíciót váltani.

A méh a petefészkekkel nagyon alacsonyan helyezkedik el a medencében. Nagyon intenzív aktus, mély behatolás esetén a hímvessző feje a hüvely falára gyakorolt nyomással beleütközhet a méhbe, vagy a petefészkekbe. Ez általában fájdalmat, nagyon ritkán pedig sérülést is okozhat. Fájdalom esetén tanácsos pozíciót váltani.
Ugyanakkor, ha minden pozíció fájdalmas, mindenképpen tanácsos orvossal konzultálni!

A hátrahajló méh veszélyei

A retroflexio akkor okozhat problémát, ha a hüvely tartóereje meggyengül. Ez megtörténhet terhesség után, nagy terhelés vagy kóros túlsúly esetén. Ilyenkor a méhszáj megereszkedik, lejjebb kerül és úgynevezett méhsüllyedés alakulhat ki. De erre is van megoldás!

A probléma megelőzésére és kezelésére (és úgy általában egyébként is minden nőnek) javasolt medencefenék erősítő Kegel gyakorlatokat végezni, vagy bejelentkezni intimtornára.

Ha csak a következő két gyakorléatot végzed rendszeresen, máris sokat tettél az egészségedért!

 • Feküdj a hátadra, a térdek legyenek behajlítva, a lábfejek a talajon. Lassan húzd az egyik térded a mellkasodra, finom nyomást gyakorolva rá. Tartsd ezt a pozíciót majd válts lábat! 
 • Feküdj a hátadra, a karjaidat tartsd lazán magad mellett. Szívd be a levegőt és ezzel együtt emeld fel a fenekedet a talajról. Tartsd meg, majd engedd le. 10-15 ismétlés szükséges

Reméljük, sikerült egy kicsit eloszlatni az aggodalmadat! Jó egészséget kívánunk!

Kedves Olvasónk! Nemrég indítottuk Facebook oldalunkat. Még kevesen vagyunk, de a te követéseddel már eggyel többen lehetünk. Ha tetszett a bejegyzés, like-old az oldalunkat és tarts velünk! Köszönjük szépen!

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException