fbpx
péntek, március 31, 2023

A terhesség 34. hete

Mi történik a babáddal? 

Ha a babád kisfiú, akkor a herék lassan leszállnak a hasüregből a herezacskóba. Koraszülött babák esetében 30%-ban, a kiírt időben megszületett babák esetén mindössze 3-4%-os arányban fordul elő, hogy a herék nem szállnak le mire a csöppség megszületik. Emiatt nem érdemes izgulni, az első szülinapjukra ezeknek a babáknak is a helyére kerülnek a heréi. 

A lanugo, azaz a babát beborító finom szőrzet mostanra szinte teljesen eltűnt, a magzatmáz viszont egyre vastagabb. A körmök ilyenkorra már az ujjhegyet is elérhetik: amikor megszületik, a csecsemő máris készen áll egy manikűrre!

Mi történik a testeddel? 

A méh és a magzat lassan leereszkednek a hasüregbe, azaz leszáll a pocak.  Ennek az előnye, hogy végre jobban kapsz levegőt, hátránya viszont, hogy még többet jársz pisilni. Az is megtörténhet, hogy nevetésnél vagy köhögésnél egy-két cseppet nem tudsz visszatartani. Ebben az esetben jótékony hatással lehetnek a Kegel-gyakorlatok, amik segítik megszüntetni a terhességi inkontinenciát.

A kismamáknál előfordulhat átmeneti és nem túl erős látásromlás, amely okozhat enyhe rövidlátást vagy távollátást. Ez a szemlencse mögötti folyadék mennyiségének megváltozása miatt van, ami a szemlencse alakját befolyásolja. Azonban ha a látászavar erős, vagy hirtelen jelentkezik, fordulj orvoshoz, mert a terhességi mérgezés jele is lehet! A kontaktlencsét viselők most fokozott szemszárazságot is tapasztalhatnak, úgyhogy lehet, hogy ebben az időszakban kényelmesebb a szemüveg viselése. 

A nők körülbelül 10-15%-a tapasztal depressziós tüneteket a terhesség során, amely mind a terhességi hormonoknak, mind a társadalmi nyomásnak, és az anyasággal kapcsolatos félelmeknek és kétségeknek köszönhetőek. Egy bizonyos szintig ez normális jelenség, azonban, ha a tünetek nem múlnak, érdemes terapeutához fordulni.

Milyen tüneteket tapasztalhatsz? 

 • Bőségesebb hüvelyi folyás: ezt az alhasi vérbőség okozza, amitől a váladéktermelő mirigyek gyorsabban működnek. A bőséges hüvelyi folyás alapvetően jótékony hatású, mert a szülőcsatorna egészségét szolgálja! 
 • Gyors hajnövekedés: ennek a jelenségnek a legtöbben örülnek, viszont előfordul, hogy az arcon és a háton is előbújik pár szőrszál. Gyantázni szabad, de érdemes érzékeny bőrre való gyantát használni
 • Visszér, aranyér
 • Hátfájás: érdemes gyakran nyújtózkodni és sétálni, a hosszú ideig tartó ülés ugyanis fokozhatja a fájdalmat!
 • Előtej szivárgás
 • Striák kialakulása
 • Ödémás (vizes) bokák, lábak
 • Álmatlanság

 

Teendőid a héten: 

 • Mielőtt a baba megszületik, az összes ruháját, ágyneműjét, törülközőjét, tehát mindent, ami a bőrével érintkezhet, ki kell mosni
 • Gondold át, szeretnél-e és ha igen, milyen érzéstelenítést szüléskor! A szülés természetes módja, ha megtanulsz a fájásokkal együtt mélyen lélegezve relaxálni és segíteni a szülést. 

Tippjeink a hétre: 

Ismerd meg, milyen fájásokat tapasztalhatsz a terhesség, illetve a szülés során!

 • Korai fájás: a koraszülés jele, ha hirtelen fellépő gyakori alhasi vagy hátfájdalmaid vannak, ami esetleg vérzéssel is társul, mindenképp konzultálj az orvosoddal! 
 • Jóslófájások: ezek a fájások nem annyira fájdalmasak és a pocak megkeményedésével járnak. A méhed ilyenkor csak gyakorol a szülésre
 • Leszállófájás: 3-4 héttel a szülés előtt a méh lejjebb ereszkedik a hasüregben, amit enyhe húzódás kísérhet a hátban. Van, aki észre sem veszi, csak az eredményét, tehát a pocak leszállását látja
 • Tágulási fájások: ezek a fájások a közelgő szülést jelzik, és mérni kell őket. Eleinte 10-20 percenként jelentkeznek, majd 5-10 percenként, végül 30-60 másodpercenként is. A cél, hogy a méhszáj mintegy 5-10 cm szélesre táguljon, amin a baba feje már kifér
 • Tolófájások: Bár ezek a fájdalmak igen intenzívek, ritkábban jelentkeznek, mint a tolófájdalmak. A kismama ellenállhatatlan vágyat érez, hogy kinyomja kisbabáját. Sok anyuka a fájdalom ellenére megkönnyebbülést érez, mert aktívan részt vehet a gyermek születésében. 
 • Utófájások: Ezek a fájdalmak szülés után a méh összehúzódásának köszönhetőek, és igen intenzívek is lehetnek. A kicsi mellre tétele, és a szoptatás elősegítik a méh összehúzódását.

A 34 hetes magzat méretei

Terhességi hét

(betöltött)

BPD

fejátmérő (mm)

HC

fej körfogat (mm)

AC

has körfogat (mm)

FL

combcsont hossz (mm)

34 86 (+/- 6,0) 305 (+/- 25) 305 (+/- 30) 66 (+/- 4,0)

 

Fontos! A táblázatban szereplő értékek csak átlagértékek, amelyek arra szolgálnak, hogy jobban el tudd képzelni a babád fejlődését. Tehát az ettől való eltérés nem jelenti azt, hogy bármilyen probléma lenne, ezzel kapcsolatban minden esetben az orvosod a mérvadó. Az értékeket az ausztrál népesség átlag adatai alapján, S Campbell Westerway határozta meg.

Kíváncsi vagy, mi történik majd a következő héten? Katt ide!