Eldöntöttétek, hogy jöhet a baba? Bár az anyatermészet szeret mindent a maga idejében intézni, azért van pár jó tanács, amivel a maximálisra növelheted a teherbeesés esélyét. És hogy egy kis vidámságot is csempésszünk a várakozás sokszor idegörlő időszakába, összegyűjtöttünk pár vicces terhességi praktikát is, amire esküsznek a már boldog anyukák! 

[toc]

Pár jó tanács, amit mindenképp érdemes megfogadni, hogy segítsd a fogantatást

1. Ismerd meg a ciklusod! 

A fogantatás elősegítéséhez kulcsfontosságú az ovuláció időpontjának megismerése. Az érett petesejt ugyanis ekkor szabadul ki a tűszőből, és mindössze 24 óra áll rendelkezésre, hogy megtermékenyüljön. De hogyan tudhatod meg, hogy mikor van peteérésed? Ebből a cikkből minden kiderül! 

2. Hagyj fel a káros szokásokkal! 

A dohányzás, túlzásba vitt alkoholfogyasztás és a drogfogyasztás mind mind csökkenti a termékenységet, ráadásul a fejlődő magzatra is káros. A terhesség első pár hetében ugyanis még nem tudhatod, hogy a baba úton van, szóval jobb biztosra menni! 

A teherbeesés esélye csökken ha dohányzol

3. Edzés csak mértékkel! 

A túl kemény edzések is csökkenthetik a termékenységet, de a közepesen megerőltető testmozgás segíthet a terhesség elősegít főleg azoknál a nőknél, akik túlsúllyal küzdenek.

4. Törekedj a normális testsúly elérésére!

A termékenységben nagy szerepet játszik az egészséges testsúly. Sem a 25 feletti, sem a 18,5 alatt BMI index nem optimális a teherbeesés szempontjából. 

Fontos tudni, hogy a zsírsejtek ösztrogént termelnek, és minél nagyobb a hízás mértéke, annál több természetes ösztrogén lesz a szervezetben. A túl magas ösztrogénszint pedig úgy működik, mint egy hormonális fogamzásgátló és megakadályozza az ovulációt.

De az sem jó, ha valaki túl sovány: ilyenkor ugyanis leállhat az ösztrogén termelődése, és ezzel elmaradhat a peteérés is. 

5. Erre figyelj az együttléteknél!

Semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá, hogy létezik olyan szexpozíció, aminek valóban szerepe van a terhesség elősegítésében De a fizika törvényei azért ilyenkor is hatnak, úgyhogy a szabály: inkább a nő legyen alul. És érdemes az együttlét után még egy negyedórát vízszintesen maradni, így könnyebben célba érhetnek a spermiumok.

6. Mennyit érdemes próbálkozni?

Az erre vonatkozó kutatások eredményei ellentmondásosak. Vannak olyan kutatások, amelyek szerint jobb a spermiumok minősége, ha csak 2-3 naponta szeretkeztek. Más kutatás szerint pedig nagyobb a teherbeesés esélye, ha 1-2 naponta próbálkoztok. Egy valami viszont biztos: nem szabad a szexet erőltetetté, időzítettlé tenni, az optimális gyakoriság az, ami mindkettőtöknek jól esik. 

A fogantatás elősegítése érdekében 1-2 naponta érdemes próbálkozni az együttlétekkel

7. Csökkentsétek a stresszt! 

És ez a tanács nem csak nőknek, hanem a leendő apukáknak is szól. A nagy stressz nőknél az ovulációt befolyásolja, férfiaknál pedig szexuális zavarokat okozhat. Ha a munkátok stresszes, érdemes jógára vagy masszázsra járni, de a rendszeres meditáció is segíthet. Nehezebb kérdés, ha a szorongást az okozza, hogy nem jön a baba, ilyenkor az egészségügyi szűrésen kívül érdemes lehet egy pszichológussal is beszégetni a témáról. 

+1 tanács férfiaknak

Érdemes tudni, hogy a túl forró fürdő, a túl szoros alsónemű mind-mind árthat a spermiumok termelődésének. Úgyhogy a leendő apukának most különösen figyelnie kell a férfias testrészeire! 

Mikor forduljatok orvoshoz? 

Egy általános egészségügyi vizsgálatot, fogászati szűrést érdemes minél előbb megcsináltatni, mert így a baba érkezése előtt kiszűrhetők az esetleges rejtett problémák. 

Termékenységgel kapcsolatos vizsgálatokat pedig a következő esetben érdemes végezni:

  • Ha még nem vagy 35 éves, akkor 1 év próbálkozás után
  • 35 év felett fél év után

Teherbeesési praktikák: vicces tippek anyukáktól

Természetesen az interneten rengeteg atombiztos tippet találsz a fogantatás elősegítése érdekében. Mi ebből gyűjtöttünk össze párat. Figyelem! Az alábbi praktikákat mindenki saját felelősségre és alapos megfontolás után próbálja ki! 🙂 

  • Gyertyatartás szex után: bár a gravitáció segíthet a spermiumoknak célbajutni, a gyertyatartást csak haladó tornászoknak ajánljuk! 
  • Szeretkezz reggel! Logikus, nem? A spermiumok ébredés után a legaktívabbak! 
  • Extra orgazmus: van aki az együttlét után minél gyorsabban egy második orgazmusra esküszik. Ebből baj nem lehet, ugye? 
  • Most se feledkezzünk meg életünk párjáról: bizonyos anyukák azt javasolták a szerencsés apajelöltnek, hogy egy kis ágyéktájéki hideg zuhannyal ébresszék fel az álmos spermiumokat szex előtt!

Kedves Olvasónk! Nemrég indítottuk Facebook oldalunkat. Még kevesen vagyunk, de a te követéseddel már eggyel többen lehetünk. Ha tetszett a bejegyzés, like-old az oldalunkat és tarts velünk! Köszönjük szépen!

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException