fbpx
szombat, február 4, 2023

A terhesség 38. hete

Mi történik a babáddal? 

Zajlanak az utolsó simítások! Bár már minden szerv kész a kinti életre, a fejlődés nem áll meg. A tüdő tovább termeli a léghólyagocskák összeesését megakadályozó szörfaktánst, és az agyban folyamatos finomhangolások történnek,hogy a baba egyre jobban tudja majd befogadni a külvilág ingereit. A pocaklakó hossza most kb. 50 cm és 3 kg.

A belekben már nagy mennyiségű mekónium gyűlt össze, ami a kicsi első székletét alkotja majd. Ez egy sötétzöldes színű anyag, amely a fejlődés során kialakult sejttörmelékből, lenyelt magzatvízből és a lanugo maradékából áll.

Már biztosan nagyon kíváncsi vagy milyen lesz a picur szemének színe!  A  születéskor tapasztalható szemszín viszont még 1 éves korig változhat. Világosodni általában nem szokott, tehát a barna szemű csecsemő szeme jellemzően barna is marad, de kék, sötétkék vagy szürkés színű szemnél a pigmentek termelődése még folytatódik.

Mi történik a testeddel?

Vége a súlygyarapodásodnak! A kismama súlya ilyenkor már általában nem nő, sőt, akár csökkenhet is. Már a visszaszámlálás folyik: a kicsi bármikor megszülethet. A méhszáj vékonyodik és nyílik, ahogyan a szülésre készül. Ha hasmenést tapasztalsz, az már szintén a közelgő szülés jele lehet: a belek ürülnek, hogy a szüléskor még nagyobb helye legyen a babának. Érdemes ilyenkor már kevesebb nehezen emészthető rostot tartalmazó és nem zsíros ételeket enni!

Ahogyan a melleid is készülnek fel a szoptatásra, lehetséges az előtej szivárgása. Az előtej nagyon fontos a babának: rendkívül magas antitest és fehérjetartalma van, illetve kevesebb zsírt és cukrot tartalmaz, mint a valódi anyatej. Ha még nem indult meg az előtej termelődése, ne izgulj! A baba érkezése majd kiváltja a megfelelő reakciót!

Milyen tüneteket tapasztalhatsz? 

 • Enyhe rózsaszínes vagy barnás vérzés: ha ezt tapasztalod, már közel a szülés. A méhszáj tágulásával a hajszálerek elpattanása okozhatja. Erősebb vérzés esetén konzultálj orvosoddal!
 • Hasmenés
 • Enyhe hányinger: sok nő számol be szülés előtt émelygésről, enyhe hányingerről
 • Has viszketése: a testápoló használatán kívül az almaecetes permetezés is segíthet. Utána szárítsd meg a hasad, és kend be! Tartózkodj a hason szappan vagy tusfürdő használatától!
 • Lábak, kezek vizesedése
 • Álmatlanság
 • Stressz, idegeskedés: ahogy közeledik a szülés, természetes hogy egyre jobban izgulsz, mi fog történni. Jótékony hatással lehet, ha nem folyton ezzel a témával foglalkozol, hanem könyvet, magaint olvasgatsz! 
 • Fészekrakó ösztön, ami extra energiát adhat. Ennek ellenére próbálj pihenni, mert a szülés sok energiát kivesz az emberből
 • Erősödő jóslófájások: amíg nem térnek vissza szabályos rendszerességgel, addig valószínűleg nem a vajúdás jeleit tapasztalod. Ennek ellenére jó alkalom lehet az előző héten ismertetett légzéstechnikák elsajátítására és gyakorlására

Teendőid a héten: 

Ha az orvos nem rendelte másképp, sétálj rendszeresen. A csípő ringása és a mozgás segít a baba megfelelő elhelyezkedésében!

Tippjeink a hétre: 

 • Sok várandós kismama szenved a nagymértékű izzadástól, ami melegkiütések megjelenéséhez is vezethet. Öltözz szellősen, és ha szükséges, használj babahintőport, hogy elkerü a bőröd súrlódását! 
 • Konzultálj a szülésznővel a választható szülési pozíciókról. Bár a legközismertebb a háton fekve történő szülés, nem biztos, hogy Neked ez a legmegfelelőbb. Guggolva vagy félig ülő helyzetben ugyanis sokkal erősebben tudsz nyomni, és a gravitáció is segíthet a baba világrajövetelében!

A 38 hetes magzat méretei

Terhességi hét

(betöltött)

BPD

fejátmérő (mm)

HC

fej körfogat (mm)

AC

has körfogat (mm)

FL

combcsont hossz (mm)

38 93 (+/- 6,0) 328 (+/- 25) 342 (+/- 35) 73 (+/- 5,5)

 

Fontos! A táblázatban szereplő értékek csak átlagértékek, amelyek arra szolgálnak, hogy jobban el tudd képzelni a babád fejlődését. Tehát az ettől való eltérés nem jelenti azt, hogy bármilyen probléma lenne, ezzel kapcsolatban minden esetben az orvosod a mérvadó. Az értékeket az ausztrál népesség átlag adatai alapján, S Campbell Westerway határozta meg.

Kíváncsi vagy, mi történik majd a következő héten? Katt ide!