Ovulációs kalkulátor

Babát terveztek? Akkor biztosan minden hónapban izatottan várjátok, hogy sikerült-e teherbe esned! Könnyítsd meg a dolgotokat, és rövidítsd le a várakozást a peteérés kalkulátorunk használatával! 

Nemcsak a peteérés időpontját, de az összes termékeny napot bejelöljük neked, kiegészítve a beágyazódás lehetséges napjaival!

A teherbeesés esélye a peteéréskor, azaz az ovulációkor a legnagyobb. Az ovuláció időpontja pedig elég pontosan megbecsülhető a menstruáció utolsó napjának és a ciklus hosszának megadásával.

Add meg a következő adatokat, és tudd meg mikor a legnagyobb a teherbeesés esélye!

Szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy az ovulációs kalkulátor általános adatok alapján végzi a számításokat. Az anyatermészet viszont nem minden esetben működik együtt a statisztikával, emiatt a kiszámolt eredménytől eltérhet a peteérés valódi időpontja. Ezért arra kérünk, hogy fogamzásgátlási célra ne használd a kalkulátort! 

Szeretnél többet megtudni a peteérésről, ovulációról és az egész ciklusról? Lejjebb összegyűjtöttük a legfontosabb információkat!

Mi az az ovuláció?

Az ovuláció az a folyamat, amikor a megérett petesejt kilökődik a tüszőből a petevezetékbe. Ez mindössze pár pillanatot vesz igénybe, és utána a petesejt 24 óráig marad életben. Ezalatt az idő alatt lehetséges a megtermékenyülés.

Termékeny napok és ovuláció

Bár maga a petesejt minden ciklusban körülbelül 24 óráig megtermékenyíthető, már pár nappal az ovuláció előtt is érdemes is gyakoribbá tenni az együttléteket. A spermiumok ugyanis akár 5 napig is életben maradhatnak a méhben.

Menstruációs ciklus és ovuláció

A menstruációs ciklus a menstruációval kezdődik, tehát a méhnyálkahártya leválásával. Ezután több tűsző kezd megérni, amiből egy (ritkábban kettő vagy több) dominánssá válik. Ebből a tűszőből szabadul ki az érett petesejt az ovuláció során. Amennyiben a következő 24 órában megtermékenyül, elindul a méh felé, és beágyazódik. Inentől rohamosan fejlődik, embrió majd magzat lesz belőle, és kb. 37 hét múlva egy édes kisbaba születik. 

Ha nem történt megtermékenyítés, a petesejt felszívódik, a tűszőböl fennmaradt sárgatest elsorvad, majd egy új ciklus kezdődik a méhnyálkahártya leválásával

Mikor van ovuláció?

28 napos ciklusnál körülbelül a ciklus közepén, azaz a 14. Napon. Eltérő hosszúságú ciklus esetében a következő esedékes ciklus napjától 14 napot kell visszaszámolni. Jó tudni azonban, hogy előfordulhat soron kívüli peteérés is.

Az ovuláció tünetei:

  • Megváltozott nagyobb mennyiségű, tojásfehérje állagú hüvelyváladék
  • Alhasi szúró vagy görcsszerű fájdalom, mely pár óra alatt elmúlik, esetleg pecsételő vérzés
  • A méhszáj nyitottabb, puhább és lejjebb ereszkedik
  • Testhőmérséklet megnő
  • Megnövekedett libidó

Ha még többet szeretnél megtudni ovuláció témában, katt ide!