fbpx
péntek, május 24, 2024

A terhesség 12. hete

A terhesség 12. hete

Mi történik a babáddal? 

A 12 hetes magzatnak már az összes szervrendszere megjelenik, és jelentősen lecsökken az esélye a vetélésnek. Bár a szerveknek még aprócskák, de a következő hetekben bámulatos növekedésen mennek keresztül!

A bélrendszerben máris elkezdődnek az első összehúzódások, azaz perasztaltikus mozgások, amelyek az emésztést fogják segíteni. A csontvelő elkezd fehérvérsejtet termelni, ez majd a fertőzések elleni védelmet biztosítja majd. És a picinyke agy felépítése már ugyanolyan, mint ami születéskor lesz! A pajzsmirigy is hormont termel, és a szív percenként 120-160 dobbanással keringeti a vért a baba testében.

12 hetes magzat

Mi történik a testedben?

Jó hírünk van! Egy kis szerencsével ugyanis végre kevesebbet kell pisilni járnod. A méhed ugyanis átvándorol a medence alsó részéből a hasüreg középső-elülső részébe, ezzel csökkentve a nyomást a húgyhólyagon. Bár a gyakori pisilés a harmadik trimeszterben a méh növekedésével majd visszatér, addig is fellélegezhetsz egy kicsit.

Előfordulhat azonban, hogy gyakrabban szédülsz meg, mint eddig, és szórakozottabbá is válhatsz. Ezért régi barátunk, a progeszteron a felelős, aminek a hatására az erek kitágulnak, hogy a baba még több vért és tápanyagot kaphasson. Bár ez a babának jó, emiatt lehetsz egy picit szétszórtabb. Ugyanakkor, ahogy a méhlepény elkezd hormont termelni, csökken a hangulatingadozások intenzitása és száma is, úgyhogy már végre nem hatódsz meg a tisztítószer reklámokon sem!

Tovább enyhül az émelygés, és kezdenek elmaradozni a rosszullétek. Helyette előfordulhat azonban hogy bármit felfalnál, és ha lehet, akkor azonnal! Bár a kísértés nagy, próbálj ellenállni az olyan ételeknek, amik üres kalóriát és kevés tápanyagot tartalmaznak, és próbáld egészségesebb alternatívákkal helyettesíteni őket! 

Milyen tüneteket tapasztalhatsz? 

  • Szórakozottság, szédelgés: mostantól kerüld a hirtelen mozdulatokat és ha mégis szédülnél, hajtsd a fejed a térded közé. Amint jobban vagy, egyél pár falatot!
  • Fejfájás: ennek a gyakorisága fokozódhat, mivel a magzat egyre több és több tápanyagot vesz fel, és ingadozhat a vércukor szinted. Hogy ezt elkerüld, egyél gyakrabban, akár napi 6x is kisebb adagokat! 
  • Fáradtság: lassanként ez a tünet is alábbhagy, addig is pedig pihenj és pihenj!
  • Puffadás: A puffadásra is megoldást jelent a gyakrabb és kisebb adagokban történő étkezés, valamint a puffasztó ételek kerülése

A 12 hetes terhesség

Teendőid listája a héten: 

  • Ezen a héten valószínűleg sor kerül a 12 hetes genetikai ultrahangra. Ha még nincs időpontod, itt az ideje, hogy kérj!
  • Egy kis emlékeztető: bizonyos ételeket kerülj el! Sajnos egy darabig búcsút kell mondj a halas sushinak, és inkább jól átsült halakra kell áthangolnod magad. A camambert, brie, feta és egyéb lágysajtok pasztörizálatlan tejből készülnek, és ártalmasak lehetnek, fogyassz helyettük inkább keménysajtokat!

Tippjeink erre a hétre:

  • Meghitt pillanatok a partnereddel: előfordulhat, hogy nem kívánod úgy az együttléteket, mint azelőtt. Kényeztessétek egymást másképpen, például egy gyengéd olajos masszázzsal gyertyafénynél! 
  • Kezdj el Kegel-gyakorlatokat végezni! A medencefenék izmainak erősítése segít a könnyebb és gyorsabb szülésben és a szülés utáni regenerálódásban. Feszítsd meg a medencefenék izmait 20×10 másodpercre és végezd el napi 3x! 
  • A megfelelő folyadékbevitelnek most még nagyobb a jelentősége! Ne felejts el legalább 8 pohárnyi folyadékot inni, nyáron pedig még ennél is többet. Ha fizikai aktivitást végzel, minden félórában igyál egy pohár folyadékot. Ez lehet víz vagy gyümölcslé, viszont a cukros üdítőitalokat inkább kerüld!

A 12 hetes magzat méretei 

Terhességi hét

(betöltött)

BPD

fejátmérő (mm)

HC

fej körfogat (mm)

AC

has körfogat (mm)

FL

combcsont hossz (mm)

12 20 (+/- 4,0) 70 (+/- 15) 63 (+/- 10) 10 (+/- 2,5)

Fontos! A táblázatban szereplő értékek csak átlagértékek, amelyek arra szolgálnak, hogy jobban el tudd képzelni a babád fejlődését. Tehát az ettől való eltérés nem jelenti azt, hogy bármilyen probléma lenne, ezzel kapcsolatban minden esetben az orvosod a mérvadó. Az értékeket az ausztrál népesség átlag adatai alapján, S Campbell Westerway határozta meg.

Kíváncsi vagy, mi történik majd a következő héten? Katt ide!