fbpx
kedd, október 19, 2021

A terhesség 21. hete

Mi történik a babáddal? 

Ettől a héttől már fejtetőtől lábujjig mérik a babát, aki így már olyan hosszú, mint egy nagyobb banán. Hossza kb. 26,6 cm, súlya pedig 0,36 kg. De még ígyis rengeteg helye van a kényelmes anyaméhben, ahol ki is használja azt. A kellemes hőmérsékletű magzatvízban rugdalózik, lubickol. Mozgása egyre koordináltabb, ahogy az idegi kapcsolatok fejlődnek izmok, ízületek és az agy között. 

Akárcsak az újszülöttek, ő is sokat alszik. Irígykedsz rá? Nem csoda, hiszen te valószínűleg már sokkal kevésbé alszol jól! Ha a babád ébren van, azt te is megérzed általában, hiszen ilyenkor pörög-forog. Érdemes megfigyelni az ébrenlét-alvás ritmusát, ugyanis ezt megőrzi születés utánra is.  A 21 hetes magzat vérképződése már nem a májban és lépben történik, hanem ezt a szerepet átveszi a csontvelő. 

Mi történik a testedben?

Ahogy a méhed egyre feljebb vándorol, elképzelhető, hogy néha nehezebben kapsz levegőt. Testsúlyod pedig mostara körülbelül 5-7 kg-ot gyarapodott. 

Sok kismama átéli terhesség során, hogy aggódni kezd, feszültté válik, ahogy a baba születése egyre inkább valóságos lesz. Anyuka leszek? Éééén? Hogy fogok helytállni? Hogy fog megváltozni az életem? Ilyen és hasonló gondolatok keringhetnek a fejedben. Ez teljesen normális! Nyugodtan fogadd el ezeket az érzéseket, és beszélj róluk valakivel vagy valakikkel, akikben megbízol! 

Milyen tüneteket tapasztalhatsz? 

 • Megnövekedett étvágy: vigyél magaddal mindenhova valamilyen egészséges nasit, mint például magvak, aszalt gyümölcsök
 • Puffadás: ne feledkezz meg a rostos táplálkozástól és a megfelelő mennyiségű folyadékról
 • Hátfájás: Próbáld ki a speciálisan várandósoknak kifejlesztett masszázst! 
 • Nehezebb légzés: előfordulhat, hogyha túl sokat eszel egyszerre, még nehezebben kapsz levegőt. Nem csoda, hiszen egyre kevesebb a hely odabent!  Próbálj naponta többször kis adagokat enni!
 • Lábak vizesedése: a kálium tartalmú élelmiszerek, például a banán segíthetnek
 • Viszkető bőr: ahogy a hasi bőr feszül, sokszor előfordulhat égő, viszkető érzés
 • Striák kialakulása

Teendőid listája a héten: 

Ha eddig intenzíven edzettél, próbálj egy kicsit csökkenteni az intenzitáson! Mivel a relaxin lazábbá teszi az ízületeket, nagyobb a sérülés veszélye. Milyen mozgásformát válassz? 

Ha eddig kocogtál, azt nyugodtan folytathatod, illetve az úszást sem kell abbahagynod. De akár kipróbálhatsz valami újat is! Létezik kifejezetten várandósoknak való jóga, tai chi vagy pilates is! 

Tippjeink erre a hétre:

A leendő apuka esetében is gyakori, hogy aggodalmaskodik, elég jó apa lesz-e, fenn tudja-e majd tartani a családot és így tovább. Általában ez akkor alakul ki, amikor a kismama pocakjában már érzi a kicsi rúgásait. Tanácsos az apukával beszégetni erről, és belevonni a várandósság örömeibe és gondjaiba, hiszen ő egy kicsit kívülálló a folyamatban. Pár ötlet az apuka aktív bevonására: 

 • Készítsen a babának valamit saját kezűleg, például bölcsőt vagy hintalovat!
 • Vidd magaddal a babaruhák és a babafelszerelések vásárlásakor!
 • Elkísérhet a szülésfelkészítő tanfolyamra. 
 • Kérd meg, hogy testápolózza, masszírozza ő a pocakodat!

A 21 hetes magzat méretei 

Terhességi hét

(betöltött)

BPD

fejátmérő (mm)

HC

fej körfogat (mm)

AC

has körfogat (mm)

FL

combcsont hossz (mm)

21 49 (+/- 4,0) 176 (+/- 20) 164 (+/- 20) 34 (+/- 6,0)

 

Fontos! A táblázatban szereplő értékek csak átlagértékek, amelyek arra szolgálnak, hogy jobban el tudd képzelni a babád fejlődését. Tehát az ettől való eltérés nem jelenti azt, hogy bármilyen probléma lenne, ezzel kapcsolatban minden esetben az orvosod a mérvadó. Az értékeket az ausztrál népesség átlag adatai alapján, S Campbell Westerway határozta meg.

Kíváncsi vagy, mi történik majd a következő héten? Katt ide!