Válaszd ki, hogy hányadik terhességi hétben jársz!

Mielőtt belevágnál, szeretnénk felhívni a figyelmedet egy érdekességre. A terhesség hivatalosan 40 hétből áll, amit az utolsó menstruációd első napjától számolnak, ugyanis a megtermékenyítés időpontját nem lehet pontosan tudni. Ez azt is jelenti, hogy valójában a terhesség első 2 hetében még nem is vagy terhes, és csak körülbelül 2 hét után történik a megtermékenyítés. Amikor például 16 hetes terhes vagy, akkor a magzat valójában csak 14 hetes. 

Az egyszerűség kedvéért a leírásban mi mégis úgy írjuk, hogy 16 hetes magzat, hogy ne keverjünk bele a számokba.

2 .trimeszter 

Sok kismama szerint ez a periódus a legörömtelibb a terhesség ideje alatt. Ez nem is csoda, hiszen a trimeszter elején elmúlik a zavaró hányinger és fáradtság, és a újra élettel teli, energikus önmagad lehetsz! 

Ehhez hozzájön az az öröm, hogy megérzed a kisbaba első mozgásait, ami eleinte a pocakodban buborékok kipukkadására emlékeztet.  Később azért már igencsak erőteljessé válik, ahogy a pici eltalálja a bordáid, vagy a gyomrod.

A baba a 2. trimeszterben is hatalmasat fejlődik, kifejlődnek az érzékszervek, buzgón gyakorolja a mozgást, sőt a légzőmozgásokat, nyelést is. Kialakul a magzati szőrzet, a lanugo, és a baba testét beborító és védelmező magzatmáz is. Ha a kicsi idő előtt, a szemeszter végén megszületik, a tüdeje még fejletlen, de modern eszközökkel már nagyon jó esélyei vannak a túlélésre. 

A magzatmozgásokkal együtt ekkor indul el igazán az anya és a baba kötődése. Mivel a baba érzékszervei egyre fejlettebbek, már mozgással reagál a hangokra, fényekre. Hamarosan jelét adja, melyik ízeket szeretni, és tudni fogod azt is, hogy mikor van ébren, és mikor alszik. 

Ezzel az is együtt jár, hogy a kismama valóban felfogja, nemsokára édesanya lesz. Sok esetben ez ellenállást, akár dühöt és haragot is kiválthat, hiszen már most rengeteg dolgot kell alárendelni a jövevény érkezésének. Ne tartsd magadban a negatív érzelmeket, ez nem szégyen, sőt, teljesen normális! Ilyenkor érdemes olyan támogató embereket, (barátnőket, szülőket, a párodat vagy védőnőt, terapeutát) felkeresni, akivel nyíltan beszélhetsz az érzelmeidről.

Párkapcsolati szempontból nagyon fontos, hogy amennyire lehet, a leendő apuka is vegyen részt a babavárásban. Neki talán nem olyan természetes felkészülni a pici érkezésére, mint neked, akinek a testében fejlődik a kis csoda. Javasolt ezért neki is szakkönyveket, vagy cikkeket olvasni, együtt berendezni a babaszobát. Ha pedig beszél a babához és simogatja a hasadat, a baba is megismeri majd a leendő papájának a hangját.

A 2. trimeszter végére már mindenki számára nyilvánvalóvá válik hogy babát vársz, és te is egyre jobban érzed. A pocakod már megnő, a bőr viszkethet, feszül, és megjelenik a hasadon a sötét csík, a linea negra is. A terhesség után ez a tünet sok mással együtt eltűnik, úgyhogy ne aggódj miattuk. Valószínűleg már bérletet váltottál a mosdóra is, hiszen a növekvő pocaklakó nyomja a húgyhólyagod és gyakran jársz pisilni. Az alvás is egyre nehezebb, és nem olyan pihentető. Kitartás! Már nincs sok hátra és megláthatod a kicsi arcát!