Nem hiába jár a terhesség kötelező fogászati vizsgálatokkal: a fogak állapota mind a kismama mind a magzat egészségi állapotára jelentős befolyással bír.

[toc]

Sok várandós elköveti azt a hibát, hogy inkább kerüli a fogorvost, nehogy olyan gyógyszert, vagy kezelést kapjon, ami árt a babának. Pedig ettől nem szabad félni: a fogorvosok tisztában vannak a terhességgel járó kockázatokkal. Sokkal nagyobb bajt okozunk viszont, ha elkerüljük a fogászatot: a rossz szájhigiénia következtében a szervezetbe jutott kórokozók akár a rettegett terhességi mérgezés kiváltói is lehetnek! 

A fogorvos terhesség alatt is végezhet kezeléseket, sokkal nagyobb baj, ha elhanyagoljuk fogainkat

Miért annyira fontos a kismama fogászati ellenőrzése? 

A hormonális változásoknak és a fokozott véráramlásnak köszönhetően kitágulnak a hajszálerek, így már egy kisebb ínygyulladás is heves reakciót, extrém duzzanatot és fájdalmat válthat ki. A kórokozók elszaporodásával pedig veszélyes fertőzésgóc keletkezik, ahonnan a káros baktériumok a véráramba, majd egyenesen a magzati vérkeringésbe és a méhlepénybe kerülnek. 

A lehetséges következmények: 

  • Terhességi toxémia
  • Fejlődési rendellenességek 
  • 2-4x nagyobb a kockázata a koraszülésnek, alacsony születési súlynak

Az igazi ellenség az ínygyulladás és a fogágybetegség

A fogfájás terhesség alatt is nagyon kellemetlen, ám jó tudni, hogy az igazán nagy bajt nem ez okozza. Sokkal alattomosabb betegség a fogágybetegség, aminek az első fázisában lép fel az ínygyulladás. De mi történik ilyenkor? 

A fogínygyulladás a nem megfelelő szájhigiénia miatt alakul ki. Még ha szuper is a fogmosási technikád, használsz fogselymet és szájvizet, akkor is lehetnek olyan apró rések, ahol marad egy kis lepedék. Itt máris szaporodni kezdenek a baktériumok.

A lepedékből hosszabb idő alatt fogkő alakul ki, amin még jobban szaporodnak a kórokozók. Az íny begyullad és elkezdődik a veszélyes folyamat. A következő állomás, hogy a fogíny elválik a fogaktól, tasakképződés kezdődik. Ez már igazi melegágya a fertőzésgócoknak, amire a várandós szervezet szuper érzékenyen reagál. 

Ha a problémát nem kezelik, az a fogíny visszahúzódásához, a fogakat tartó állkapocs csont elsorvadásához, majd a fogak kilazulásához, végül kieséséhez vezet. Gyakori tévhit, hogy a terhesség alatti/utáni fogvesztést a kálcium hiánya okozza. Sajnos nem: a fogvesztés első számú oka a fogágybetegség. 

Meg szeretnéd védeni magad és a születendő gyermeked? Irány a kismama fogászat! 

Hogy zajlik az ínygyulladás terhesség alatti kezelése? 

A terhesség kötelező fogászati vizsgálatai a komolyabb probléma megelőzését szolgálják. Az ínygyulladás hatékony megelőzése és kezelése lehetséges gyógyszermentes dentálhigiéniai kezelésekkel, ultrahangos fogkőleszedéssel. Ha pedig komolyabb beavatkozásra van szükség, egy tapasztalt parodontológus fogorvos terhesség alatti kezelési tervet készít, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy melyik kezelést mikor végzik. 

Mikor milyen kezelést végezhet a fogorvos terhesség alatt?

Trimeszterenként változik, hogy milyen kezelések végezhetőek biztonsággal. Ezek betartásával a fogászat  terhesség alatt szinte teljesen kockázat mentessé tehető! 

  • 1. Trimeszter: mivel ekkor még magasabb a vetélés kockázata, a cél a szájhigiénia fenntartása például fogkőleszedéssel, de ha sürgősségi beavatkozás szükséges, akkor kellő körültekintéssel ezek is végezhetőek. 
  • 2. Trimeszter: Ez az időszak alkalmas a komolyabb beavatkozásokra, például tömésre, foghúzásra, tasaktisztításra. Komolyabb és halasztható műtéteket azonban inkább a kisbaba születése utén végeznek
  • 3. Trimeszter: ilyenkor már csak a nagyon indokolt kezeléseket végzik el, nehogy túl korán meginduljon a szülés

Végezhető fogászati röntgen terhesség alatt? 

Panorámaröntgent nem szoktak végezni, de a terhesség második és harmadik trimesztere alatt kisröntgen készíthető. Nem kell aggódni, a modern berendezések ugyanis már elenyésző mennyiségű sugárzással működnek, de a magzat védelméről extra ólomkötény is gondoskodik. 

Aspirin, Cataflam terhesség alatt nem szedhető!

Fájdalomcsillapító terhesség alatt: mi az ami szedhető? 

Most hanyagoljuk el a szokásos fájdalomcsillapítókat: a hagyományos gyógyszerek, például az, Advil, Algoflex, Aspirin vagy a Cataflam terhesség alatt szigorúan kerülendőek! Ha mindenképpen szükséges, akkor a paracetamol tartalmú  gyógyszereket szedhetjük orvosi konzultáció után: 

  • Rubophen
  • Panadol

Antibiotikum terhesség alatt

Szerencsére antibiotikumból is létezik olyan, ami szedhető, ha nagy a baj. Míg a fogfájásnal gyakran alkalmazott Dalacin terhesség alatt kockázatosnak minősül, a peniccilin származékok, az amoxicillin, például az Augmentin terhesség alatt is alkalmazható.

Penicillin érzékenység esetén pedig a Cephalosporinok(Zinnat) és a makrolidok (Clarythomycin) írható fel.

Fogfájás terhesség alatt? Irány az orvos! 

Látható tehát, hogy mindenre van megoldás még a várandósság ideje alatt is. Ugyanakkor a problémák elhanyagolása nem csak a mi, hanem a születendő kisbabánk egészségét is súlyosan károsítja. Ha bármi tünetet tapasztalsz ne habozz! A fogorvos terhesség alatt csak segíthet!

Jó egészséget kívánunk!