Az NST vizsgálat a terhesség utolsó heteiben az egyik legfontosabb szűrővizsgálat. Teljesen fájdalom- és kockázatmentes, ugyanakkor kiválóan mutatja a magzat méhen belüli állapotát. A bejegyzésből megtudhatod, hogy mi pontosan az NST, hogy zajlik, mikor szükséges és hogyan kell értelmezni az eredményeit.

[toc]

Az NST jelentése és fogalma

Az NST vizsgálat egy CTG, azaz kardiotokográfia típusú vizsgálat, másnéven nyugalmi CTG-nek is nevezik. Az NST rövidítés a “non stress test”-ből keletkezett, és arra utal, hogy a vizsgálat alatt a kismama és a magzat nyugalmi állapotban van. 

Mit mér az NST? 

  • A magzati szívműködést (szívfrekvenciát) a magzati mozgásra adott válaszként
  • A méh reakcióit
  • A méhösszehúzódások erősségét
Az NST vizsgálat a hasra rögzített mérőműszerekkel történik

Mikor szükséges elvégezni az NST vizsgálatot? 

Problémamentes terhesség esetén a vizsgálatot a 36. héttől kezdve hetente végzik egészen a 40. hét betöltéséig. Ezután pedig naponta ismétlik meg.

Veszélyeztetett terhesség esetén már előbb elkezdhetik a vizsgálatot, és nagyobb gyakorisággal is végezhetik. A 28 hét előtt viszont nem szoktak NST-t végezni, mivel a magzat még nem elég fejlett ahhoz, hogy értékelhető eredmény szülessen.

Hogy zajlik az NST? 

Speciális előkészületre nincsen szükség NST előtt. Azonban ha azt gyanítjuk, hogy a baba alszik, érdemes egy kis sétával, pár guggolással vagy valamilyen cukros étel fogyasztásával felkelteni.

A vizsgálatot ápolónő vagy szülésznő végzi és körülbelül 20-30 percet vesz igénybe. A kismamának kényelmesen ülő, vagy ritkábban oldalfekvésben kell elhelyezkednie. A hasára két pánt kerül, amelyen egy-egy mérőműszerrel ellátott tappancs van. Az egyik ilyen tappancs a méhcsúcshoz közel, a másik pedig a magzat szívéhez kerül. A régebbi gépeknél a kismamának gombnyomással kell jeleznie, hogyha magzati mozgást észlel, az újabb gépeknél erre már nincs szükség.

 NST vizsgálathoz szükséges készülék működés közben

Az NST értékek, eredmények értelmezése

A magzat aktivitása és szív működése

A berendezés alapelve, hogy a magzat megfelelő aktivitásához és a normális szívműködéshez megfelelő oxigénellátottság szükséges. Csökkent oxigénellátottság esetén a magzt aktivitása csökkenhet, illetve a szívműködés mozgáskor nem gyorsul, hanem stagnál vagy súlyosabb helyzetben akár csökkenhet is. A csökkent oxigén ellátottságot a méhlepénnyel vagy a köldökzsinórral kapcsolatos gondok okozhatják.

Az NST eredmények a következők lehetnek: 

  • Reaktív: ez a jó eredmény, amely azt mutatja, hogy a magzat aktív, oxigénellátottsága megfelelő. A szívműködés átlagértéke 120-160/perc között van. Mozgás hatására a szívműködés gyorsul
  • Suspect: (gyanús) ilyen eredmény esetén lehetséges, hogy a magzat alszik, és emiatt inaktív. Ebben az esetben 30-60 perc múlva megismétlik a vizsgálatot.
  • Nem reaktív: ebben az esetben kórós jeleket mutat a görbe, ilyenkor is megismétlik a vizsgálaot, de további vizsgálatok is szükségesek lehetnek. 

A méh tevékenysége

Az alsó görbe a  folyamatos méhtevékenységet és az esetleges méhösszehúzódásokat mutatja. Amennyiben a görbén hosszabb ideig tartó lapos tetejű csúcsok vannak, az a szülés közeledtét jelzi. 

Ha bármilyen történeted van ezzel a vizsgálattal kapcsolatban, kommentben oszd meg velünk! Ha érdekel a téma, itt sok információt megtalálsz!