Az NST vizsgálat a terhesség utolsó heteiben az egyik legfontosabb szűrővizsgálat. Teljesen fájdalom- és kockázatmentes, ugyanakkor kiválóan mutatja a magzat méhen belüli állapotát. A bejegyzésből megtudhatod, hogy mi pontosan az NST, hogy zajlik, mikor szükséges és hogyan kell értelmezni az eredményeit.

Az NST jelentése és fogalma

Az NST vizsgálat egy CTG, azaz kardiotokográfia típusú vizsgálat, másnéven nyugalmi CTG-nek is nevezik. Az NST rövidítés a “non stress test”-ből keletkezett, és arra utal, hogy a vizsgálat alatt a kismama és a magzat nyugalmi állapotban van. 

Mit mér az NST? 

  • A magzati szívműködést (szívfrekvenciát) a magzati mozgásra adott válaszként
  • A méh reakcióit
  • A méhösszehúzódások erősségét
Az NST vizsgálat a hasra rögzített mérőműszerekkel történik

Mikor szükséges elvégezni az NST vizsgálatot? 

Problémamentes terhesség esetén a vizsgálatot a 36. héttől kezdve hetente végzik egészen a 40. hét betöltéséig. Ezután pedig naponta ismétlik meg.

Veszélyeztetett terhesség esetén már előbb elkezdhetik a vizsgálatot, és nagyobb gyakorisággal is végezhetik. A 28 hét előtt viszont nem szoktak NST-t végezni, mivel a magzat még nem elég fejlett ahhoz, hogy értékelhető eredmény szülessen.

Hogy zajlik az NST? 

Speciális előkészületre nincsen szükség NST előtt. Azonban ha azt gyanítjuk, hogy a baba alszik, érdemes egy kis sétával, pár guggolással vagy valamilyen cukros étel fogyasztásával felkelteni.

A vizsgálatot ápolónő vagy szülésznő végzi és körülbelül 20-30 percet vesz igénybe. A kismamának kényelmesen ülő, vagy ritkábban oldalfekvésben kell elhelyezkednie. A hasára két pánt kerül, amelyen egy-egy mérőműszerrel ellátott tappancs van. Az egyik ilyen tappancs a méhcsúcshoz közel, a másik pedig a magzat szívéhez kerül. A régebbi gépeknél a kismamának gombnyomással kell jeleznie, hogyha magzati mozgást észlel, az újabb gépeknél erre már nincs szükség.

 NST vizsgálathoz szükséges készülék működés közben

Az NST értékek, eredmények értelmezése

A magzat aktivitása és szív működése

A berendezés alapelve, hogy a magzat megfelelő aktivitásához és a normális szívműködéshez megfelelő oxigénellátottság szükséges. Csökkent oxigénellátottság esetén a magzt aktivitása csökkenhet, illetve a szívműködés mozgáskor nem gyorsul, hanem stagnál vagy súlyosabb helyzetben akár csökkenhet is. A csökkent oxigén ellátottságot a méhlepénnyel vagy a köldökzsinórral kapcsolatos gondok okozhatják.

Az NST eredmények a következők lehetnek: 

  • Reaktív: ez a jó eredmény, amely azt mutatja, hogy a magzat aktív, oxigénellátottsága megfelelő. A szívműködés átlagértéke 120-160/perc között van. Mozgás hatására a szívműködés gyorsul
  • Suspect: (gyanús) ilyen eredmény esetén lehetséges, hogy a magzat alszik, és emiatt inaktív. Ebben az esetben 30-60 perc múlva megismétlik a vizsgálatot.
  • Nem reaktív: ebben az esetben kórós jeleket mutat a görbe, ilyenkor is megismétlik a vizsgálaot, de további vizsgálatok is szükségesek lehetnek. 

A méh tevékenysége

Az alsó görbe a  folyamatos méhtevékenységet és az esetleges méhösszehúzódásokat mutatja. Amennyiben a görbén hosszabb ideig tartó lapos tetejű csúcsok vannak, az a szülés közeledtét jelzi. 

Ha bármilyen történeted van ezzel a vizsgálattal kapcsolatban, kommentben oszd meg velünk! Ha érdekel a téma, itt sok információt megtalálsz!