Válaszd ki, melyik terhességi hétben jársz!

Mielőtt belevágnál, szeretnénk felhívni a figyelmedet egy érdekességre. A terhesség hivatalosan 40 hétből áll, amit az utolsó menstruációd első napjától számolnak, ugyanis a megtermékenyítés időpontját nem lehet pontosan tudni. Ez azt is jelenti, hogy valójában a terhesség első 2 hetében még nem is vagy terhes, és csak körülbelül 2 hét után történik a megtermékenyítés. Amikor például 16 hetes terhes vagy, akkor a magzat valójában csak 14 hetes. 

Az egyszerűség kedvéért a leírásban mi mégis úgy írjuk, hogy 16 hetes magzat, hogy ne keverjünk bele a számokba. 

1. trimeszter

Az első trimeszter a terhesség 13. Hetének végéig tart, és sok szempontból talán a legizgalmasabb trimeszter. Gondolj bele! Ebben az időszakban tudod meg, hogy a pocaklakó úton van, és ráadásul addigra már a terhesség 5-6. hetében jársz! 

Ez érzelmileg sokak számára megterhelő lehet, hiszen rengeteg kérdés és kétség merülhet fel. Ha nagyon vártad a jövevényt, biztosan izgulsz, hogy minden rendben lesz-e. De olyan kétségek is felmerülhetnek benned, hogy jó anya leszel-e, vagy hogyan fog a baba érkezése hatni a párkapcsolatodra. Lesz-e időd a barátaidra, a munkádra és magadra. 

Ezek a kérdések teljesen normálisak, és sokat segíthet, ha a pároddal, szülőkkel, barátokkal és más kismamákkal őszintén beszélsz róluk. 

Ebben a trimeszterben még nem látszódnak a várandósság külső jelei, (a mellek növekedésén kívül, ami azért nem olyan rossz hír), de te már valószínüleg nagyon is érzed. Émelygés, hányinger, hangulatingadozások, fáradtság és még egy sor tünet is jelentkezhet, de ne izgulj! A tünetek nagy része később enyhülni fog, és utólag azt fogod mondani, hogy minden nehéz pillanat megérte. 

Eközben a baba elképesztő gyorsasággal fejlődik. A megtermékenyüléskor még csak a petesejtből és hímivarsejtből álló mikroszkóppal látható kis mákszem hamarosan több száz, több ezer sejtté fog fejlődni. Ebben az időszakban fészkeli be magát ideiglenes otthonába, az anyaméhbe. Ilyenkor hallgathatod meg az első szívveréseit. 

A trimeszter végére már a csontok, izmok és szervek kezdeménye is kialakul és a babád már elnyeri a megtisztelő magzat elnevezést.