[toc]

Ha babát szeretnél vagy esetleg éppen nem szeretnél, az otthon végezhető terhességi gyorsteszt a leggyorsabb és legmegbízhatóbb eszköz a terhesség megállapítására. Bár alkalmazása alapvetően egyszerű, jó ha tudsz pár dolgot a teszt kiválasztásakor és használatáról. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk mindent, amit a terhességi tesztekről tudni érdemes. 

Hogy működik a terhességi teszt?

A terhesség kimutatása a vizeletből történik, a hCG hormon jelenlétének érzékelésével. A terhességi tesztek egy olyan anyagot tartalmaznak, amely a hormon jelenlétére azonnal reagál. A hCG hormon kizárólag terhesség esetén kezd el termelődni. A termelődés a beágyazódáskor kezdődik, tehát a megtermékenyülés utáni 6-10. napon. 

A terhességi tesztek abban különböznek, hogy mennyire érzékenyek. Van olyan teszt, ami már 10 UI hCG hormont kimutat, van ami csak 25 Ul-t. Ebből következik, hogy minél korábban szeretnéd megtudni, hogy babát vársz-e, annál érzékenyebb tesztet kell vásárolnod. 

Hol kapható terhességi teszt? 

Terhességi tesztet vehetsz drogériákban, és gyógyszertárban is. A gyógyszertár előnye, hogy a patikus részletes felvilágosítást tud adni, és segít, hogy az igényeidnek legmegfelelőbb tesztet válaszd ki.  

Melyik a legjobb terhességi teszt? 

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Az összes forgalomban levő teszt megbízható, és minél több idő telik el a fogantatás után, annál biztosabb az eredmény. A terhességi teszt kiválasztásánál a saját igényeidet kell figyelembe venni. 

Nézzük, milyen terhességi tesztek közül lehet válogatni! 

A terhességi tesztek fajtái

A terhességi teszt alkalmazás szerint lehet: 

  • Vizeletsugaras terhességi teszt: ezt a tesztet elég a vizeletsugárba tartani, így alkalmazása szinte bárhol kényelmes
  • Mártogatós csík: a vizeletet egy tiszta edénybe kell felfogni, és a csíkot ebbe kell belemártani
  • Kazettás teszt: ebben az esetben a vizeletet a kazettán található mélyedésbe kell csepegtetni
Terhességi teszt vizeletsugaras

Tipp: Ha el akarod tenni emlékbe a tesztet, akkor válassz inkább vizeletsugaras vagy kazettás tesztet, mert ezek műanyag borításban vannak!

A terhességi teszt kijelzője szerint lehet:

  • Hagyományos vonalas teszt: ezeken a teszteken 2 vonal van, az egyik a teszt érvényességét jelzi, a másik, hogy várandós vagy-e.
  • Digitális kijelzővel rendelkező tesztek: a digitális kijelzővel ellátott tesztek drágábbak, viszont leolvasásuk jóval könnyebb, hiszen egyértelmű igen/nem válasz jelenik meg a kijelzőn. Sőt, bizonyos tesztek még azt is kimutatják, hogy a terhesség hanyadik hetében tart.

A terhességi teszt érzékenység szerint lehet:

  • Korai terhességi teszt: a legérzékenyebb terhességi tesztek már a menstruáció kimaradása előtt 4-5 nappal képesek kimutatni, ha a pocaklakó úton van. 
  • Normál terhességi teszt: ezek a tesztek jellemzően a menstruáció elmaradásától számított 2-3 nap után hoznak pontos eredményt

A terhességi teszt használata

A legfontosabb, hogy mindig olvasd el a használati utasítást! Ebben benne vannak a technikai részletek, hiszen az alkalmazás módja eltérő lehet. 

A vizeletsugaras teszteknél a tesztcsíkot a vizeletsugárba kell tartani, mártogatós csík esetében a csíkot pedig egy tiszta edényben felfogott vizeletbe kell pár másodpercre belemártani. Kazettás tesztnél pedig a vizeletet  a kazettában levő mélyedésre kell pipettával rácsepegtetni. 

terhességi teszt kazettás

Ezután a tesztet kijelzővel felfelé fordítva helyezd vízszintes felületre! Az eredményre jellemzően pár percet várni kell.

A használati útmutatót tartsd meg, hogy segítsen a teszt leolvasásában! Ezen kívül a használat során ezek a leggyakoribb kérdések:

A terhességi teszt mikortól mutatja ki a terhességet? 

Ahogy már fentebb leírtuk, a korai tesztek 4-5 nappal a következő menstruáció várható időpontja előtt képesek kimutatni a terhességet. A hCG hormon a beágyazódást követően jelenik meg a szervezetben, majd mennyisége minden másnap duplázódik.

A terhességi teszt mikor a legmegbízhatóbb? 

Sok terhességi teszt napközben is jól használható, de érdemes tudni, hogy a reggeli első vizeletben nagyobb mennyiségű hCG hormon van. Ezért ha van rá lehetőség, érdemes reggel elvégezni a tesztet.

Hogyan olvasd le a terhességi tesztet?

A digitális terhességi teszteknél könnyű a dolgod, hiszen egyértelműen rá van írva hogy terhes vagy-e. 

Kevésbé egyértelmű azonban a hagyományos, a terhességet csíkkal jelző teszt leolvasása. A leolvasáskor a legfontosabb, hogy ellenőrizd, hogy a teszt érvényes-e! Amennyiben a kontrollcsík látható, a teszt érvényes. Pozitív terhességi teszt esetén 2 csík látható. 

Fontos tudni! Ha a második csík csak halványan látható, a teszt akkor is pozitívnak számít! Ebben az esetben valószínűleg még kevesebb a hCG hormon mennyisége, ezért nem erős a csík. Érdemes a tesztet 1-2 nap múlva megismételni, a csík ekkor már sötétebb kell, hogy legyen. Korai teszteknél előfordulhat sajnos, hogy bár a teszt pozitívan jelez, a beágyazódás mégsem sikerül teljesen, és nem alakul ki terhesség.

A terhességi teszt megbízhatósága

Bár a terhességnek vannak egészen korai jelei, csak a  terhességi tesztek adnak igazán megbízható eredményt. Az otthon végezhető gyorstesztek viszont közel 100%-os megbízhatósággal rendelkeznek. Nagyon ritka, hogy a terhességi teszt nem mutatja ki a terhességet, ez általában a hibás használatnak köszönhető. 

Figyelem! A negatív terhességi teszt nem feltétlenül jelenti, hogy nem vagy terhes! Előfordulhat, hogy túl korán végezted el a terhességi tesztet, tehát ha a menstruáció kimarad, az első teszt után pár nappal el kell végezni még egy terhességi tesztet!

Ha a teszt eredménye pozitív, akkor a teszt valószínűleg nem tévedett! Kivételt képez ez alól, ha hCG tartalmú gyógyszert szedünk. Pozitív eredmény születik akkor is ha méhen kívüli terhességről van szó, sőt előfordulhat álterhesség esetén is. 

Ezért pozitív terhességi teszt esetén keress fel egy nőgyógyászt! Az orvos tudja ellenőrizni, hogy minden rendben van-e és meg tudjátok beszélni a további lépéseket. 

Reméljük, hogy mindent megtudtál, amit szerettél volna. Ha tetszett a bejegyzésünk, oldalunkon rengeteg érdekes információt találsz még a témában! Jó böngészést!