fbpx
szombat, február 4, 2023

A terhesség 20. hete

Mi történik a babáddal? 

Gratulálunk! A várandósságod feléhez érkeztetek. A babád hossza fejtől popsiig kb. 16,5 cm, súlya pedig 300 g körül van! Már akkora,  mint egy nagyobb édesburgonya, és most kezd majd csak igazán növekedni. Még rengeteg hely van neki a méhedben, így kényelmesen tud úszkálni, és mozogni. Ha már a mozgásról van szó, valószínűleg egyre erősebben érzed a babád rúgásait, hiszen egyre jobban csontosodik! Sokszor az első rúgásokkal válik igazán realitássá a kismamákban, hogy hamarosan gyermekük születik. 

A 20 hetes magzat már egyre jobban megkülönbözteti a hangokat, felismeri az édesanyja hangját is, úgyhogy mostantól érdemes beszélned hozzá, énekelni neki. Ha kislány, akkor már fejődik a hüvely, a méh, sőt 7 millió petesejt kezdemény is van a petefészkében, amely születéskorra lecsökken 1-2 millióra. Kisfiú esetén elkezdenek kialakulni a herék is, melyek még a hasüregben találhatóak.  A magzat mérése pedig ezen a héten történik utoljára fejtetőtől fenékig, a következő héttől már lábujjig fogják mérni! 

Mi történik a testedben?

Erős körmök, dús haj: a hormonok a te testedben is ilyen változásokat okoznak. A legtöbb kismama nagyon örül ezeknek a tüneteknek, persze szülés után majd minden visszaáll a régi állapotba. 

A 20 hetes pocak már legtöbbször összetéveszthetetlen, bár egyénenként eltérő a mérete. Próbáld fel a melltől bővülő, csini kismama ruhákat, és ajándékozd meg magad velük, ha jól érzed magad bennük! A méh ilyenkor már köldök magasságig emelkedett, és a köldököd valószínűleg kidudorodik. A linea negra, azaz a köldöktől szeméremcsöntig tartó sötét vonal még sötétebbé válik. Ettől a héttől már gyakran mérik a méh magasságát, amely jó indikátora a magzat méretének is. 

A terhesség 20. hetében már körülbelül 5 kg súlygyarapodásra lehet számítani, és innentől a heti fél kiló az általános. Természetesen, ha vékonyabb voltál, akkor a súlygyarapodás mértékének nagyobbnak, ha teltebb voltál akkor pedig kisebbnek érdemes lennie. 

Milyen tüneteket tapasztalhatsz? 

 • Fejfájás: főleg a meleg, zsúfolt helyeken alakulhat ki, mert a várandósság ideje alatt a tested nagyobb mennyiségű hőt termel. Segíthetsz megelőzni, ha szellősebb ruhákat hordasz, és gyakran kimész levegőzni
 • Szédülés: a fenti tanácsok itt is érvényesek: a friss levegő ebben az esetben is sokat segíthet
 • Duzzadt bokák és csuklók: sajnos a terhesség aatt elég gyakori az enyhe vizesedés, ezen a lábaid felpolcolásával tudsz segíteni.
 • Rossz alvás
 • Gyomorégés

Teendőid listája a héten: 

 • Kezdjetek el gondolkodni a baba nevének kiválasztásán! Mi összegyűjtöttük Nektek az anyakönyvezhető fiú és lány neveket is! De készüljetek fel, ez minden család új kedvenc témája, és ráadásul sokszor erősen megosztó. Nem kell mindenkinek megfelelni!  A név kiválasztásánál a legfőbb szempont a jövendőbeli gyermekünk érdeke legyen, ezért érdemes az alábbi szempontokra odafigyelni:  
  • Ne adjatok olyan nevet, ami könnyen csúfolódás tárgyává válhat. Ebben az esetben a monogramra is érdemes odafigyelni, mert kellemetlen lehet például egy W.C. monogram! 
  • A név ne legyen kinőhető! Gondolj bele, kisfiad vagy kislányod egyszer lázadó kamasz lesz, aztán pedig lehet, hogy magasra tör a karrierjében! 
  • Ne legyen túl hosszú vagy nehezen leírható a neve!
  • Szintén nem szerencsés ismert, hírhedt ember, film vagy mesehős nevét adni, a gyermek valószínűleg nem fog neki örülni
  • Fontos, hogy a keresztnév hangzása passzoljon a vezetéknévhez, és ami még fontosabb, ne alkosson valamilyen vicces szóösszetételt.

Tippjeink erre a hétre:

 • Mit tehetsz a jobb alvásért? A várandósság természetes (és utálatos) velejárója, hogy a gyakoribb pisilés, gyomorsav, pocak növekedése, lábgörcsök stb. miatt rosszul alszik a kismama. Összegyűjtöttünk pár tanácsot, ami javítja az alvás minőségét
  • Fogyassz B-vitaminban gazdag ételeket! Ilyenek a vörös húsok, halak, tejtermékek, tojás, vagy ha vegetáriánus vagy akkor a teljes kiőrlésű kenyér, csonthéjas magvak, rizs, korpa
  • Egy pohár meleg kamillatea vagy meleg tej is segíti a jobb alvást
  • Használj több párnát! Ha a megemelt felsőtesttel alszol, csökkentheted a horkolást és a gyomorsav okozta gyomorégést
  • Fokozhatod a kényelmedet, ha oldalt fekvésben a lábaid közé helyezel egy párnát! 

A 20 hetes magzat méretei 

Terhességi hét

(betöltött)

BPD

fejátmérő (mm)

HC

fej körfogat (mm)

AC

has körfogat (mm)

FL

combcsont hossz (mm)

20 47 (+/- 4,0) 170 (+/- 20) 151 (+/- 15) 32 (+/- 6,0)

 

Fontos! A táblázatban szereplő értékek csak átlagértékek, amelyek arra szolgálnak, hogy jobban el tudd képzelni a babád fejlődését. Tehát az ettől való eltérés nem jelenti azt, hogy bármilyen probléma lenne, ezzel kapcsolatban minden esetben az orvosod a mérvadó. Az értékeket az ausztrál népesség átlag adatai alapján, S Campbell Westerway határozta meg.

Kíváncsi vagy, mi történik majd a következő héten? Katt ide!