Válaszd ki, hogy hányadik terhességi hétben jársz!

Mielőtt belevágnánk, szeretnénk felhívni a figyelmedet egy érdekességre. A terhesség hivatalosan 40 hétből áll, amit az utolsó menstruációd első napjától számolnak, ugyanis a megtermékenyítés időpontját nem lehet pontosan tudni. Ez azt is jelenti, hogy valójában a terhesség első 2 hetében még nem is vagy terhes, és csak körülbelül 2 hét után történik a megtermékenyítés. Amikor például 16 hetes terhes vagy, akkor a magzat valójában csak 14 hetes. 

Az egyszerűség kedvéért a leírásban mi mégis úgy írjuk, hogy 16 hetes magzat, hogy ne keverjünk bele a számokba. 

3. Trimeszter 

A várandósság utolsó időszaka ismét egy kicsit nehezebb és megterhelőbb, hiszen a pocakod és benne a babád már igazán érezteti a jelenlétét. Valószínűbb kicsit esetlenebb vagy és akár szórakozottabb is, de ne izgulj, a szülés után ezek a dolgok a helyükre billennek! 

A 3. trimeszterben sokan számolnak be vizesedésről és visszeresedésről is. Az utolsó hónapban megjelennek a jósló fájások és sok kismamánál megindul az előtej szivárgása is. Az alvás már nehezebb, szóval gyakori a fáradtság és a kialvatlanság, és nehéz hosszabb utakat tervezni a gyakori mosdólátogatás miatt. 

Bár mindez elsőre rosszul hangzik, a legtöbb kismama mégsem éli meg olyan rosszul, hiszen napról napra nő az izgalom a baba születésének közeledtével! 

Szintén jó hír, hogy ebben az időszakban biztosan megkezdheted a szülési szabadságodat, és teljes erőddel az apróság érkezésére koncentrálhatsz! Ideje lassan összepakolni a kórházi csomagodat, beszerezni a szükséges segédeszközöket a csecsemő fürdetéséhez, az első ruhácskákat, és kialakítani a helyét az otthonodban. 

A kicsi nevének kiválasztása pedig valószínűleg a család kedvenc témája lesz! 

Nemcsak neked, hanem a babának is egyre kényelmetlenebb a helyzete, hiszen úgy növekszik, hogy már alig fér el az anyaméhban. Ezért előfordulhat, hogy kevesebbet mozog, de amikormozog, azt nagyon megérzed! A legtöbb magzat lassan befordul a szülőcsatorna felé, illetve az utolsó pár héten leereszkedik a medencébe, tehát leszáll a has. Ez sok kismamának megkönnyebbülést jelent, hiszen szabadabban tud lélegezni, és enni.  A születés idejére a csecsemő már 50-54 cm hosszú és 3-3,5 kg súlyú lesz!

Félsz a szüléstől? Vagy aggdsz, hogy hogyan fogod tudni ellátni a babát? Ez teljesen normális, de éppen ezért jó, ha előre meglátogatod a szülőszobát, tájékozódsz a csecsemőápolásról, és ha lehetséges az első pár hétre extra segítséget kérsz szülőktől, vagy barátoktól. 

Ez az időszak minden nő számára nehéz, de egyben nagyon különleges. Mi írásainkkal megpróbáljuk a lehető legtöbb segítséget megadni, hogy teljes szépségében átélhesd ezt az időszakot!