fbpx
hétfő, szeptember 25, 2023

A terhesség 3. hete

A terhesség 3. hete

Mi történik a babáddal? 

Lehet, hogy az előző hét végén, de ezen a héten már egész biztosan megtörtént: egy petesejt megtermékenyült, és a babád úton van!  Gratulálunk!  Bár valószínűleg te még mit sem tudsz erről, hiszen az első tünetek éppenhogy (ha egyáltalán) jelentkeznek. Ennek ellenére odabent óriási fejlődés történik: ahogy a hímivarsejt áthatolt a petesejt falán, annak burka megváltozik, és már nem lehet áthatolni rajta. A megtermékenyített petesejt (másnéven zigóta) ezután útjára indul új otthona, a méh felé, hogy 38 hét múlva a karjaidban tarthasd.  Az úton sem tétlenkedik: folyamatosan osztódik, így hamarosan 4, 8, 16 (és így tovább) sejt lesz belőle. Ilyenkor már egy szederhez hasonlít a felülete, ezért szedercsírának is nevezik. Mire odaér, hogy befészkelje magát az anyaméhbe, már 100 sejt körül van és hólyagcsírának hívják. A sejtek egy részéből alakul ki a méhepény, köldökzsínór és magzatburok, a többiből pedig az embrió. A babád neme: Hogy a baba fiú lesz-e vagy lány, már a fogantatás pillanatában elválik. Egy kis genetika: a petesejt egy X kromoszómát tartalmaz, a hímivarsejtben viszont lehet X vagy Y kromoszóma is. Ha 2 X kromoszóma találkozik, akkor a baba kislány lesz, ha egy X és egy Y, akkor pedig fiú. 

3 hetes magzat a terhesség 3. hetében

Mi történik a testeddel?

Miután az érett petesejt kilökődik a petefészekből, az utána fennmaradt sárgatest ösztrogént és progeszteront termel. A progeszteron hatására a méhnyálkahártya vastagodni kezd, hogy a beágyazódás sikeres legyen, és elkezdhessen fejlődni a magzat.  Nemcsak a sárgatest, hanem az apró hólyagcsíra is hormont termel: ez a HCG hormon, amelynek mennyisége rohamosan nő a megtermékenyítés napjától számítva. Ez az a hormon, amit a terhességi tesztek kimutatnak: az érzékenyebbek már a menzesz várható időpontja előtt akár 5-6 nappal.  Tesztet tehát legelőbb a hét vége felé csinálhatsz, de jóval biztosabb eredményt kapsz, ha csak jövő héten. A HCG hormon megakadályozza, hogy a méhnyálkahártya leváljon. Ha már ilyenkor magas a HCG hormon szintje, akkor előfordulhat, hogy ikrek lesznek! Érdekesség: várandósság előtt a méh kb. 7 cm hosszú, 5 cm széles és fala mintegy 2,5 cm vastag. A baba születésénél már 38 cm a hossza, 25,5 cm a szélessége és 20 cm a vastagsága! 

Milyen tüneteket tapasztalhatsz? 

Bár a legtöbb nő ilyenkor még leginkább semmilyen tünetet nem tapasztal, de ritkán előfordulhat már ezen a héten: (főleg, ha a ciklusod rövidebb 28 napnál) 

  • Enyhe alhasi fájdalom/görcs, enyhe pecsételő jellegű vérzés: ezek a beágyazódás tünetei lehetnek. Ne aggódj, ez teljesen normális! 
  • Érzékenyebb szaglás, ízlelés
  • A melleid változása: a mellek lassan megduzzadnak és érzékennyé válnak, a mellbimbók sötétebbek lehetnek
  • Hányinger, émelygés: bár ilyenkor még nagyon ritka, a HCG hormon okozhat émelygést, amely a terhesség előrehaladtával erősebbé válik

terhesseg 3. hét

Teendőid listája a héten: 

  • Egészséges táplálkozás: ilyenkor nem szükséges több kalóriát bevinni, viszont fontos, hogy egészségesen táplálkozz
  • Szedd tovább a folsav tartalmú vitamint! 

Tippjeink erre a hétre:

Fontos a magas kálcium bevitel ezt természetes módon így tudod biztosítani: 

  • Tejtermékek fogyasztása (persze csak ha nem vagy rá érzékeny)
  • Hüvelyesek, leveles zöldségek fogyasztása

A vitaminok közül érdemes vasat, C-vitamint bevinni, illetve sok fehérjére lesz szükséged. Szénhidrátok közül válaszd a lassan felszívódóakat, például teljes kiörlésű kenyér, durumtészta, zab, rozs, korpa Kíváncsi vagy, mi történik majd a következő héten? Katt ide!