Máig nincsen egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy káros lehet-e a magzatra a hajfestés terhesen. A köztudatban sokszor rémhírek keringenek a témáról, de még az orvosok véleménye is megoszlik. Utánanéztünk, hogy melyek a nemzetközi ajánlások a témában, megkerestük a legújabb (2017 és 2020 közötti) kutatásokat, és összegyűjtöttük, hogy hogyan tehető a lehető legbiztonságosabbá a terhesség alatti hajfestés.

[toc]

Hajfestés terhesség alatt: nemzetközi ajánlások

Európai Unió

Az Európai Bizottság Kozmetikai Tudományos Bizottsága különös figyelmet szentel a hajfestékek összetevőinek. Így már számos egészséget veszélyeztető és rákkeltő anyagot nem engedélyeznek a hajfestékekben. Jelenleg az EU-ban kaphatóak a legbiztonságosabb hajfestékek. 

Az EU-s ajánlást a német BfR azaz a Szövetségi Kockázatértékelési Intézet készítette. Eszerint nincsenek bizonyítékok arra, hogy a hajfestékek kockázatosak lennének, beleértve a terhesség alatti hajfestést is. 

Ennek ellenére a német Szövetségi Egészségügyi Oktatási  Központ álláspontja   szerint vannak olyan összetevők, mint például a P-fenilén-diamin (PDP) és az aromás aminok, amelyek ellentmondásosak. Illetve az összetevők nagy száma és ezek esetleges kölcsönhatásai miatt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy semmilyen egészségügyi kockázat nincs.

Anglia és Amerika 

Az amerikai American Pregnancy Association és az angol NHS álláspontja is az, hogy bár a fejbőrből felszívódhatnak bizonyos toxikus hatású anyagok, ezek koncentrációja annyira alacsony, hogy nagy valószínűséggel nem rendelkeznek magzatkárosító hatással. Bár állatkísérletek során tapasztaltak káros hatásokat, de ott extrém magas dózist kaptak a kísérletben részt vevő állatok. 

Káros-e a hajfestés terhesség alatt?

Mennyire káros a hajfestés terhesen a legújabb kutatások szerint? 

2017 óta megjelent kutatásokat kerestünk a témában, és a következőket találtuk: 

 • A Tabrizi  Egyetem 2040 nő bevonásával készült kutatása során úgy találták, hogy a hajfestés valamennyivel megnöveli az alacsony születési testsúly kockázatát. Azonban az összefüggés olyan gyenge, hogy nem lehet kimondani, hogy a hajfestés káros lenne. Egyéb születési komplikációkkal viszont nincs összefüggés. 
 • Noureen Zohra és Janice Frueh 2017-es kutatása szerint a hajfestés terhesen 60%-kal megnövelheti a neuroblastoma kockázatát, de más rosszindulatú agyi tumorral nem találtak összefüggést
 • Más kutatások pedig a glikoléterek és oxidatív szerek (például a hajfestékekben használt hidrogén-peroxid) és  bizonyos neurokognitív rendellenességek, valamint a férfi nemiszervek fejlődési zavarai között találtak kapcsolatot. Ahhoz azonban, hogy a kapcsolat egyértelműen bizonyítható legyen, további kutatásokra van szükség.

Akkor mi a jó megoldás? Festeni vagy nem festeni? 

A fentiek alapján elmondható, hogy azt nem lehet 100%-os bizonyossággal kijelenteni, hogy a hajfestés terhesen teljesen veszélytelen. Ugyanakkor tekintve a nemzetközi szervek ajánlásait, és azt, hogy manapság már modern, kíméletes anyagokat is találni, nem kell lemondani a hajfestésről. 

Érdemes azonban a hajfestési szokásaidon változtatni. Az alábbi tanácsokkal minimalizálhatod a hajfestésben rejlő kockázatokat.

Tippek a biztonságos hajfestésért terhesen

Tippek a biztonságos hajfestésért terhesség alatt

 • Ha biztosra akarsz menni, az első trimeszterben ne festess hajat. A magzat ilyenkor még nagyon érzékeny, ebben az időszakban fejlődnek ki a szervek, a csontok és az izmok kezdeményei.
 • Tájékoztasd a fodrászodat előre a várandósságról és kérd meg, hogy szerezzen be kímélő termékeket! 
 • A következő összetevőket kerüljétek el:
  • PDP
  • Ammónia
  • Parabének
  • Magas koncentrációjú hidrogén-peroxid
 • Ha te fested a hajadat, válassz inkább színezőt tartós hajfestés helyett, illetve ammóniamentes festéket. Mindig húzz kesztyűt!
 • Az olyan hajfestési technikák, ahol a festék nem érintkezik a fejbőröddel, vagy csak a hajad egy kisebb részét érintik, biztonságosabbak. A toxikus anyagok nem a hajból, hanem a fejbőrből szívódnak fel. Jó választás az ombre, balayage vagy a melír.
 • Jól szellőző helyiségben fess/festess hajat, hogy minél kevesebb káros gőzt lélegezz be
 • Kerüld a sötét színű festékeket, ezek jellemzően több toxikus anyagot tartalmaznak
 • Olvasd el az összetevő listát a növényi alapú (pl.henna) festékek esetén is, mert ezek is tartalmazhatnak káros anyagokat
 • Dauerolás és tartós hajkiegyenesítés helyett inkább használd a hajvasalót és a hajsütővasat!

Végül egy utolsó jó tanács: elképzelhető, hogy a hajad a hormonális változásoknak köszönhetően másképp reagál majd a festésre. Éppen ezért ha teheted, végeztess egy tincsen próbafestést, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések!

Kedves Olvasónk! Nemrég indítottuk Facebook oldalunkat. Még kevesen vagyunk, de a te követéseddel már eggyel többen lehetünk. Ha tetszett a bejegyzés, like-old az oldalunkat és tarts velünk! Köszönjük szépen! 🙂

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException