fbpx
szombat, február 4, 2023

A terhesség 17. hete

Mi történik a babáddal? 

A 17 hetes magzat csontjai már egyre szilárdabbak, ha megröntgeneznének benneteket, már látható lenne a testeden belül a csontváza is! Mindeközben aktívan gyakorolja a túléléshez szükséges összes képességet, a légzést, nyelést de már az apró ujját is szopizza!A köldökzsinór is együtt vastagodik a magzattal, ezen keresztül érkezik meg a babához a szükséges tápanyag és oxigén. A baba folyamatosan iszik a magzatvízből is. A magzatvíz emésztésekor keletkezik annak végterméke, a mekónium, ez lesz majd születés után az első széklet. A baba hallásának tanúbizonysága, hogy ebben az időszakban már megijed a külső éles zajoktól is.

Mi történik a testedben?

A babával együtt a méhed is egyre növekszik: ilyenkor már a szeméremcsont és köldök közötti hely felét elfoglalja. Bár a pocak kerekedése izgalmas folyamat, a megnövekedett nyomás sajnos megnöveli a terhesség közben kialakuló isiász esélyét. Az isiász ülőideg gyulladást jelent. Hogyan előzheted meg? Eheti tippjeinkben erről is olvashatsz!

Előfordulhat, hogy a várandósság ideje alatt jobban izzadsz, ez a megnövekedett vérnyomásnak köszönhető. Az izzadás mértéke szülés után visszaáll majd a normálisra.

Milyen tüneteket tapasztalhatsz? 

  • Gyakoribb orrvérzés: a megnövekedett vérnyomásnak köszönhetően jelentkezik, de utalhat C-vitamin hiányra is. Nemcsak a citrusfélékben van sok C-vitamin, de a kiwi, csipkebogyó, paprika, feketeribizli is rengeteget tartalmaz, ha pedig inkább zöldségre vágysz, a brokkoli, burgonya és a kelkáposzta is gazdag C-vitaminban
  • Horkolás: lehetséges, hogy az orrdugulás miatt a horkolás is megjelenik. Ezen is segíthet a párásító használata, de a magasabb párna vagy az orra tehető légzésjavító orrcsipesz is hasznos lehet. Ha a kedvesed már nem bírja, ez most az ő köre, hogy a kanapén aludjon! 
  • Még erősebb hüvelyi folyás: bár kellemetlen érzés, de alapvetően a szülőcsatorna egészségét szolgálja. Tisztasági betét használatával komfortosabbá teheted az érzést! 
  • Szédülés, fejfájás
  • Gyomorsav, gyomorégés: még egy ötlet: közvetlen evés után ne feküdj le, mert így könnyebben fel tud jönni az emésztéshez szükséges gyomorsav!
  • Hátfájás: jobb ha nem fekve próbálsz javítani rajta, hanem próbálj ki olyan háterősítő mozgásformákat, mint a Pilates vagy a jóga
  • Hasi, ágyéktáji fájdalom a szalagok nyúlása miatt: kipróbálhatod a  kismamáknak készült pocaktámaszt is!

Teendőid listája a héten: 

A következő ultrahangon már kiderülhet a baba neme. Itt az ideje, hogy partnereddel megbeszéljétek, hogy szeretnétek-e tudni előre, kisfiatok vagy kislányotok lesz!

Tippjeink erre a hétre:

  • Hogyan előzd meg a terhességi isiászt? A megelőzésen segíthet a bőséges folyadékfogyasztás, és a gyakori séta is. Ezen kívül nagyon előnyös, ha gyakran végzel nyújtást, illetve a könnyű jóga és pilates rengeteget segíthet a hát megerősítsében, nyújtásában!
  • Örökítsd meg a várandósság időszakát! Ha eddig nem tetted volna, egy testhezálló ruhában kezdd el a hasad oldalról fotózni. Elég ha havonta vagy 2 hetente készítesz egy képet! Hidd el Neked is, de a gyermekednek is nagy öröm lesz visszanézni a képeket! 

A 17 hetes magzat méretei

Terhességi hét

(betöltött)

BPD

fejátmérő (mm)

HC

fej körfogat (mm)

AC

has körfogat (mm)

FL

combcsont hossz (mm)

17 39 (+/- 5,0) 141 (+/- 15) 120 (+/- 15) 25 (+/- 4,0)

 

Fontos! A táblázatban szereplő értékek csak átlagértékek, amelyek arra szolgálnak, hogy jobban el tudd képzelni a babád fejlődését. Tehát az ettől való eltérés nem jelenti azt, hogy bármilyen probléma lenne, ezzel kapcsolatban minden esetben az orvosod a mérvadó. Az értékeket az ausztrál népesség átlag adatai alapján, S Campbell Westerway határozta meg.

Kíváncsi vagy, mi történik majd a következő héten? Katt ide!