Meddig életképes a spermium a női testben? Mikor történhet meg az ejakuláció után a megtermékenyítés? Mennyi az egészséges spermiumszám? Mekkora utat kell megtennie, hogy elérje a petesejtet? És mindenképpen a leggyorsabb fog győzni? A bejegyzésből minden kiderül!

[toc]

Mi történik a spermium élettartama alatt? 

Az együttlétek során a férfi orgazmusa magömléssel, azaz ejakulációval jár. Az ejakulátum ilyenkor először megdermed majd fél perc múlva elfolyósodik. Ilyenkor szabadulnak ki a spermiumok, amelyek elindulnak a petevezeték felé. A petevezetékig körülbelül 15 cm-t kell megtenni, ami körülbelül 50 percet vesz igénybe. 

Előfordulhat, hogy a peteérés még nem történt meg, ez esetben a hímivarsejteknek várakozniuk kell a méhben. 

Hány napig él a spermium? 

A spermiumok az együttlét után a női testben átlagosan 48-72 órán keresztül életképesek, de előfordulhat akár az is, hogy 5 napig életben maradnak. Amennyiben tehát a peteérés csak később történik meg, még mindig van esély a teherbeesésre. Ilyenkor viszont nem igaz, hogy a leggyorsabb spermium fogja megtermékenyíteni a petesejtet. 

Meddig él a spermium?

Mitől függ a spermium élettartama? 

Azt, hogy meddig él a spermium, sok tényező befolyásolja. Ezek közül a leglényegesebb, hogy milyen környezetbe kerülnek. A spermium élettartama levegőn, például ruhán, ágyneműn meglehetősen rövid, mire az ondóváladék megszárad, a spermiumok is elpusztulnak. Meleg, nedves környezetben, például meleg vízzel teli kádban hosszabb ideig életben maradnak. Ettől függetlenül nagyon kicsi az esélye annak, hogy a fürdőkádból a hüvelybe jutva a hímivarsejtek megtermékenyítsék a petesejtet. 

Mennyi az egészséges spermium mennyiség?

Az ejakulátum egészséges mennyisége 2-6 ml között van. Mililiterenként minimum 20 millió spermiumot kell tartalmaznia. Átlagosan az ejakulátum 100 millió hímivarsejtet tartalmaz. 

De minek ilyen sok spermium? A spermiumoknak mindössze a fele mozgásképes, és összesen 30% mozog igazán jól. Útjuk során rengeteg környezeti hatás, például a hüvely savas kémhatása éri őket, ami miatt nagy számban pusztulnak. A petesejt burkát is nehéz áttörni, csak az egészséges spermiumok képesek rá. Amennyiben egynek sikerül, akkor a burok áthatolhatatlanná válik, és egy új élet születik. 

Mikor a legnagyobb a teherbeesés esélye? 

Petesejt minden ciklus során egyszer érik meg, 28 napos ciklus során körülbelül a 14. napon. Ettől eltérő ciklusnál a ciklus utolsó napjától visszaszámolva a 14. napon van a legnagyobb esélye az ovulációnak. A peteérés jeleiről itt tudhatsz meg többet. 

A petesejt mindössze 12-24 óráig marad életben a petevezetékben. Ha az együttléteket az ovuláció napjára, vagy az ezt megelőző 2-3 napra időzítitek, lesz a teherbeesés esélye a legnagyobb. A teherbeesés esélyének maximalizálásáról itt írtunk.

Kedves Olvasónk! Nemrég indítottuk Facebook oldalunkat. Még kevesen vagyunk, de a te követéseddel már eggyel többen lehetünk. Ha tetszett a bejegyzés, like-old az oldalunkat és tarts velünk! Köszönjük szépen!

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException