fbpx
hétfő, szeptember 25, 2023

A terhesség 14. hete

Mi történik a babáddal? 

Bár te nem még nem érzed, a hasadban a babád már nagyon sokat mozog, mozgása már jóval kifinomultabb, folyamatosabb, mint eddig. Ahogy megnyúlik a nyaka, az eddiginél sokkal egyenesebb pozíciót vesz fel. A szemei az arc elülső részére vándorolnak, és a fülei is a helyükre kerülnek.

A 14 hetes magzat testét finom szőrzet, a lanugo kezdi beborítani. A születésre ez a szőrzet kihullik, de koraszülött babáknál előfordul, hogy még látható!

A pici ilyenkor körülbelül 100 ml magzatvízben úszkál, amelyből iszik is, ezzel is gyakorolva a nyelést. A baba vizeletet is termel, amit szintén a magzatvízbe ürít, ezzel is hozzájárulva annak termelődéséhez. A magzatvíz mennyisége hétről hétre nő, a 38. héten már akár 1,5 liter is lehet! Ezután azonban csökkenni kezd, mivel alig marad számára hely.

Mi történik a testedben?

A hasad már szépen növekedésnek indult, előbb-utóbb érdemes lesz beszerezni néhány kismama ruhát! Az immunrendszered most nem működik olyan intenzíven, mert a babát idegen testként érzékelné, és megpróbálná kilökni. Azonban ennek hátulütői is vannak: könnyebben megbetegedhetsz. Figyelj a gyakoribb kézmosára, és ha a leendő apuka beteg, jobb ha a kanapén alszik! Amennyiben megbetegednél, most ne nyúlj a szokásos gyógyszerekhez, hanem kérd ki orvosod tanácsát! 

Tovább növekszik a relaxin hormon termelődése, amely az izmok ellazulását és az inak, ízületek fellazulását okozza, ezze segítve később majd a tágulást. Sajnos ennek a hátulütője lehet, hogy a gerinc is kicsit instabilabbá válhat, és ezzel együtt járhat a hátfájás is. 

A relaxin a belek lassabb működését is okozza, de a méhed növekedése is extra nyomást gyakorol a belekre, emiatt kialakulhat székrekedés vagy puffadás. 

Milyen tüneteket tapasztalhatsz? 

 • Visszerek kialakulása: nagyrészt öröklött hajlamtól függően megjelenhetnek a lábadon a kékes visszerek. A gyakori mozgás, illetve a láb felpolcolása a fej vonala fölé segíthet megelőzni a tünetek kialakulását
 • Orrdugulás: a véráramlás növekedésének köszönhetően az olnyállkahártyában is vérbőség alakulhat ki, ami az orrnyálkahártya duzzanatát valamint fokozott váladéktermelődést okozhat. Párologtató használata éjszakánként sokat segíthet! 
 • Bőr feszülése, viszketése, striák kialakulása: A bejegyzés végén sszegyűjtöttünk pár tippet a striák megelőzése érdekében
 • Fokozott étvágy
 • Székrekedés: fogyassz rostban gazdag ételeket
 • Mell feszülés
 • Puffadás: ha kisebb adagokat fogyasztasz napi 5-6 alkalommal, az sokat segíthet a kellemetlen tünet kialakulásának megelőzésében

Teendőid listája a héten: 

 • Ha újra erőre kaptál, most kezdj el mozogni! Azok a nők, akik fittek és mozgékonyabbak maradtak a terhesség alatt, könnyebben szülnek és épülnek fel utána! 
 • Nézz utána a családi adókedvezménynek! Ugyanis már a gyermek megszületése előtt, a fogantatás 91. Napjától igénybe vehető ez a kedvezmény, amit a várandós kismama vagy a házastársa vehet igénybe. A fogantatás feltételezett napjáról orvosi igazolás szükséges.

Tippjeink erre a hétre:

Hogyan előzd meg a striák kialakulását? 

 • Használj ápoló olajokat! Ilyen például a mandulaolaj vagy a barackmag olaj, de a drogériában találsz direkt erre kifejlesztett termékeket!
 • A striák kialakulása elleni küzdelemben sokat segíthet a rendszeres hascsipkedő masszázs is. Ehhez is szükséges egy kiskanálnyi olaj, amit önts a tenyeredbe, majd a mutató és hüvelykujjad közé csippentve emeld meg kissé a bőrt, majd engedd el. Később a szülés előtti hetekben, mikor a bőr túl feszessé válik, használhatsz puha masszázskefét is! 

A 14 hetes magzat méretei 

Terhességi hét

(betöltött)

BPD

fejátmérő (mm)

HC

fej körfogat (mm)

AC

has körfogat (mm)

FL

combcsont hossz (mm)

14 28 (+/- 4,0) 96 (+/- 15) 84 (+/- 10) 15 (+/- 3,0)

 

Fontos! A táblázatban szereplő értékek csak átlagértékek, amelyek arra szolgálnak, hogy jobban el tudd képzelni a babád fejlődését. Tehát az ettől való eltérés nem jelenti azt, hogy bármilyen probléma lenne, ezzel kapcsolatban minden esetben az orvosod a mérvadó. Az értékeket az ausztrál népesség átlag adatai alapján, S Campbell Westerway határozta meg.

Kíváncsi vagy, mi történik majd a következő héten? Katt ide!