fbpx
péntek, május 24, 2024

A terhesség 40. hete

Mi történik a babáddal? 

Eljött a babád születésének hivatalos időpontja! Végre láthatod a kis csöppséget, amit már annyira vártál! Vagy mégsem?

Az anyatermészet sajnos nem feltétlenül van tekintettel a kiszámolt időpontra. Mindössze a babák 5%-a születik a várt napon, és az összes terhesség 30%-a később fejeződik be, mint a kiírt időpont. Főleg első terhességnél jellemző a túlhordás. Bár ez a várakozással teli időszak valószínűleg borzasztóan nehéz, de ne aggódj! Az orvosod nem fogja engedni, hogy a kicsinek baja essen, és ha szükséges, megindítja a szülést. A 41. hét végén, de legkésőbb a 42. héten mindenképp megszületik majd a kicsi! Addig is a méhlepény tovább táplálja.

Amikor a baba megszületik, nem biztos, hogy úgy fog kinézni, ahogy az a babafotókon látszik. A feje lehet, hogy kicsit deformált a szülőcsatornán való áthaladástól, a bőre ráncos lehet, vér és magzatmáz borítja. Jelentkezhetnek bőrkiütések is. Ezek a jelenségek mind mind normálisak, és pár nap múlva elmúlnak.

Bár az újszülött látása még homályos, a hangodat és az apuka hangját valószínűleg felismeri, úgyhogy beszélj hozzá, mert ez megnyugtató hatással lehet rá! A kisbabák általában szeretik a pólyát, ami úgy fogja körül őket, mint az a születés előtt a méhed.

Mi történik a testeddel?

Valószínűleg minden gondolatod már akörül forog, hogy mikor fog beindulni a szülés. Ez álmatlanságot, feszültséget okozhat. Mondani könnyű, de próbálj megnyugodni, minden rendben lesz. A mindennapi tevékenységek, például séta, főzés, vagy egy jó film segíthet a gondolataid elterelésében. 

Sokan attól félnek, hogy hogyan fog kiférni a babájuk. Hidd el, az anyatermészet ezt is jól alkotta meg, általában a babák az anya testéhez alkalmazkodnak! Ha mégis bármi probléma adódna, a modern orvostudomány már fel van rá készülve.

A szülés 3 fázisból áll, amelyből az első a tágulási szakasz. Ez a szakasz kezdődik el az otthonodban, és ekkor tapasztalod majd az egyre gyakoribb, és intenzívebb fájásokat. A magzatvíz az esetek túlnyomó részében nem folyik el a szakasz kezdete előtt, tehát valószínűleg nem fog a filmekben látható baleset érni a szupermarketben. Ráadásul a magzatvíz elfolyása sem úgy történik a valóságban, ahogy a filmekben láthattad: inkább lassú csordogálás történik. 

A második szakasz az átmeneti szakasz, ami a legtöbb nő számára a legrosszabb élmény. Ilyenkor az erős fájások szinte megállás nélkül jelentkeznek, és a nők gyakran tapasztalnak émelygést és hányingert. A jó hír az, hogy ez a szakasz jellemzően nem tart 1-2 óránál tovább, úgyhogy próbálj erre koncentrálni és arra, hogy a folyamat hamarosan véget ér!

A harmadik szakasz a kitolási szakasz, amit sok nő már megkönnyebbüléssel fogad, hiszen ilyenkor aktívan részt vehet a szülésben. Valószínűleg ösztönösen fogod tudni, mikor kell segítened a tolásban, de a szülésznő is minden segítséget megad majd. A kitolási szakasz általában viszonylag rövid ideig tart, és ha szükséges az utolsó 1-2 percben végzik a gátmetszést. Manapság viszont, ha lehetséges, akkor elkerülik ezt az eljárást. A baba kitolása után születik meg a méhlepény, már jóval enyhébb fájások kíséretében.

Mikor szükséges megindítani a szülést és hogyan csinálják? 

A szülést gyógyszerekkel és egyéb technikákkal indítják el. Léteznek prosztaglandin tartalmú hüvelyi készítmények, amelyek a méhszáj tágulását segítik, illetve oxytocin tartalmú intravénás gyógyszerrel is elősegíthetik az összehúzódásokat. 

Ha a terhességet valamilyen oknál fogva kockázatos folytatni (például a méhlepény már nem képes elegendő tápanyagot adni, vagy a magzatvíz kevés) akkor ezt a megoldást választják. Túlhordásnál is így szokták megindítani a szülést, ha magától nem történik meg.

Milyen tüneteket tapasztalhatsz? 

  • Erősebb jóslófájások, amelyek mozgásra vagy pozícióváltozásra elmúlnak. Azonban ha a gyakoriságuk és intenzitásuk növekszik, vagy nem múlnak el a testhelyzet megváltoztatásától, akkor valószínűleg az első szülési fájásokról van szó!
  • Magzati mozgás jellege megváltozik, de óránként még mindig körülbelül 10 mozgást kell tapasztalnod
  • Méhszáj tágulása
  • Hasmenés: ezen a héten a hasmenés már valószínűleg a szülés közeledtét jelzi, ahogyan a szervezet kiüríti a beleket és ellazítja az izmokat, hogy segítse a baba megérkezését
  • Álmatlanság
  • Lábgörcsök

 

Teendőid a héten: 

A legfőbb teendőd, hogy próbálj meg pihenni, mert a szülés nem könnyű munka. Kényeztesd magadat, végezd el a szépségápolási tevékenységeidet, hiszen a baba érkezése után már sokkal kevesebb idő jut magadra!

Tippjeink a hétre: 

  • Fogyassz vasban gazdag ételeket, mint a vörös húsok, spenót, hüvelyesek, aszalt gyümölcsök. 
  • Hogyan segítheted elő a szülés megindulását? Bár semmilyen otthoni módszer nem bizonyított tudományosan, azt mondják, hogy a szex, egy fűszeresebb étkezés vagy egy pohár vörösbor segíthet előcsalogatni a kicsit. Próbálkozhatsz továbbá vizualizációs gyakorlattal is, ahol megbeszéled a babával a születést, és elképzeled, hogy minden jól zajlik. 

Amit NE tegyél: hashajtó, vagy gyógynövények szedését mindenképp kerüld el, mert akár árthatsz is velük!

A 40 hetes magzat méretei

Terhességi hét

(betöltött)

BPD

fejátmérő (mm)

HC

fej körfogat (mm)

AC

has körfogat (mm)

FL

combcsont hossz (mm)

40 96 (+/- 8,0) 340 (+/- 25) 362 (+/- 35) 76 (+/- 4,0)

 

Fontos! A táblázatban szereplő értékek csak átlagértékek, amelyek arra szolgálnak, hogy jobban el tudd képzelni a babád fejlődését. Tehát az ettől való eltérés nem jelenti azt, hogy bármilyen probléma lenne, ezzel kapcsolatban minden esetben az orvosod a mérvadó. Az értékeket az ausztrál népesség átlag adatai alapján, S Campbell Westerway határozta meg.

Köszönjük szépen, hogy Veled tarthattunk ezen a fantasztikus úton! A legnagyobb egészséget és sok örömet kívánunk Nektek! 

Igyekszünk a baba megszületése után is mindenben segíteni! Tarts velünk a baba fejlődése sorozatunkban is!