fbpx
szombat, február 4, 2023

A terhesség 18. hete

Mi történik a babáddal? 

Buborékok vagy pillangók a pocakodban? Ha ilyen, vagy ehhez hasonló fura érzéseket tapasztalsz a pocakodban, akkor valószínűleg megérezted a babád mozgását! Nem csoda, hiszen már hetek óta aktívan mozog, csak túl kicsi ahhoz, hogy érezd. A 18 hetes magzat már ásítozik, és csuklik is, amit ha szerencséd van, a mostanában esedékes ultrahangon meg is nézhetsz.

Mi más történik ezen a héten? Az idegrendszer tovább fejlődik, egyre komplexebb kapcsolatok alakulnak ki köztük. Folyamatosan alakulnak ki az ízlelésért, szaglásért, hallásért, tapintásért és látásért felelős területek. Apropó látás: a magzat retinája már érzékeli a fényt is. A szív buzgón állítja elő a szívizomsejteket, és ha a babád fiú, akkor fejlődik a prosztata. Bár a bőre még mindig vékony, már teljesen kifejlődött az ujjlenyomat és folyamatosan növekednek a körmök is.

Mi történik a testedben?

Ezekben a hetekben a kismama izgatottan várja, hogy mikor érzi meg először a baba mozgását. Ez először jellemzően a 16-24. hét között történik meg, szóval nagyon eltérő lehet az időpont. 

De mitől függ, hogy mikor érzed meg, hogy rugdos a pocaklakó? A kisebb termetű, vékonyabb kismamák jellemzően előbb érzik a magzati mozgásokat, illetve a hasi és méh izomzat erőssége is befolyásoló tényező. Aki már szült, annak lazább a méh izomzata, ezért ők általában előbb tapasztalják ezt a kis csodát, de a baba pozíciója is számít. Egy a lényeg: nem szabad aggódni, ha mások érzik és te még nem! 

Az alvás minősége is romolhat ezekben a hetekben, és ezt már nemcsak a gyakori pisilés okozza. A növekvő pocak is zavaró lehet, ezért érdemes körülpárnázni magunkat, vagy akár terhespárnát használni. A második trimeszterben azt szokták ajánlani, hogy a kismama aludjon inkább oldalfekvében, felhúzott térdel, amivel a hátát tehermentesíteni tudja. 

Szintén a második trimesztertől még több relaxin hormon termelődik: ez rugalmasabbá, puhábbá teszi az ízületeket, ami nagy segítség lesz a szülésnél. Viszont addig is vigyázz a nyújtással, nem tesz jót az ízületeknek, ha túlnyújtod őket! 

Milyen tüneteket tapasztalhatsz? 

  • Lábak, kezek vizesedése: a babának extra folyadékmennyiségre van szüksége, emiatt kialakulhat vizesedés. Minél kevesebbet állj vagy ülj egy helyben, és ha teheted, polcod fel a lábaid! 
  • Vádli görcsök éjjel: Mintha nem lenne elég bajod az alvással! Ez a tünet is éjjel jelentkezhet, de lefekvés előtt masszázzsal, finom nyújtással csökkentheted a kialakulás esélyét! 
  • Puffadás: segíthet rajta, ha lassabban, nyugodtabban eszel
  • Vérző íny: a rendszeres fogselymezés és fogmosás nagyon fontos, de finoman, mert az ínyed érzékenyebb, mint a várandósság előtt
  • Striák kialakulása: a rendszeres testápolózás segíthet! Vond be partneredet is, ideje, hogy mostantól ő kényeztesse a pocakodat
  • Orrvérzés: szorítsd az orrnyerged pár percig, így alábbhagy a vérzés!
  • Visszerek: a rendszeres mozgás, és a lábak felpolcolása segíthet

Teendőid listája a héten: 

  • Az esedékes ultrahang vizsgálat: (18-20. héten) Ez egy nagyobb vizsgálat, a baba hosszát, fejkörfogatát szívhangját is vizsgálják, illetve itt 95%-os eséllyel kiderül, hogy fiú vagy lány lesz! (Persze, csak ha szeretnéd) Ilyenkor már látszanak az esetleges csontozati vagy szervi rendellenességek is.Vizsgálják továbbá a magzatvíz és a méhlepény mennyiségét is, a köldökzsinórt és a magzat elhelyezkedését is. 

Tippjeink erre a hétre:

  • Bár a babavárás nagyon izgalmas folyamat, de ne feledkezzetek meg egymásról a leendő apukával sem! Szervezzetek közös programot, randit vagy csak egy kényeztetős estét! 
  • Légy óvatos a gyógynövény alapú táplálék-kiegészítőkkel! Bár sokan abból indulnak ki, hogy ezek természetesek, és úgysem tesznek rosszat, de igenis vannak olyan növények amik ártalmasak lehetnek, úgyhogy nézz utána, mielőtt bármit elkezdesz szedni. Kizárólag bevizsgált termékeket fogyassz! 

A 18 hetes magzat méretei 

Terhességi hét

(betöltött)

BPD

fejátmérő (mm)

HC

fej körfogat (mm)

AC

has körfogat (mm)

FL

combcsont hossz (mm)

18 42 (+/- 4,0) 151 (+/- 20) 131 (+/- 15) 28 (+/- 5,0)

Fontos! A táblázatban szereplő értékek csak átlagértékek, amelyek arra szolgálnak, hogy jobban el tudd képzelni a babád fejlődését. Tehát az ettől való eltérés nem jelenti azt, hogy bármilyen probléma lenne, ezzel kapcsolatban minden esetben az orvosod a mérvadó. Az értékeket az ausztrál népesség átlag adatai alapján, S Campbell Westerway határozta meg.

Kíváncsi vagy, mi történik majd a következő héten? Katt ide!