fbpx
kedd, szeptember 21, 2021

A terhesség 22. hete

Mi történik a babáddal? 

A babád már kókuszdió nagyságúra nőtt! A hossza 28 cm körül van, a súlya pedig körülbelül 0,45 kg. Szeme már olyan feljett, hogy képes érzékelni a sötétséget és a fényt. Bár az anyaméhben nincs rá nagy szüksége, hiszen itt kellemes sötétségben úszkál.

És ne feledd, hallja a hangodat is! Minél többet beszéltek hozzá, vagy énekeltek neki a leendő apukával, annál nagyobb az esélye, hogy születés után a hangotok nyugtatólag hat majd rá! De nemcsak a hangotokat hallja odabent: hozzátársul a szívdobogásod, a vérkeringésed, de még a gyomorkorgásod zaja is! Szóval lehet, hogy sötét van odabent, de csend biztosan nincs! A 22 hetes magzat fogása egyre erősebb és jobb híján a köldökzsinórt markolássza. Ne izgulj! A köldökzsinór elég erős ahhoz, hogy ellenálljon!

Mi történik a testedben?

Nagy lábon élsz? Mármint szó szerint: a kismamák egy részénél megfigyelhető a láb növekedése. Ez is régi barátodnak, a relaxinnak köszönhető. A szalagok és az ízületek lazaságának köszönhetően jobban szétterülhetnek a csontok. Ez most nem a tűsarkú ideje! De nem is a teljesen lapos cipőké, mert ezek még jobban megterhelik a lábat. A legszerencsésebb, ha pár centi magas sarkú, és széles talpú cipőt választasz. 

Sok kismama aggódik a súlygyarapodás miatt. Ebben az időszakban a heti fél kilós súlygyarapodás teljesen normális. Ebben a baba növekedése, a méhlepény súlya, a megnövekedett folyadék és vérmennyiség, a magzatvíz mind mind szerepet játszanak. 

De mégis mennyit kell enned? Az irányadó mennyiség a napi 300 kcal többlet a normális étrendedhez képest, de ne számold a kalóriákat! Ha egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozol, és kerülöd az üres kalóriákat, mint a cukros, fehérlisztes sütik, péksütik chipsek stb, akkor már jól is csinálod! 

Milyen tüneteket tapasztalhatsz? 

  • Kiduzzadó köldök: Sok kismamát zavar, hogy kiduzzad a köldöke. Ne izgulj, bár az előfordulhat, hogy picit nagyobb lesz szülés után, mint volt, de vissza fog húzódni!
  • Lábikra/lábgörcs: lefekvés előtti masszázs segíthet, de ha gyakori és zavaró a tünet, magnézium vagy kálcium hiányod lehet! Kérdezd meg orvosodtól, hogy nem javasolja-e ezeknek a pótlását! 
  • Striák: a striák kialakulása sajnos nagyrészt adottságfüggő, de az olajos testápolós masszázs segíthet a bőröd rugalmasságának fokozásában
  • Gyomorégés
  • Székrekedés
  • Puffadás

Teendőid listája a héten: 

Lúdtalpad van? Ha eddig nem figyeltél erre, most itt az ideje! Mivel az ízületeid gyengébbek, maradandó sérülést is szenvedhetnek a hirtelen nagyobb súly miatt. Egy jó lúdtalpbetét megelőzi a problémát! 

Tippjeink erre a hétre:

Szeretnél várandós fotózást? Amennyiben igen, már érdemes körülnézni, kinek a stílusa tetszik, és milyen áron vállalnak ilyet! Bár a fotózásra a 3. trimeszterben kerül majd sor, érdemes nem az utolsó pillanatra időzíteni, mert egyre nagyobb az esélye a szülésnek! 

A rendszeres testmozgás, edzés nem csak neked jó! Kutatások bizonyították, hogy azok a gyermekek, akiknek az anyukájuk a várandósság ideje alatt is edzettek, magasabb volt az intelligenciaszintjük 4 éves korukra! A rendszeres testmozgás enyhíti a stresszt, segíti az emésztést, ráadásul az erősebb izmok segíthetik a szülést és a szülés utáni felépülést is

A 22 hetes magzat méretei

Terhességi hét

(betöltött)

BPD

fejátmérő (mm)

HC

fej körfogat (mm)

AC

has körfogat (mm)

FL

combcsont hossz (mm)

22 52 (+/- 5,0) 188 (+/- 20) 176 (+/- 20) 37 (+/- 5,0)

 

Fontos! A táblázatban szereplő értékek csak átlagértékek, amelyek arra szolgálnak, hogy jobban el tudd képzelni a babád fejlődését. Tehát az ettől való eltérés nem jelenti azt, hogy bármilyen probléma lenne, ezzel kapcsolatban minden esetben az orvosod a mérvadó. Az értékeket az ausztrál népesség átlag adatai alapján, S Campbell Westerway határozta meg.

Kíváncsi vagy, mi történik majd a következő héten? Katt ide!