fbpx
kedd, október 19, 2021

A terhesség 24. hete

Mi történik a babáddal? 

Kié ez a csinos pofi? Ha lenne odabent baba kamera, már láthatnád, hogy fog kinézni a babád, mikor megszületik. A vonásai már kifejlődtek, kinőtt a szemöldöke és a szempillái is. A 24 hetes magzat haja még fehér, mert ilyenkor még nem tartalmaz pigmenteket.

Ebben az időszakban már heti 15 dkg-ot is gyarapodhat a súlya, ami a csontosodásnak, az izmok és szervek növekedésének és a zsírtartalékok felhalmozásának köszönhető. Most körülbelül 0,59 kg, és 29 cm hosszú.

A tüdeje még kissé fejletlen, mert még nem termelődik a léghólyagocskák összeesését és összetapadását gátló szörfaktáns nevű anyag. Ez okozhatja a legnagyobb gondot, ha a gyermeked koraszülöttként jön a világra, emiatt ha erős a gyanú, hogy ez fog történni, a tüdő fejlődését elősegítő szteroidos injekciót adnak be. 

Mi történik a testedben?

A terhesség 24. hetében már nagy eséllyel érezheted, ahogy a babád csuklik, ami majd meglátod, nem rika jelenség. Súlygyarapodásod mostanra körülbelül 6-8 kg, de ha van egy pici eltérés, az sem a világvége. Probléma akkor lehetséges, ha hirtelen nagy változás történik a súlyodban. Ne feledd, körülbelül a heti 0,5 kg hízás a normális! 

A 24-28. hét között esedékes a vércukor terheléses vizsgálat. Ilyenkorra ugyanis a méhlepény hormon szintje már olyan magas, hogy ronthatja az inzulin hatását és terhességi cukorbetegség alakulhat ki. A vizsgálat során éhgyormorra megnézik, mennyi a vércukor szinted, illetve meg kell innod 75g glükózt tartalmazó cukros vizet. A vércukor szintedet ezután 2 óra múlva ellenőrzik újra. Az eredmény akkor tekinthető kórosnak, ha az éhgyomri vércukor 5,8 mmol/l-nél vagy a 2 órás vércukor 7,8 mmol/l-nél magasabb.

Ilyenkor további vizsgálatokra van szükség, és diétáznod kell majd a várandósság végéig. Ritkábban, de előfordul, hogy szükség lesz inzulin beadására is. A terhességi cukorbetegség várandósság után általában elmúlik, viszont azoknál, akik átestek rajta gyakoribb a 2. típusú cukorbetegség kialakulása. 

Milyen tüneteket tapasztalhatsz? 

 • Vizesedés, lábak, kezek duzzanata: Az ödéma sajnos a várandósság természetes velejárója, ritka esetben azonban a Preeclampsia, terhességi mérgezés jele lehet. Ha a következő tüneteket tapasztalod, hívd fel orvosod: 
  • A duzzanat nagyon erős vagy egyenletlen (például egyik lábon jelentkezik csak)
  • Ha az arcod is ödémás 
  • Ha az eddig normál vérnyomásod most magas lett (6 órás eltéréssel 2x mértél 140/90 Hgmm-nél nagyobb értéket)
 • Lábgörcsök
 • Rosszabb alvás, horkolás
 • Striák kialakulása
 • Linea Negra vagy sötét foltok az arcon, melasma kialakulása

Teendőid listája a héten: 

 • Kérj időpontot a 24-28. héten elvégezendő vércukor terheléses vizsgálatra! 

Tanuld meg a koraszülés jeleit! 

Ha a koraszülés bármilyen tünetét tapasztalod, hívd orvosod! A koraszülés tünetei a következők:

 • A hüvelyi folyás vizenyőssé nyákossá válik, mennyisége megnő
 • A hüvelyi folyás véres (akár csak ha rózsaszínes is)
 • Hüvelyi vérzés lép fel
 • Gyakori méhösszehúzódások (1 órán belül 4x) akkor is ha nem fájdalmas
 • Menstruáció szerű görcsök jelentkezése
 • Eddig nem tapasztalt folyamatos hátfájás főleg, ha a keresztcsontnál jelentkezik
 • Magzatburok repedés és magzatvíz elfolyása

Tippjeink erre a hétre:

Gondolkoztál már valamilyen megtakarításon a gyermekednek? Ezt havi kis összeggel is el lehet kezdeni és nagyon jól jöhet majd, ha a gyermeked egyetemre megy, vagy például lakást vennél neki. Léteznek állami termékek (például babakötvény), de érdemes utánanézni a bankok és biztosítók termékeinek is! 

A 24 hetes magzat méretei

Terhességi hét

(betöltött)

BPD

fejátmérő (mm)

HC

fej körfogat (mm)

AC

has körfogat (mm)

FL

combcsont hossz (mm)

24 60 (+/- 6,0) 220 (+/- 20) 201 (+/- 20) 45 (+/- 4,0)

 

Fontos! A táblázatban szereplő értékek csak átlagértékek, amelyek arra szolgálnak, hogy jobban el tudd képzelni a babád fejlődését. Tehát az ettől való eltérés nem jelenti azt, hogy bármilyen probléma lenne, ezzel kapcsolatban minden esetben az orvosod a mérvadó. Az értékeket az ausztrál népesség átlag adatai alapján, S Campbell Westerway határozta meg.

Kíváncsi vagy, mi történik majd a következő héten? Katt ide!