fbpx
péntek, március 31, 2023

A terhesség 37. hete

Mi történik a babáddal? 

Kényelmetlen a nagy hasad? Már nem csak Neked, de a babádnak is. A pár hete még kényelmes mamapocak mostmár neki is igen szűkös, főleg ha már lejjebb ereszkedett. Ennek ellenére a kis trónörökösnek ugyanolyan aktívnak kell lennie,mint eddig, csak a mozgás jellege változik meg. Ha úgy érzed, hogy nem mozog annyit, mint addig, a biztonság kedvéért konzultálj orvosoddal. Bár a 37 hetes magzat már nagyon fejlett, még mindig koraszülöttnek számít, ha megszületik. Ennek ellenére fejlettsége miatt már nem próbálják meg késleltetni a szülést, ha megindul. 

Befordult már a csöppség? Ha esetleg nem történt meg, akkor ezen a héten hivatalosan is farfekvésesnek nyilvánítják. Míg a farfekvéses babáknál még lehetséges a természetes szülés, a harántfekvéses baba esetén a biztonság kedvéért császármetszést végeznek. 

Odabent már a főpróba zajlik: aktív ujjszopizás, pislogás, légzőmozdulatok gyakorlása történik, sőt, a babád forgolódik is! (Valószínűleg ezzel te pontosan tisztában van, mivel minden mozdulatát érzed).

Mi történik a testeddel?

Egyre élénkebben álmodsz? A legtöbb kismama ebben az időszakban őrült, kusza álmokról számol be, ami valószínűleg mind a hormonoknak, a pocak okozta kényelmetlenségnek és a baba születése okozta stressznek tudható be. 

Ebben az időszakban már előfordulhat a nyákdugó távozása, amely egy vastagabb, barnás színű képződmény távozásával vagy csak enyhén véres sárgás színű folyással járhat. Ez csak annyit jelent, hogy a szülés időpontja már közeleg, de még nem a szülés beindulásának a jele. Amennyiben a vérzés erősebb, vagy a folyás nagy mennyiségű, akkor fordulj orvoshoz! 

A heti szintű vizsgálat során igyekeznek megállapítani, hogy mennyire állsz közel a szüléshez. Ennek egyik indikátora a méhszáj érettségének állapota. Míg a méhszáj a terhesség alatt olyan kemény volt, mint az orrod hegye, ahogy közeledsz a szüléshez, fokozatosan felpuhul. Azt is nézik, hogy milyen pozícióban van, és hogy elkezdődött-e a tágulása. 

Az egyetlen bökkenő, hogy míg sok nőnél a változások jóval a szülés elkezdődnek, van akinél gyakorlatilag egy éjszaka alatt végbemennek. Ezért érdemes megtanulni a szülés jeleit, és becsomagolni a kórházi holmikat.

Milyen tüneteket tapasztalhatsz? 

 • Magzati mozgás változása: nem a gyakorisága, hanem a jellege változik, ahogyan a babának egyre kevesebb helye van. Ha úgy érzed a baba aktivitása lecsökken, a biztonság kedvéért szólj az orvosodnak
 • Emésztési problémák
 • Alhas fájdalma – a pocaktámasz és a pihenés jótékony hatással lehet
 • Mellek változása: a melbimbók nagyobbak lesznek, és a befelé forduló mellbimbók is kiemelkednek
 • Lábgörcsök

Teendőid a héten: 

Mielőtt a kicsi megérkezik, szerezz egy kis gyakorlatot a baba felszerelések kezelésében!

 • Tanuld meg helyesen bekötni a gyerekülést!
 • Nyisd ki, csukd össze a babakocsit, nyitogasd és zárd be a babakocsit és ha van rá lehetőséged, tologasd, hogy megszokd a sajátosságait

Tippjeink a hétre: 

Hogyan lélegezz szülés közben? Ha megfelelően lélegzel, az mind az ellazulásban mind a fájdalom enyhítésében segíthet. Érdemes tehát a következő technikákat minden nap gyakorolni:

 • A légzéstechnikák alapja a mély belégzés illetve kilégzés. Mély belégzéskor engedjük megtelni a tüdőnket! A kilégzés a szánkon át történjen az utolsó csepp levegőig!  A fájások során azt kell elképzelni, hogy elfújjuk a fájdalmat! Megterhelő tevékenységek közben, például amikor a lépcsőn haladunk felfelé, gyakorolhatjuk a légzést. 
 • A tágulási szakaszban a fájások során a fenti technikát alkalmazzuk, amikor a fájások szünetelnek, akkor nyitott szájjal lélegezzünk ki és be, ezzel is kipihenve a fájást. Amikor a fájások erősödnek, kezdjünk egy fenti mély be és kilégzéssel, majd utána váltsunk át a ritmusos légzésre. Ez azt jelenti, hogy orrunkon át erősen beszívjuk a levegőt, majd kétszer annyi idő alatt, lassan kifújjuk a szánkon át. A fájások végén ismét mély be és kilégzés következik
 • Az átmeneti szakaszban, amely a tágulási és a kitolási szakasz között van, a fájások nagyon erősek. Ilyenkor nyitott szánkon át 2-5 alkalommal röviden ritmusosan szívjuk be a levegőt, majd szintén a szánkon át fújjuk ki hosszan és lassan. A fájások végéig így lélegezzünk, majd a végén vegyünk egy mély levegőt és lassan fújjuk ki.
 • A kitolási szakaszban aktívan részt veszünk a baba születésében. A fájás elején kétszer szívjuk be mélyen a levegőt, majd fújjuk ki. Ezután egy újabb mély belégzés következik, és a lélegzetünket visszatartva nyomjuk a babát. Majd fújjuk ki a levegőt. Ezután következhet az újabb mély belélegzés és újabb nyomás. Ha még tart a fájás, ismételjük meg. Ha a fájás megszűnik, mély be és kilégzéssel lazítsunk. 
 • A szülés közben a kismamák gyakran elfelejtik, amit tanultak. Ezen semmiképp se görcsöljünk! Hallgassunk a szülésznőre, aki a tapasztalata révén biztosan a megfelelő tanácsot adja!

A 37 hetes magzat méretei

Terhességi hét

(betöltött)

BPD

fejátmérő (mm)

HC

fej körfogat (mm)

AC

has körfogat (mm)

FL

combcsont hossz (mm)

37 92 (+/- 6,5) 321 (+/- 25) 333 (+/- 35) 72 (+/- 5,0)

Fontos! A táblázatban szereplő értékek csak átlagértékek, amelyek arra szolgálnak, hogy jobban el tudd képzelni a babád fejlődését. Tehát az ettől való eltérés nem jelenti azt, hogy bármilyen probléma lenne, ezzel kapcsolatban minden esetben az orvosod a mérvadó. Az értékeket az ausztrál népesség átlag adatai alapján, S Campbell Westerway határozta meg.

Kíváncsi vagy, mi történik majd a következő héten? Katt ide!