fbpx
kedd, október 19, 2021

A terhesség 19. hete

Mi történik a babáddal? 

A pocaklakó már akkora, mint egy jól megtermett mangó! Hossza körülbelül 15 cm, súlya pedig 0,24 kg. Apropó, mostmár képes is lenne a mangó ízét érezni, hiszen kialakultak az ízlelőbimbói is. A vérkeringése már tökéletes, naponta sok liter vért pumpál át a testén. A tüdőben kifejlődtek a fő légutak, és a tejfogak mögött a maradandó fogak csírái növekednek. Ha a babád kislány lesz, akkor petefészkében kezdenek megjelenni a kezdetleges petesejtek is.

A 19 hetes magzat testét ekkor már a Vernix Caseosa, közismertebb nevén magzatmáz borítja. A magzatmáz egy szürkésfehér zsíros réteg, ami megtapad a magzatot borító finom szőrzeten, a lanugón, és a lehámlott bőrpikkelyekkel alkot mázat. Bár sokan úgy gondolják, ez csupán a bőr védi a ráncosodástól (gondolj bele, még hónapokig vízben lesz), de valójában a magzatmáz egyéb funkciókat is ellát. Ilyen például a hőszigetelés és szülésnél a síkosítás is. Születés után 1-2 napig még véd a fertőzésektől, ezért sok szülészeten csak az arcról mossák le.

Mi történik a testedben?

Miközben a pocak nő és nő, egyre gyakoribbá válhatnak az alvást zavaró vádligörcsök. Szerencsére ez a tünet napközben ritkán jelentkezik, de este igen kellemetlen lehet. Örömhír viszont, hogy valószínűleg mostanra már érzed az apróság mozgását! A magzat mozgásának az érzékelése nagy szerepet játszik a kötődés kialakulásában.

A várandósság időszaka alatt nagyobb az esély a hüvely gombás fertőzésének kialakulására, amiért a megváltozott hormonok és a hüvelyi folyás megnövekedett cukortartalma felelős. Érdemes erről előre beszélni orvosoddal, mert nem biztos, hogy most az a legjobb módszer ha te próbálod kezelni magad!

Milyen tüneteket tapasztalhatsz? 

 • Étvágy növekedés: tudjuk tudjuk, hogy már sokszor leírtuk, de tényleg fontos, hogy próbálj minél egészségesebben étkezni! Tipp: ha a szokásos bevásárlásnál nem vásárolsz nasit és egészségtelen dolgokat, könnyebb megállni, hogy ne csábulj e! 
 • Striák kialakulása
 • Székrekedés: (ne feledd a kulcs a megelőzésen a megfelelő rostbevitel)
 • Szédülés, ájulás: figyelj fokozottan a folyadékbevitelre, és a napi többszöri étkezésre, mert az éhség és dehidratáltság is okozhat szédülést és ájulást
 • Orrdugulás: párásítás, inhalálás és tengervizes orrspray segíthet!
 • Hasi fájdalom a pocak növekedése miatt: segíthet rajta a pocakot tartó várandós kismamáknak tervezett öv

Teendőid listája a héten: 

 • Milyen gyermekorvosok vannak a környékeden? Érdemes egy kicsit utánanézni, utána kérdezni a témának, mert fontos, hogy a babádnak olyan orvosa legyen, akiben megbízol és aki szimpatikus a számodra

Tippjeink erre a hétre:

 • Használd ki a szülés felkészítő tanfolyamokat! Sajnos a kismamák nagy része kihagyja ezt a lehetőséget, pedig sokat enyhíthet a szüléstől való félelem és az ezzel járó stressz enyhítésében. Mit várhatsz egy ilyen tanfolyamon?
  • Megismered  kórház szemléletmódját a szülésről (például alternatív szülési pozíciók, stb)
  • Megtudhatod, hogyan zajlik le a szülés, illetve a császármetszésről is megtudhatsz mindent
  • Felkészülhetsz, hogy mit kell vinni a kórházba
  • Kit értesíts fájások esetén
  • Megnézheted a szülőszobát
  • Megismerheted a fájdalomcsillapítás lehetőségeit
 • Ne feledkezz meg a napfényvédelemről! Minimum 30 SPF védelemmel ellátott fényvédőt érdemes használni, ugyanis a terhesség alatt sokaknak erősebben pigmentált foltok illetve az úgynevezett terhességi maszk jelenik meg a bőrén, amik a napfény hatására még sötétebbé válhatnak

A 19 hetes magzat méretei 

Terhességi hét

(betöltött)

BPD

fejátmérő (mm)

HC

fej körfogat (mm)

AC

has körfogat (mm)

FL

combcsont hossz (mm)

19 45 (+/- 5,0) 160 (+/- 20) 140 (+/- 15) 30 (+/- 5,0)

 

Fontos! A táblázatban szereplő értékek csak átlagértékek, amelyek arra szolgálnak, hogy jobban el tudd képzelni a babád fejlődését. Tehát az ettől való eltérés nem jelenti azt, hogy bármilyen probléma lenne, ezzel kapcsolatban minden esetben az orvosod a mérvadó. Az értékeket az ausztrál népesség átlag adatai alapján, S Campbell Westerway határozta meg.

Kíváncsi vagy, mi történik majd a következő héten? Katt ide!