fbpx
péntek, május 24, 2024

A terhesség 4. hete

A terhesség 4. hete

Mi történik a babáddal? 

A hét során a babád már biztosan megérkezik új otthonába! Befészkeli magát a méhnyálkahártyába, (általában a hátsó részébe), és egy különleges kapcsolat alakul ki köztetek a következő 8 hónapra (bár valójában egy életen át).  Ilyenkor a babád körülbelül 1 mm nagyságú, és már 2 féle sejtből áll: az egyikből lesz az embrió (ilyenkor már megérdemli az embrió nevet) és a másikból a placenta, azaz méhlepény. Az embrió körül elkezd kialakulni a két magzatburok. A külső magzatburok a méhnyálkahártyával összenőve közösen létrehozza a méhlepényt, ami később majd táplálja a magzatot: a tápanyagok ezen keresztül jutnak be és a bomlástermékek pedig ki. A belső magzatburok pedig védi a magzatot, és a magzatvizet termeli.  Az embrióban 3 különböző sejtréteg alakul ki. A legbelső az endoderma, amelyből az emésztőrendszer, máj és tüdő lesz. A középső mezodermából fejlődik ki majd a szív, a vese, izmok, csontok, porcok és a nemiszervek. A külső ektodermából alakul majd ki a babád idegrendszere, szeme, szőrzete. 

4 hetes magzat

Mi történik a testeddel?

1 hét telt el a megtermékenyítés óta. Valószínű, hogy te még mit sem tudsz róla, de a tested már nagyon készül hogy minél tökéletesebben lássa el új feladatát. Bár néhány nő már tapasztalja a terhesség PMS-hez hasonlító korai tüneteit, a hangulatváltozást, puffadást, enyhe görcsöket, de a legtöbben nem veszik észre az első tüneteket. 

A beágyazódás

A beágyazódás során a jövendőbeli magzat (így majd a terhesség 3. Hónapjától hívják) befúrja magát a méhnyálkahártyába, ami enyhe pecsételő vérzést okozhat. Ne ijedj meg! A világos színű enyhe vérzés és enyhe alhasi görcs a beágyazódás jelei, és teljesen normális!  A melleid egyre érzékenyebbé válnak, és nőni kezdenek. Az embrió egyre több hCG hormont termel, ami jelzi a sárgatestnek, (ez marad a petefészekben, miután az érett petesejt kiszabadult belőle) hogy most nem szabad felszívódnia, hanem még több progeszteront és ösztrogént kell termelnie! Ez a 2 hormon felel az embrió táplálásáért, míg a méhlepény átveszi a szerepet. 

A szülés várható ideje

A szülés idejét nem nehéz kiszámolni, a Naegele-módszer szerint a várható időpont az utolsó menstruáció első napjától számított 40. héten, azaz 280. napra becsülik a baba születésének időpontját.  Ha szeretnéd kiszámolni, hogy ez pontosan mikorra esik, használd születési kalkulátorunkat! Jó tudni! A születés időpontja ettől természetesen eltérhet, csak a kisbabák egy kis része érkezik pontosan erre a napra. A babák születése a valóságban általában a 37.-42. Hét közt bármikor történhet!

A 4 hetes terhesség

Milyen tüneteket tapasztalhatsz? 

 • Beágyazódási vérzés: ez egy kis mennyiségű világos rózsaszín, piros vagy barna vérzés, amely jellemzően a menstruáció várható időpontja előtt történik. A nők kb. negyede tapasztalja, tehát akkor se izgulj, ha van, de akkor se, ha nincs! 
 • PMS szerű tünetek: A testedben tomboló hormon viharnak köszönhetően előfordulhat, hogy ingerlékenyebb vagy, felfújódsz vagy kicsit görcsölsz
 • A hormonoknak köszönhetően lehet, hogy gyakrabban jársz pisilni
 • Szédülés, fáradtság is jelentkezhet
 • DE! Sokan semmilyen tünetet nem tapasztalnak, ami nem jelenti, hogy nem vársz babát! 

Teendőid listája a héten: 

 • Ezen a héten (főleg a vége felé) már jóval biztosabb a terhességi teszt eredménye, úgyhogy itt az ideje, hogy elvégezd! (Ha szeretnél többet tudni a terhességi tesztekről, olvasd el ezt a bejegyzést) 
 • Ha a teszt pozitív lett, keresd fel orvosod hogy megbeszéljétek a vizsgálat időpontját (az ultrahang általában a 6. Héttől látja ababát) 
 • Ha a nőgyógyászod esetleg nem vállal szülést (igen, ez előfordulhat), kezdj el utánanézni, hogy ki legyen a szülészed. Érdemes kérdezősködni, véleményeket olvasni, meghallgatni, hogy lásd, ki való Neked!

Tippjeink erre a hétre:

 • Figyelj a D-vitamin bevitelre! Az ismert napozáson és tej fogyasztáson kívül a narancslében, tojásfehérjében, szardíniában van sok D-vitamin. Ez szükséges a kálcium felszívodásához, az egészséges fogak és csontok fenntartásához!
 • Kerüld a passzív dohányzást (is)! Sajnos nemcsak az aktív, de a passzív dohányzás is közrejátszhat koraszülésben, fejlődési rendellenesség kialakulásában
 • Fogyassz egészséges zsírokat! Ilyen például az Omega-3 zsírsav és ennek egyik fajtája a DHA, ami az agy és a retina fejlődésében kulcsfontosságú. Omega-3 zsírsavak a pisztrángban, szardíniában, lazacban és szardellában találhatóak nagyobb mennyiségben

Kíváncsi vagy, mi történik majd a következő héten? Katt ide!