A nyákdugó távozása után mennyi idő van a szülésig? Indulás a kórházba, vagy még napok, hetek vannak hátra? A válasz nem egyértelmű. Ugyan a nyákdugó távozása a közelgő szülés jele, de önmagában nem jelenti a szülés megindulását.

Mi az a nyákdugó? 

 

A nyákdugó egy nyálkás, zselészerű anyag, mely a terhesség során a méhnyak csatornájában helyezkedik el. Fontos szerepe van: meggátolja a kórokozók bejutását a méhbe, és ezzel megvédi a fertőzésektől a magzatot. 

A nyákdugó a méhnyak csatornában helyezkedik el 

A nyákdugó kialakulása

A megtermékenyülés után a szervezetben megnő a progeszteron hormon szintje, amely elősegíti a beágyazódást, és segíti a terhesség fennmaradását. Szintén a progeszteronnak köszönhető, hogy a méhnyak által termelt nyák megvastagszik, majd összegyűlve egy sűrű, áthatolhatatlan dugót alkot. Az így keletkezett nyákdugó a méhnyak csatornáját elzárva egy védőgátat képez, amely meggátolja, hiogy a baktériumok vagy egyéb kórokozók feljussanak a méhbe. 

A nyákdugó távozása

A terhesség végén a szervezeted elkezd felkészülni a szülésre, és a méhszáj elkezd tágulni. A méhszáj tágulásával a nyákdugó a hüvelyen keresztül távozik. Ritkább esetben a nyákdugó távozhat a méhszáj vizsgálatának következtében, vagy szexuális együttlét után.

A nyákdugó távozását a kismamák jellemzően a wc-n vagy fürdés előtt veszik észre a fehérneműjükön. A nyákdugó távozhat egyben, vagy akár darabokban is. 

A nyákdugó távozása után mikor indul meg a szülés? 

Kizárólag a nyákdugó távozása alapján nem lehet megjósolni a szülés időpontját. Előfordulhat, hogy órákon belül megindul a szülés, de az is hogy még napokig, vagy akár hetekig is tart majd a terhesség. 

A szülés megindulását az alábbi tünetek jelentik egyérteműen:

 • Magzatburok megrepedése, és a magzatvíz elfolyása
 • Erős, egyre gyakrabban jelentkező egyre hosszabb ideig tartó fájások. Érdemes feljegyezni a fájások kezdetét és végét, hogy el tudd dönteni, jóslófájást vagy valóban szülési fájdalmakat tapasztalsz

Hogy ismerheted fel a nyákdugót? 

Mivel a nyákdugó távozása azt jelzi, hogy a szervezeted lassan felkészül a szülésre, ezért fontos felismerni a távozását. 

 • A nyákdugó állaga nagyon jellegzetes, nyálkás, sűrű zselészerű anyag
 • Mindig áttetsző
 • Színe többféle is lehet: rózsaszínes, barnás, de akár szürkészöldes is
 • Távozhat egyben, vagy darabokban
 • Enyhe, pecsételő jellegő vérzés kísérheti – az erősebb vérzés azonban orvosi figyelmet igényel!

Nyákdugó vagy folyás? 

A hüvelyi folyás a terhességi hormonok hatására termelődik. Kevésbé sűrű, folyósabb állagú. Színe fehéresebb, opálos.

Nyákdugó vagy magzatvíz? 

A magzatvíz inkább vízszerű, szintelen folyadék, mennyisége nagyobb. A filmekkel ellentétben nem feltétlenül távozik egyben, nagy mennyiségben. Előfordul ugyanis, hogy a magzatvíz kis felületen reped meg, ilyenkor magzatvíz szivárgásról van szó. 

Ha úgy gondolod, hogy szivárog, vagy elfolyt a magzatvíz, értesítsd orvosod! 

Ezen a videon láthatod, hogy néz ki a nyákdugó:

Mindenkinél távozik a nyákdugó a szülés előtt? 

Nem. Bizonyos esetekben a nyákdugó a szülés közben, a tágulási szakaszban távozik, szinte észrevétlenül. Emiatt nem kell aggódnod.

A nyákdugó korai távozása

Amennyiben úgy gondolod, hogy a nyákdugó a 37. terhességi hét előtt távozott, értesítsd az orvosod. Ilyenkor a méhszáj és a baba vizsgálatára lehet szükség.

Milyen tünetek esetén keresd fel az orvost? 

A terhesség végén a nyákdugó távozása teljesen természetes folyamat. Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor mindenképpen orvosi figyelemre lesz szükség:

 • Ha a nyákdugó a 37. terhességi hét előtt távozik
 • Ha a menstruációhoz hasonló mennyiségű vérzést tapasztalsz
 • Ha a nyákdugó kellemetlen szagú vagy erősen zöld színű, ami fertőzést jelezhet
 • Ha a szülés megindulásának más jeleit is tapasztalod

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, olvass tovább terhesség témában! 

Kedves Olvasónk! Nemrég indítottuk Facebook oldalunkat. Még kevesen vagyunk, de a te követéseddel már eggyel többen lehetünk. Ha tetszett a bejegyzés, like-old az oldalunkat és tarts velünk! Köszönjük szépen!

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException