Ovuláció: a mágikus fogalom, ami minden babát tervező nőnél központi szerepet kap. A petesejt ugyanis az ovuláció utáni 24 órában tud megtermékenyülni, utána elpusztul. Ismerd fel a peteérés jeleit, és tudj meg mindent a folyamatról, hogy minél előbb összejöjjön a baba! 

[toc]

Ovuláció és menstruációs ciklus

Gyorsan tekintsük át, mi történik egy menstruációs ciklus alatt! 

A peteérés előtt

A ciklus első napját a menstruáció első napjától számoljuk. A ciklus elején több tüsző is érni kezd a petefészkekben, amiből jellemzően végül csak egy domináns érik meg. Ritkább esetben előfordulhat több tüsző megérése, sőt több petesejt megtermékenyülése is, ekkor lehetséges a többpetéjű ikerterhesség.

Peteérés és ovuláció

Amikor a tüsző megérik, tehát bekövetkezik a peteérés, akkor a megérett petesejt kiszabadul a petevezetékbe. Ez a folyamat az ovuláció. A tüsző, amelyből a petesejt kiszabadult, sárgatestté válik és progeszteron hormont kezd termelni, ami felkészíti a méhnyálkahártyát a megtermékenyített petesejt fogadására. Itt nagyon lényeges, hogy az ovuláció után meddig lehet teherbe esni. Mivel a petesejt 24 óráig életképes, ezért ez az időszak alkalmas a megtermékenyülésre. Próbálkozni azonban már előbb is érdemes! A későbbiekben arról is lesz szó, hogy miért.

A peteérés folyamata a ciklus során. Ismerd fel az ovuláció jeleit!

A peteérés után

Ha az ovulációt követő 24 órában megtörténik a megtermékenyítés, akkor a megtermékenyített petesejt elindul új otthona, a méh felé. Itt beágyazódik, és elkezd fejlődni. Ha azonban nem történ meg a megtermékenyítés, a petesejt felszívódik és a sárgatest elsorvad. Ezután egy új ciklus kezdődik a méhnyálkahártya leválásával, azaz a menstruációval. 

Mikor van peteérés? 

Ha ciklusod 28 napos, akkor a peteérés körülbelül félidőre, tehát a 14. napra esik. Ettől eltérő ciklusnál a következő menstruáció esedékessége előtti 14. napra tehető az ovuláció időpontja. Ha nincs kedved számolgatni, használd az ovulációs kalkulátorunkat, ami megadja a következő dátumokat!

Ovuláció és termékeny napok

Nem csak az ovuláció utáni 24 órában érdemes próbálkoznotok. A hímivarsejt ugyanis akár 5 napig is életképes lehet a női testben. Éppen ezért érdemes az együttlétek számát már az ovuláció előtti pár napban is növelni! 

Mik a peteérés jelei? 

Nemcsak a menstruációs ciklus hosszából lehet következtetni az ovuláció időpontjára, hanem bizonyos tünetekből is. Érdemes azonban tudni, hogy nincsenek a peteérésnek biztos jelei, mivel a tünetek egyénenként, sőt akár ciklusonként is változhatnak. Ennek ellenére a saját testünk folyamatos megfigyelésével azért eléggé jól lehet következtetni az ovuláció időpontjára.

A peteérés elsődleges tünetei: 

  • A hüvelyváladék állaga tojásfehérjéhez hasonlóvá válik, mennyisége megnő
  • A méhnyak lejjebb húzódik és felpuhul. 
  • A test alaphőmérséklete az ovuláció előtt kicsit csökken, majd az ovulációkor enyhén megemelkedik. Ezután pedig markánsabb, több tized fokos emelkedésbe kezd

A bátrabbak tiszta kézzel végezhetnek rendszeres méhszáj vizsgálatot, illetve be lehet szerezni pontos mérésre alkalmas hőmérőt is, és vezetni a mért testhőmérsékletet. Pár ciklus után már jól kirajzolódik a ciklus lefolyása. 

A peteérés másodlagos tünetei: 

  • Ovulációs fájdalom, amelyet középidős fájdalomnak is neveznek. Jellemzően szúrást vagy görcsöt lehet érezni, mely pár óra alatt elmúlik. Nem mindenkinél jelentkezik
  • Középidős vérzés, amely pecsételő jellegű, kevesen tapasztalják
  • Mellbimbók érzékenysége
  • Megnövekedett libidó
  • Érzékenyebb szaglás
  • Néhány nő versengőbb lesz, élénkebb ruhákat hord, sőt a peteérés a döntéseit is befolyásolja
Az ovuláció jelei lehetnek a középidős fájdalom, esetenként enyhe vérezgetés is

Az ovulációs teszt – ha biztosra akarsz menni

Ha rendszertelenebb a ciklusod, vagy inkább rábíznád a tudományra az ovuláció időpontjának kiszámolását, érdemes lehet ovulációs tesztet vásárolni. 

Az ovuláció időpontja előtt 24-36 órával ugyanis megemelkedik az LH azaz luteinizáló hormon szintje, amit a tesztek képesek kimutatni. Tehát amikor az ovulációs teszt pozitív lesz, érdemes aktívan próbálkozni!

Nem ovulálok – mi lehet a baj?

Az ovuláció kimaradásának vagy elmaradásának különféle okai lehetnek. Ilyen például a PCOS, amikor a petefészkekben apró ciszták vannak, de egyéb problémák, mint a pajzsmirigy-alulműködés, vagy magas prolaktintermelés is állhatnak a háttérben. A korai menopauza illetve a változókor hormonális változása következtében is elmaradhat az ovuláció. 

Ha arra gyanakszol, hogy nem ovulálsz, mindenképpen keress fel szakembert! 

Reméljük, hogy mindent megtudtál, amit szerettél volna! Ha tetszett a cikk olvass tovább teherbeesés témában!

Használtál már ovulációs tesztet? Vagy van más tapasztalatod a témában? Oszd meg velünk kommentben!