fbpx
szerda, július 24, 2024

A terhesség 8. hete

A terhesség 8. hete

Mi történik a babáddal? 

A terhesség 8. Hetében az embriónak már igazi baba formája van! A farka majdnem teljesen eltűnt és az arc már felismerhető: kialakulnak az ajkak, a cuki orrocska is már növekszik, és a szemet vékony szemhéj fedi. Formálódnak az ujjak, amelyek majd lassan kezdenek elválni egymástól. 

A növekedés az egyes területeken ugrásszerűen történik. Kialakul a gerincoszlop, amely a terhesség végéig folyamatosan fejlődik, a mellette található izmok is formálódni kezdenek. Az agy pedig tovább nő, hogy egy igazi kis géniusz születhessen a világra. És a baba ilyenkor már mozog! Apró, spontán reflexszerű mozgásokat végez, bár ekkor te még nem érzed. (De nem is olyan sok idő, és még azt is tudni fogod, hogy csuklik a pocakodban!) 

Az embrió szíve ilyenkor már 150/perc körül ver, ami a tiednek közel a duplája. A köldökzsinór is működésbe lép, amely teljes kapacitásával a babád növekedését szolgálja

8 hetes magzat

Mi történik a testeddel?

Első várandósság esetén ilyenkor általában még nem látszik, hogy babát vársz. De ha már a 2. Vagy a 3. gyerkőc érkezik, akkor már lehetnek külső jelei, hiszen a hasizom és a szalagok már jobban megnyúltak. A méh már grapefruit méretű, és folyamatosan tágul, és a magzatvíz mennyisége is nő.

Az émelygés, hányinger és hányás továbbra is a társad marad. Érdekesség, hogy a kutatók is csak találgatnak, mi lehet ennek a pontos oka. Mind a hormonális változások, mind az ennek köszönhető lassabb emésztés felelőssé tehető az utálatos tünet kialakulásában. Kutatások szerint vannak egyéb hajlamosító tényezők is. Ilyenek például, ha ez az első terhességed, ikreket vársz, egyébként is hajlamos vagy tengeribetegségre, de megnöveli az esélyét a stressz, a migrén, vagy a kóros elhízás is. 

Hogy egy jó hírt is mondjunk, a fenti tünetek a babának egyáltalán nem ártalmasak, és a terhesség későbbi szakaszában nagy valószínűséggel elmúlnak! 

Milyen tüneteket tapasztalhatsz? 

  • Dúsabb hajkorona: végre egy jó hír! Ugyanakkor a hajad kicsit szárazabb lehet, és a terhesség után általában visszaáll az eredeti dússága
  • Hüvelyváladék megnövekedett mennyisége: mivel az alhasi tájékon eleve vérbőség van, a hüvelyváladék termelése is felgyorsulhat. Ne kezdj el feleslegesen hüvelyöblítést végezni, és kerüld a szappan túlzott használatát! A hüvelyváladék megvédi a szülőcsatornát a fertőzésektől.
  • Puffadás: A bélmüködés lassulása miatt a kismamáknál gyakori a puffadás. Kerüld a puffasztó ételeket (brokkoli, káposzta, hüvelyesek) egyél sokszor kicsit! Jó tudni: a szénsavas italok is elősegítik a puffadás, úgyhogy ha ezt a tünetet tapasztalod, válassz inkább szénsavmentes innivalókat! 

8 hetes terhesség

Teendőid listája a héten: 

  • Kerüld a macskaalmot! A tisztítást ne te végezd, mert a cicák ürülékében olyan fertőzés terjedhet, ami magzati rendellenességekhez vezethet. A saját cicát simogathatod, de a kóbort most inkább kerüld el. Ne adj a házikedvencnek nyers táplálékot sem! 
  • A terhesgondozási kiskönyvet folyamatosan vezetni kell, ugyanis anyasági támogatást csak így lehet igényelni. A kiskönyvet a szülész-nőgyógyász vagy a védőnő állítja ki
  • Ellenőrizd a TB jogviszonyod! Míg a GYES alanyi jogon jár, GYEDet és CSEDet csak akkor kaphatsz, ha 2 év alatt legalább 365 napot biztosítva voltál.

Tippjeink erre a hétre:

  • A megnövekedett vérnyomás miatt előfordulhat, hogy gyakrabban fáj a fejed! Kérdezd meg az orvosod, hogy milyen fájdalomcsillapítót ajánl a várandósság idejére! A szokásos gyógyszerek most nem javasoltak.
  • Most kiemelten fontos a fényvédő használata! A terhesség alatt sok nőnél felerősödnek a szeplők, és pigmentált foltok (melasma) is kialakulhatnak. Ezt segít megelőzni, ha véded a bőröd: akár 30-50 SPF faktort is használhatsz
  • Edzés: A terhesség alatt is ajánlott a rendszeres testmozgás. Ha eddig nem edzettél, kezdj könnyű mozgással. Ha tudsz, iktass be guggolást is a gyakorlatok közé, a megerősödött fenék és comb izomzat segít a szülésnél!

Kíváncsi vagy, mi történik majd a következő héten? Katt ide!