fbpx
szombat, február 4, 2023

A terhesség 26. hete

Mi történik a babáddal? 

A pocaklakó lassan már kezdi szűkösen érezni magát a hasadban. Nem csoda, hiszen rohamléptekkel fejlődik: heti 1-1,5 centimétert is nőhet! Lassanként kinyílik a szeme, és a retinája már olyan fejlett, hogy meg tudja különböztetni a sötétséget és világosságot a méhedben! 

Ötlet: Próbáld ki párszor, hogy megvilágítod a hasad egy elemlámpával! Néhány baba (persze csak ha nem alszik) a hirtelen világosságra azonnali mozgással reagál! A 26 hetes magzat írisze még nem tartalmaz annyi pigmentet, sőt a szem végleges színe 1 éves koráig változhat. A legnagyobb változás olyan 6 hónapos kor körül következik be. 

Ezen a héten már kialakulnak a tüdőben a léghólyagocskák, amelyeket a szörfaktáns nevű anyag borít. A szörfaktáns megelőzi, hogy a léghólyagok kilégzéskor összeessenek. A baba pedig buzgón gyakorolja a ki és belégző mozdulatokat. Erősödik az immunrendszere is, de ilyenkor még a te antitestjeidet használja fel a kórokozók elleni védekezéshez. 

 

Mi történik a testedben?

Ahogy a kisbabád egyre nagyobb és erősebb, egyre fájdalmasabban érzed a rúgásait. Előfordulhat az is, hogy nyújtózkodás közben az apró lábacskáját a bordáid között pihenteti, ami nem biztos, hogy a legkényelmesebb számodra. Ilyenkor egy kis mozgással, nyújtással, vagy  gyengéd nyomással késztetheted helyzet változtatásra. 

Normális BMI index esetén az egészséges hízás mértéke eddig a hétig 8-10 kiló között van.

Milyen tüneteket tapasztalhatsz? 

 • Vérnyomás emelkedése: amennyiben nem extrém mértékű, ez teljesen normális jelenség.
 • Rossz alvás
 • Feledékenység, szétszórtság: most jól jöhet egy jegyzetfüzet, de mobiltelefonra is rengeteg hasznos alkalmazást találhatsz
 • Lábak és kezek enyhe vizesedése: azonban ha a vizesedés extrém mértékű fordulj orvoshoz! 
 • Migrén: bár gyógyszert nem szedhetsz, de segíthet az akupunktúra, masszázs, a meditáció vagy a jóga, mivel ezek enyhítik a stresszt, ami gyakran a migrén kiváltó oka
 • Száraz szem
 • Ügyetlenség: Mivel az ízületeid lazábbak, illetve a pocakod növekedésével megváltozott a súlypontod, könnyebben elveszítheted az egyensúlyod. Különösen vigyázz a zuhanyzóban és a csúszós talajon! 

Teendőid listája a héten: 

Tanuld meg a Preeclampsia tüneteit! A Preeclampsia, amit terhességi toxémia néven is neveznek, magas vérnyomással és fehérjeürítéssel jár, és nagyon veszélyes, extrém esetben akár halálos is lehet mind a kismamára, mind a babára

Mik tehát a tünetei? 

 • Arc és kezek puffadása
 • Lábak és egyéb testrészek hirtelen kialakuló vagy súlyos ödémája (vizesedése)
 • Erős fejfájás
 • Gyors súlygyarapodás (heti 2 kiló felett) 
 • Látási zavar: szikralátás, fényérzékenység, homályos látás, foltlátás, migrénaura
 • Légszomj
 • Jobb felső tájéki hasi fájdalom vagy gyomorfájdalom, vállfájdalom

Tippjeink erre a hétre:

Érdemes egyre nagyobb figyelmet szentelni a helyes tartásnak! Bár egyre nehezebb mozogni, és felállni, sok kényelmetlenséget és hátfájdalmat előzhetünk meg a helyes tartással! 

 • Ne told előre a pocakod és a csípőd, a csipőd és a vállad legyen egy vonalban! 
 • Tegyél egy párnát a derekad mögé, ha ülsz, ezzel is alátámasztva a hátat 

A konyhai higiénia különösen fontos a várandósság ideje alatt. Ha nyers hússal, vagy tojással dolgozol, mosd meg a kezed az étel készítése előtt és után is, és fertőtlenítsd a velük érintkezett tárgyakat! A hús és halfélék legyenek mindig jól átsütve, és kerüld a nyers tojással készített ételeket is. Ez most nem a tatár beefsteak időszaka! 

A 26 hetes magzat méretei

Terhességi hét

(betöltött)

BPD

fejátmérő (mm)

HC

fej körfogat (mm)

AC

has körfogat (mm)

FL

combcsont hossz (mm)

26 67 (+/- 4,0) 238 (+/- 20) 223 (+/- 25) 49 (+/- 5,0)

 

Fontos! A táblázatban szereplő értékek csak átlagértékek, amelyek arra szolgálnak, hogy jobban el tudd képzelni a babád fejlődését. Tehát az ettől való eltérés nem jelenti azt, hogy bármilyen probléma lenne, ezzel kapcsolatban minden esetben az orvosod a mérvadó. Az értékeket az ausztrál népesség átlag adatai alapján, S Campbell Westerway határozta meg.

Kíváncsi vagy, mi történik majd a következő héten? Katt ide!