fbpx
szombat, február 4, 2023

A terhesség 35. hete

Mi történik a babáddal? 

Újabb mérföldkő! A baba gyakorlatilag már készen áll a kinti életre, az alap fizikai fejlődése már nagyrészt befejeződött. Mostmár csak híznia kell. Nem is keveset: még 1000-1200 grammot is hízhatnak! Jelenlegi hossza nagyságrendileg  46 cm, míg súlya olyan 2,1-2,3 kg körül van. 

A fejecskéje még mindig puha, ami így is marad, hogy könnyebben átjusson majd a szülőcsatornán. A babák természetes szüléskor sokszor csúcsos koponyával érkeznek. A fej formája a szülést követően visszaáll.

A 35 hetes magzatnak már elég szűkös odabent a hely, olyannyira, hogy a mozgásának jellege is megváltozik: az eddigi rúgások helyett inkább mocorgást érzékelhetsz. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a mozgások számának ugyanannyinak kell lenni, mint azelőtt.

Mi történik a testeddel? 

A méhed magassága ezen a héten körülbelül 35 centi, és akár eredeti méretének 500 – 1000szerese is lehet. Bár lehet, ha téged kérdeznénk, lehetséges, hogy inkább a milliószorosára tippelnél 🙂 

Mivel a méhed egyre kevesebb helyet hagy a gyomrodnak és a tüdődnek, evés után különösen jellemző lehet a légszomj. Ahogy a has elkezd majd leszállni, ez az érzés javul, viszont még többet kell majd pisilned. Ha a babád befordult a feje éppen a húgyhólyagodon pihen majd. Emiatt gyakran és hirtelen lehet erős vizelési ingered. A terhesség első trimeszteréből már ismert tanács most is érvényes: amennyire tudsz próbálj előrehajolva pisilni, és ha úgy érzed végeztél, még kicsit próbálkozni, hogy minél jobban kiürüljön a húgyhólyagod. Semmiképpen se fogd vissza a folyadékbevitelt! 

Milyen tüneteket tapasztalhatsz? 

 • PUPPP: ez a bőrbetegség a terhesség alatt a leggyakoribb, de érdekes módon ritkán diagnosztizálják helyesen. A magyar neve polimorf terhességi kiütés, és tünete, hogy a hason, vagy a combokon piros alapon csalánkiütésszerűen apró hólyagocskák vagy göböcskék jelennek meg. A betegség egyébként veszélytelen és magától gyógyul. 
 • Fokozódó ügyetlenség: az egyre nagyobb pocak egyre jobban megnehezíti a mozgást. Ha valamiért fel kellene állj egy székre, inkább kérj segítséget!
 • Visszerek kialakulása: bár nem túl szexi, de ha úgy látod, hajlamos vagy a visszeresedésre, viselj inkább várandósoknak kifejlesztett kompressziós harisnyát. Ez segíthet a tünetek súlyosbodásában.
 • Aranyér
 • Ínyvérzés
 • Fejfájás
 • Gyakori vizelési inger

 

Teendőid a héten: 

 • A 35-37. hét között végzik a Streptococcus B vizsgálatot, amihez majd a hüvelyből vesznek mintát. A terhes nők mintegy 10-30%-a fertőzött ezzel a baktériummal, ami náluk semmilyen tünetet nem okoz. Az újszülöttre azonban fokozottan veszélyes: tüdő és agyhártyagyulladást is okozhat
 • Ideje megkeresni a legrövidebb utat a kórházba, és ha lehet, előre felvetetni magad. Tájékozódjatok a parkolásról is, hogy ha megindul a szülés, ne kelljen ezzel sem vesződni. Érdemes előre megismerni a kórház belsejét is: hol található a szülőszoba, a mosdó, zuhanyzó

Tippjeink a hétre: 

Kutatások azt bizonyítják, hogy a kíméletes testedzés problémamentes terhesség esetén (tehát ha az orvos másképpen nem dönt)  egész végig folytatható, sőt mind a mama mind a baba szervezetére kifejezetten előnyös hatásai is vannak.

 • Elősegíti a megfelelő születési súly elérését
 • A terhesség alatt folyamatosan mozgó anyukák gyermekei jobban fejlődtek, sőt jobb értelmi képességekkel is rendelkeztek
 • Mind a mama mint a gyermek esetében ritkábban alakultak ki krónikus betegségek

A 35 hetes magzat méretei 

Terhességi hét

(betöltött)

BPD

fejátmérő (mm)

HC

fej körfogat (mm)

AC

has körfogat (mm)

FL

combcsont hossz (mm)

35 88 (+/- 6,5) 310 (+/- 25) 315 (+/- 30) 67 (+/- 6,0)

 

Fontos! A táblázatban szereplő értékek csak átlagértékek, amelyek arra szolgálnak, hogy jobban el tudd képzelni a babád fejlődését. Tehát az ettől való eltérés nem jelenti azt, hogy bármilyen probléma lenne, ezzel kapcsolatban minden esetben az orvosod a mérvadó. Az értékeket az ausztrál népesség átlag adatai alapján, S Campbell Westerway határozta meg.

Kíváncsi vagy, mi történik majd a következő héten? Katt ide!